Δεν μετανιώσαμε που χαρακτηρίσαμε κρίσιμη την περασμένη εβδομάδα στην αρχή της, ενώ την τρέχουσα θεωρούμε εξαρτημένη από τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών, στα ζητήματα που έφεραν τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα δηλαδή από το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον.
Δεν μετανιώσαμε που χαρακτηρίσαμε κρίσιμη την περασμένη εβδομάδα στην αρχή της, ενώ την τρέχουσα θεωρούμε εξαρτημένη από τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών, στα ζητήματα που έφεραν τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα δηλαδή από το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον. Η προεξόφληση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων θα χρωματίσει επίσης τη δυναμική επιμέρους τίτλων και ελπίζουμε να διατηρηθεί η ασάφεια ως προς τις προθέσεις των ευρωπαίων ιθυνόντων για την ελληνική περίπτωση.
Την ώρα που όλοι σχεδόν οι εγχώριοι αναλυτές αναγνώρισαν την αυθεντικότητα και τη δύναμη του rebound στις τιμές των βασικών δεικτών του ΧΑ, που ξεκίνησε από τις 30 Ιανουαρίου και συνεχίστηκε αδιάκοπα ως την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, το ταμπλό του ΧΑ εξέπεμψε σήματα εξάντλησης του ανοδικού momentum.
Το άλμα κατά 6% και πάνω για τους δείκτες, οφείλεται κυρίως σε δύο συνεδριάσεις της περασμένης βδομάδας από τη Δευτέρα ως και την Τετάρτη και κατόπιν εμφανίστηκε υπολογίσιμη νευρικότητα και κυρίως, καταγράφηκε σεβασμός στην αντίσταση για τον 25άρη την Τετάρτη και την Πέμπτη στις 410 μονάδες. Επίπεδα που ξεπεράστηκαν την Παρασκευή μόνο, αλλά το κλείσιμο έγινε πάνω σε αυτά. Η στήλη δεν μπορεί να μην αναφέρει επίσης την απόφαση των επενδυτών στα παράγωγα να περάσουν την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ οριακά κάτω από το κλείσιμο του 25άρη και συγκεκριμένα στις 409,50 μονάδες.
Οι Ασιατικές αγορές προφυλάξανε τα κέρδη τους σήμερα, καθώς εξέλαβαν ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Wall Street φάνηκε πως ήταν σε θέση να αντέξει σε μια φαινομενικά απογοητευτική έκθεση θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, αν και υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που αναμένεται να εκδηλωθούν στο άμεσο μέλλον που πιθανά θα κρατήσει τους επενδυτές διστακτικούς. Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο γιατί τα ανάμικτα οικονομικά στοιχεία έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα σε σχέση με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, φέρνοντας πάλι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τις κεντρικές τράπεζες για την καθοδήγηση ως προς τα μελλοντικά επιτόκια και τις δυνατότητες δράσης από την πλευρά τους.
Η αναζήτηση της ισορροπίας από την πλευρά του επενδυτικού κοινού, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, δεν ήταν εύκολη δουλειά και αυτό φαίνεται από την εναλλαγή ακραίων επενδυτικών επιλογών το πενταήμερο, που σφράγισε με διακοπή της πτώσης, τα στατιστικά από τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Το risk on risk off επέστρεψε, αλλά αυτή τη φορά αρκετοί νομίζουν ότι η τελική κατεύθυνση θα είναι προς την κάθοδο των τιμών των μετοχών. Δεν είναι εύκολο να διαφωνήσει κανένας με την αρχή που θέλει όταν μια μακροπρόθεσμη τάση βρίσκεται στην φάσης εξάντλησης της ικμάδας της να εμφανίζεται στην αγορά αύξηση της νευρικότητας. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το φρόνημα των επενδυτών έναντι της διάθεσης για ανάληψη ή απόρριψη των κινδύνων που συνεπάγονται οι επενδύσεις στις μετοχικές αξίες.
