Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές των εταιρειών αγαθών φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton και της JFE Holdings Inc., μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετάλων στις ΗΠΑ, η οποία αύξησε τις ανησυχίες, ότι η ανάπτυξη στην Κίνα υποχωρεί.

«Οι επενδυτές ήταν σίγουροι, ότι η ζήτηση στην Κίνα θα ωθεία για πάντα ανοδικά τις τιμές», ανέφερε ο Phil Chen, ο οποίος διαχειρίζεται 1,9 δισ. δολ. σε μετοχές με την Grand Cathay Securities Investment Trust Co. στην Ταϊπέϊ, συμπληρώνοντας: «Ακόμη και η κυβέρνηση της Κίνας ανησυχεί, επειδή η οικονομική ανάπτυξη είναι ταχύτατη».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 0,8%, φθάνοντας στις 90,09 μονάδες, στις 11:58' π.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης που αποτελείται από τις μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών, υποχωρούσε κατά 2,4%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Ο χαλκός, για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 11%, φθάνοντας στο 1,288 δολ. η λίβρα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Απρίλιο του 1990, στο τμήμα Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Προσφάτως οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,8% κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία. Οι τιμές του νικελίου υποχώρησαν στο Λονδίνο, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 16 ετών, όπως και του αλουμινίου, του ψευδάργυρου, του μόλυβδου και του κασσίτερου.

Η Κίνα ενδέχεται να ανακοινώσει στις 18 Οκτωβρίου υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο στο 8,9% από 9,6% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς στον δανεισμό για μείωση των επενδύσεων, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας σημείωαν απώλειες, εκτός από τον δείκτη στις Φιλιππίνες.