Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 19:00

Περιορισμός των κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ αργά το απόγευμα τα αρχικά κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη κυρίως λόγω της ενίσχυσης των πιέσεων σε τίτλους πετρελαϊκών εταιρειών.

Αρνητικά επηρέασε τις εν λόγω μετοχές η σημαντική πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού. Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού παραμένει κάτω από το επίπεδο των 52 δολαρίων το βαρέλι.

Η μετοχή της δεικτοβαρούς British Petroleum υποχώρησε κατά 1,74%. Ο τίτλος της γαλλικής Total απώλεσε 1,01%.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών. Οι τίτλοι της Anglo American και της BHP Billiton υποχώρησαν κατά 4% και 4,42% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας δεχόμενες ώθηση από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Intel και της ολλανδικής ASML.

Η μετοχική τιμή της τελευταίας ενισχύθηκε κατά 4,4%, ενώ η γαλλο-ιταλική STMicroelectronics έκλεισε με κέρδη 2,24%.

Ανοδο άνω του 2% σημείωσε και ο τίτλος της Nokia εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο.

Ανάκαμψη σημείωσε σήμερα ο κλάδος των αερομεταφορών επωφελούμενος από την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. Η μετοχή της British Airways ενισχύθηκε κατά 4,76%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι των εταιρειών Air France – KLM και Lufthansa.

Τέλος, η μετοχή της γαλλικής Carrefour έκλεισε στα 35,05 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, σημειώνοντας πτώση κατά 2,7%. Ο γαλλικός όμιλος λιανικής αργά χθες το βράδυ αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή του σε ό,τι αφορά τα κέρδη και τα έσοδά του κατά το σύνολο της τρέχουσας χρήσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/13/969051.htm . Η CSFB υποβάθμισε σήμερα την επενδυτική της σύσταση για τη γαλλική μετοχή.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.694,32 μονάδες (0,15%), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.976,03 μονάδες (0,24%) και στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 331,53 μονάδες (0,47%).

Αντιθέτως, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4.634,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,28% εξαιτίας των πιέσεων στους τίτλους πετρελαϊκών και εξορυκτικών εταιρειών.