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν στραφεί σε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς μεταβλητότητας. Ο S&P500 άνοιξε την εβδομάδα τις 1.783 μονάδες περίπου, βυθίστηκε σε ένα ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.738 την Τετάρτη, πριν ξεκινήσει το rebound που τον έκανε να κλείσει την εβδομάδα στις 1.797 μονάδες. Ο Φεβρουάριος ξεκινά με φόβους στην επενδυτική κοινότητα που έδειξαν να σχετίζονται αρχικά με το εύθραυστο των πέντε ευαίσθητων αγορών από τις αναδυόμενες αγορές. Καθώς είναι οι πλέον ευάλωτες στις εκροές κεφαλαίων, διότι στηρίχθηκε σε πολλές εισροές κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια. Αυτές είναι η Βραζιλία , η Ινδία , η Ινδονησία , η Νότια Αφρική και η Τουρκία.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη Κόσμος
Φέτος ξεκινά η επενδυτική κοινότητα με φόβους που έδειξαν να σχετίζονται αρχικά με το εύθραυστο των πέντε ευαίσθητων αγορών από τις αναδυόμενες αγορές. Καθώς είναι οι πλέον ευάλωτες στις εκροές κεφαλαίων, διότι στηρίχθηκε σε πολλές εισροές κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια. Αυτές είναι η Βραζιλία , η Ινδία , η Ινδονησία , η Νότια Αφρική και η Τουρκία.
Στις αρχές του περασμένου έτους, πολλοί επενδυτές είχαν «κόπωση» από την ανησυχία, σχετικά την συνέχεια της ανόδου και την απειλή της επιστροφής σε ύφεση. Φέτος τον Φεβρουάριο είναι και πάλι ανήσυχοι. Είναι νευρικοί, φοβούμενοι ότι κάτι κακό έρχεται. Πιο συγκεκριμένα, ανησυχούν ότι η βαθμιαία μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed, έχει προκαλέσει μια κρίση των αναδυόμενων αγορών. Φαίνεται να συμμαζεύτηκε η κρίση στο Fragile Five μέχρι στιγμής. Ωστόσο, και η κρίση από το subprime market των ενυπόθηκων δανείων φαινόταν να συμμαζεύεται για κάποιους μήνες, κατά τη διάρκεια του 2007, προτού μεταμορφωθεί σε μια μόλυνση που σε πλήρη άνθιση κατάφερε να εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, κατά τη διάρκεια του 2008. Θα μπορούσε να συμβεί και πάλι, υποθέτουν αρκετοί, αν και η στήλη αμφιβάλλει.
Συνολικά, οι αγορές παγκοσμίως αυτές τις μέρες μετακινήθηκαν γρήγορα μεταξύ της αποστροφής προς τον κίνδυνο «risk off» και της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου «risk on», σε ένα αιματηρό πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ των ταύρων και των αρκούδων της αγοράς. Η απληστία και ο φόβος ταλαντεύονται μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Το γεν εξασθένησε σχετικά λίγο αυτή την εβδομάδα, και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ήταν γενικά εντυπωσιακές.
Για την εβδομάδα ο S&P500 ενισχύθηκε κατά +1,3% έχοντας πτώση -2,80% έναντι του τέλους του 2013, ενώ ο Dow κέρδισε +1,1% με πτώση -4,7% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -0,4% με επίδοση -2,5% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, έπεσε κατά -1,3% με επίδοση έτους -4,1%. Ο δε Nasdaq100 κέρδισε +1,1%, με υποχώρηση για το 2014 κατά -0,8%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 23 δολάρια, ο δείκτης HUI ενισχύθηκε +0,8% και στο τρέχον έτος κερδίζει +10,6%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3 bps στο 2,68% και στο 2014 είναι κάτω κατά 35 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας ανέβηκαν, αυτή τη βδομάδα, κατά 7bps στο 3,67% χάνοντας φέτος 30bps. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς Treasury μειώθηκε 2 μονάδες βάσης και είναι στα 67bps.
Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 7bps, στο 4,93% και είναι κάτω κατά 120bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας έπεσαν 8 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 3,69% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 44bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας υποχώρησαν κατά 7bps στο 3,59%, μειωμένες φέτος κατά 57bps. Των γερμανικών bund παρέμειναν αμετάβλητα στο 1,66% υποχωρώντας το 2014 κατά 27bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά κέρδισαν 1bp στο 2,24 % και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή ανέβηκε φθάνοντας στα 58bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς υποχώρησαν 85bps στο 7,76% και απόκτησαν φέτος μείωση από το τέλος του 2013, κατά 66bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν μικρή άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,71% και έχουν πέσει στο 2014 31bps.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -3,0% και η ετήσια επίδοσή του είναι -11,2%. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX δεν εμφάνισε μεταβολή σημειώνοντας απώλειες -2,6% από το τέλος του 2013. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε ανάκαμψη κατά +1,50% και στο 2014 κερδίζει 1,6%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά +1,4% και έχει φέτος άνοδο +3,8%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε -6,6% και στο 2014 αποδίδει 7,9%. Οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν ως επί το πλείστον σε άνοδο. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε κατά +0,9% και έχει μείωση -6,7% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με πτώση -0,8% έφθασε να χάνει -5,1%, το 2014. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -1% και χάνει φέτος -4,4%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έχασε -0,7% και από το τέλος του 2013 χάνει -3,8%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη Exchange ανέβηκε κατά +0,6% και το 2014 χάνει -3,4%.
Τεχνική ανάλυση
Η συσσώρευση θα προτιμηθεί σε αυτή τη φάση και αν δεν μειωθεί η νευρικότητα δεν είναι απαραίτητο να σημειωθούν μεγάλες ημερήσιες μεταβολές.
Η εβδομάδα στο ΧΑ
Ολόκληρη η εβδομάδα ήταν το μεγαλύτερο μέρος ενός rebound που ξεκίνησε από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και συνεχίστηκε ως την Παρασκευή. Η αντίδραση των τιμών από τα χαμηλά των 365,97 μονάδων για τον 25άρη και των 1115,1 για τον ΓΔ που ήταν τα ελάχιστα για το 2014 και σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά στις 30/1, ήταν να εγγραφεί την Παρασκευή το υψηλό για τον δείκτη των θεσμικών στις 413,03 μονάδες. Οι μισές μετοχές που περιλαμβάνει έκαναν το 75% του συνολικού τζίρου. Το μέγιστο για τον ΓΔ ήταν οι 1265,34. Η απόσταση μεταξύ του ελάχιστου για το τρέχον έτος και του μέγιστου της εβδομάδας είναι της τάξης του 12,9% για τον 25άρη και 13,5% για τον ΓΔ. Η δε επίδοση του ΧΑ από το τέλος του 2013 είναι πάλι πάνω από τις αποδόσεις των υπολοίπων αγορών της ευρωζώνης και συγκεκριμένα στο 7,92% και για τον 25άρη ξεπέρασε το +6,5%.
Θα χαρακτηρίζαμε λοιπόν αυτή τη βδομάδα ως εκείνη της ολικής αναστροφής στην τάση και στην εικόνα που εμφάνιζε η αγορά μετά τη δεύτερη βδομάδα του Ιανουαρίου. Έγινε με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, είχε σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις Τράπεζες και ειδικά την ΕΤΕ, ενώ δυνατά κινήθηκαν επίσης οι ΠΕΙΡ ΟΤΕ και ΦΦΓΚΡΠ. Στον αντίποδα υπό καθεστώς μονίμων σχεδόν πιέσεων βρέθηκε η ΕΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις πρώτες συνεδριάσεις της βδομάδας, το διεθνές κλίμα παρέμενε αρνητικό, με τις επενδυτικές επιφυλάξεις να δίνουν πτωτικές μεταβολές στην Wall Street αλλά και στα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και της Ασίας. Από την Τετάρτη και μετά άρχισε το κλίμα να βελτιώνεται και μετά από μια δειλή άνοδο την Πέμπτη, αλλά συντονισμένη σε παγκόσμια κλίμακα, την Παρασκευή, οι αγορές μετοχών από την Ασία ως την Νέα Υόρκη ήταν καθαρά ανοδικές.
Η τελευταία συνεδρίαση σφραγίστηκε από τις μάχες αγοραστών και πωλητών και αυτές προσέδωσαν νευρικότητα στην πορεία των τιμών. Οι δείκτες πέρασαν στην αρχή και στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε αρνητικό πεδίο, ενώ λίγο πριν τη μέση των συναλλαγών σημειώθηκε το υψηλό ημέρας και εβδομάδας που ήταν λίγο πάνω από τις 413 μονάδες για τον 25άρη και πάνω από τις 1265 για το ΓΔ. Το κλείσιμο έγινε αρκετά πιο κάτω από τα μέγιστα ημέρας και οι τελικές μεταβολές ήταν μικρότερες του +0,5%. Ωστόσο, με 7 στις 7 συνεδριάσεις κέρδη η εβδομάδα πρόσφερε άνοδο 6,61% στο ΓΔ, κέρδη 6,43% στον 25άρη και για πρώτη εβδομάδα μετά από αρκετές, η μεταβολή του FTSEM είχε την ίδια τάξη μεγέθους ήτοι +6,06%. Κατόπιν αυτών, τα κέρδη του χρηματιστηρίου της Αθήνας για το 2014 είναι 7,92%, όταν ο δείκτης των blue chip αποδίδει 6,55%. Επίσης ο FTSEM κατάφερε να εμφανίσει άνοδο 1,84% από το τέλος του 2013. Μπορεί στο τέλος της να αυξήθηκαν οι ενδείξεις πως αδυνάτισε η ανοδική ορμή, ωστόσο, η στατιστική εικόνα της αγοράς περιλαμβάνει οριακές απώλειες μόνο για ΕΕΕ -0,31% και ΕΥΔΑΠ -0,13%. Στην κατηγορία των μετοχών με υστέρηση εντάσσονται επίσης ΦΡΙΓΟ με μηδενική μεταβολή, ΕΥΠΡΟ στο +0,53% και ΟΛΠ +1,60% σε πέντε συνεδριάσεις. Τα υπόλοιπα blue chip έκλεισαν την εβδομάδα με υπολογίσιμη άνοδο αλλά ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΦΦΓΚΡΠ +14%, ΕΤΕ +13,68%, ΕΧΑΕ +11,80%, ΠΕΙΡ +11,56% και ΣΟΛΚ +10,06%.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές προφυλάξανε τα κέρδη τους σήμερα, καθώς εξέλαβαν ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Wall Street φάνηκε πως ήταν σε θέση να αντέξει σε μια φαινομενικά απογοητευτική έκθεση θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, αν και υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που αναμένεται να εκδηλωθούν στο άμεσο μέλλον που πιθανά θα κρατήσει τους επενδυτές διστακτικούς.
Μια κρίσιμη στιγμή αφορά, στην πρώτη κατάθεση της Janet Yellen, της νέας επικεφαλής της Federal Reserve, στη Βουλή την Τρίτη και την Γερουσία την Πέμπτη, και οι αγορές ελπίζουν να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι η πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε ψηλότερα 1% σήμερα στο πρώτο μέρος για να φτάσει στις 14.650 μονάδες, απομακρύνεται δηλαδή από το κατώτατο σημείο της περασμένης εβδομάδας που ορίστηκε στις 13.995.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας παρουσίασε οριακή αύξηση 0,2% ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,7%.
Οι αγορές πήραν δύναμη από την Wall Street, όπου ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 1,06% και ο S&P500 1,33%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 είχε επίσης ανέβει κατά 0,75%.
Οι ιαπωνικές μετοχές είχαν μεγαλύτερη άνεση να κινηθούν ανοδικά από την υποχώρηση του γιεν απέναντι από το δολάριο που ενισχύεται στα 102,45 γεν, αλλά υπάρχει μια αντίσταση γύρω στα 102,60 γεν. Το δολάριο ήταν επίσης ελαφρώς ψηλότερα έναντι του ευρώ στα 1,3620 δολάρια, έναντι 1,3635 δολαρίων αργά την Παρασκευή.
Οι μετοχές και το δολάριο είχαν αρχικά υποχωρήσει όταν η έκθεση για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ έδειξε μια αύξηση της τάξης 113.000 μόνο τον Ιανουάριο, πολύ κατώτερη από τις προβλέψεις των αγοραίων. Ωστόσο, η ζημιά περιορίστηκε από μια πολύ ισχυρή έρευνα επί των νοικοκυριών όπου ένα απότομο άλμα στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων που ώθησε το ποσοστό ανεργίας κάτω στο 6,6%.
Η μικτή δέσμη στοιχείων άφησε τα ομόλογα με ελάχιστα πράγματα να έχουν αλλάξει στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ που έκλεισαν οριακά κάτω στο 2,68%.
Στα εμπορεύματα, οι τιμές του πετρελαίου μεγάλωσαν τα πρόσφατα κέρδη τους, επειδή ο επίμονα κρύος καιρός στις ΗΠΑ, συνέχισαν να δαπανά τα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε 27 σεντς στα 100,14 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα σε έξι εβδομάδες, ενώ το Brent ήταν σταθερό στα 109,55 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή Spot για το χρυσό ήταν επίσης σταθερή στα 1.265,55 η ουγγιά, αλλά αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση στη ζώνη από 1.273 έως 1.278 δολάρια.
Η πρόεδρος της Fed κ. Yellen θα προσφέρει τη δική της ανάγνωση, επί της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας, στους νομοθέτες των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Οι αναλυτές γενικά υποθέτουν ότι θα μείνει πιστή στο σενάριο των πρόσφατων συναντήσεων της Fed για τις αποφάσεις επί της πολιτικής της, επαναλαμβάνοντας ότι η περαιτέρω σταδιακή μείωση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό συνεχιστεί όσο η οικονομία δείχνει, όπως εκτιμάται, να βελτιώνεται.
Αναλυτές της Barclays σε μια σημείωση ανέφεραν: «Αναμένουμε να δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει το tapering σε μια προκαθορισμένη πορεία και η επιτροπή θα ρυθμίσει την πορεία ανάλογα με τις ανάγκες, ιδιαίτερα αν η αναμενόμενη ενίσχυση της ανάπτυξης και η αύξηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν επιμείνουν».
Η Yellen είναι επίσης πιθανό να επαναλάβει το πρότυπο της καθοδήγησης των αγορών προς τις μελλοντικές αποφάσεις της τονίζοντας πως τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν μέχρι το ποσοστό ανεργίας πέσει πολύ κάτω από 6,5%, εφόσον ο πληθωρισμός είναι χαμηλός.
Σημαντικά δεδομένα από τις ΗΠΑ αναμένονται την Πέμπτη και περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις, όπου μια επίπεδη ανάγνωση ( χωρίς αισθητή μεταβολή από την μέτρηση του προηγούμενου μήνα) είναι μέσα στις προβλέψεις και οφείλεται εν μέρει στις κακές καιρικές συνθήκες και την άνοδο των τιμών της βενζίνης.
Στην Ασία , η Κίνα δημοσιεύει δεδομένα για το εμπόριο της, την Τετάρτη και τις τιμές καταναλωτή, την Παρασκευή. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν οι εξαγωγές να έχουν συρρικνωθεί τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της σημαντικής επίδρασης της βάσης σύγκρισης που αφορά στον Ιανουάριο του περασμένου έτους όπου είδαμε μια υπερμεγέθη αύξηση κατά 25%. Οι εμπορικές ροές μπορεί να είναι πολύ ασταθείς, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λόγω του χρονοδιαγράμματος στις διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Έτος.
Η ζώνη του ευρώ κυκλοφορεί την πρώτη της εκτίμηση επί της οικονομικής ανάπτυξης, την Παρασκευή και οι προβλέψεις ευνοούν ένα 0,2% άνοδο κατά το τέταρτο τρίμηνο, η οποία θα διατηρήσει τις πιέσεις για περισσότερη δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi δίνει μια διάλεξη με τίτλο "Πρόοδος μέσω κρίσης;" την Τετάρτη και οι αγορές θα είναι ευαίσθητες σε κάθε υπαινιγμό για περαιτέρω χαλάρωση στο μέλλον.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Το ενδιαφέρον πλέον έχει μετατεθεί στην επόμενη Παρασκευή, όπου τα πρώτα στοιχεία για το πώς κινήθηκε η οικονομία στο σύνολο της στο δ' τρίμηνο του 2013 θα καθορίσουν μια σειρά από ενέργειες που βασίζονται πάνω στην διακύμανση του βασικού δείκτη αναφοράς της οικονομίας.
Αφενός θα δώσουν μια καλύτερη ένδειξη για το αν είμαστε στον πυθμένα της ύφεσης, αφετέρου θα καθορίσουν τα σενάρια πάνω στα οποία θα υπολογιστούν οι μελλοντικές ανάγκες των Τραπεζών με βάση τον διαγνωστικό έλεγχο της BlackRock.
Αν τα νέα είναι πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα, τότε ίσως η Ελληνική οικονομία δικαιούται άμεσα μια πιστοληπτική αναβάθμιση τόσο σε επίπεδο διαβάθμισης όσο και σε επίπεδο προοπτικών.
Οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο ΧΑ και η θετική αυτονόμηση ίσως σε μεγάλο βαθμό έχουν την εξήγηση τους σε αυτό το ενδεχόμενο.
Οι διαγραμματικές εξελίξεις ήταν εντυπωσιακές και οι διακυμάνσεις στην διάρκεια της εβδομάδας προσέφεραν συγκινήσεις στους εμπλεκόμενους.
Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες έχουν γυρίσει όλοι θετικοί, ενώ και ο MACD επανήλθε μετά την συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης σε θέση αγορών.
Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες βάζοντας πλέον ως πιθανότερο σενάριο στην πορεία του Γενικού Δείκτη, την επίτευξη νέων υψηλών. Η ζώνη των 1300 – 1305 μονάδων αποτελεί την κυριότερη αντίσταση, ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι που θα απαιτηθούν για την διάσπαση της θα πρέπει να υπερβούν τα 140 εκατ. ευρώ.
Ζωηρότερο ενδιαφέρον από πλευράς ειδήσεων αναμένεται την προσεχή εβδομάδα, καθώς υπάρχουν περισσότερες προγραμματισμένες ανακοινώσεις οικονομικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Barclays: Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο
Τα ανάμικτα οικονομικά στοιχεία έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα σε σχέση με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, φέρνοντας πάλι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τις κεντρικές τράπεζες για την καθοδήγηση ως προς τα μελλοντικά επιτόκια και τις δυνατότητες δράσης από την πλευρά τους.
Η αντίσταση της ΕΚΤ σχετικά με το να αποφασίσει περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής την περασμένη εβδομάδα δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί, κατά την άποψή μας. Αναμένουμε οι εξελίξεις του πληθωρισμού να παρακινήσουν για περικοπές της ΕΚΤ στα επιτόκια το Μάρτιο.
Η παρουσίαση των θέσεων της νέας προέδρου της Fed Janet Yellen αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να παρέχει διαφάνεια στις απόψεις της Fed για την ανάκαμψη των ΗΠΑ, λόγω των πρόσφατων αδυναμιών στον τομέα της μεταποίησης και από την εικόνα των δεδομένων επί των θέσεων εργασίας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και περιμένουμε να εμφανίσουν τις αλλαγές στο πλαίσιο του προσανατολισμού των επενδυτών για το μέλλον των επιτοκίων, σε έκθεση για τον πληθωρισμό την τρέχουσα εβδομάδα.
Ηνωμένες Πολιτείες : Έφταιγε ο καιρός, ή όχι;
Η εξέλιξη στις μισθοδοσίες ήταν τον Ιανουάριο ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν, αλλά κακές καιρικές συνθήκες δεν φαίνεται να ήταν η αιτία .
Στη ζώνη του ευρώ : «Όχι» δεν σημαίνει «ποτέ»
Περιμένουμε από την ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων Μάρτιο . Εναλλακτικά, μπορεί να μειώσει το ποσοστό αναχρηματοδότησης και να σταματήσει την αποστείρωση των κρατικών ομολόγων SMP.
Hνωμένο Βασίλειο: Περιμένοντας περαιτέρω καθοδήγηση
Η Έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου θα μας δώσει της πρόσφατες σκέψεις της Επιτροπής επί της Νομισματικής Πολιτικής σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και τον πληθωρισμό και την πιθανή πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Ιαπωνία: Οι μισθοί εμφανίζουν βελτίωση, έστω και με διαφοροποιήσεις
Οι μισθοί αυξάνονται με μια κορύφωση στα μπόνους, που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της δύναμης στην κατανάλωση όπως απεικονίζεται στην άνοδο των εσόδων από τον Φ.Π.Α., αλλά θεσμοθετημένες αμοιβές εξακολουθούν στο σύνολό τους να υστερούν.
Κίνα: Πίσω από το Κινέζικο Νέο Έτος, προσοχή στην ζήτηση και την πολιτική
Το καταναλωτικό κλίμα έχει δυναμισμό αυτό το νέο κινεζικό έτος. Οι online αγορές, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία ήταν οι τομείς που ενισχύθηκαν, ενώ οι πωλήσεις πολυτελών ειδών, μειώθηκαν απότομα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
«Δεν χρειαζόμαστε κανένα καινούργιο, τρίτο πακέτο βοήθειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στη γερμανική Bild τη Δευτέρα, συμπληρώνοντας πως δεν έχει πληροφόρηση βάσει της οποίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πράγματι προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο. Όπως είπε, Οι δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ την περασμένη εβδομάδα «ήταν θετικές, ήταν αναγνώριση της προόδου που έχουμε κάνει».
Με «όχημα» την πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα, ο ελληνικός τουρισμός στοχεύει σε νέο ρεκόρ αφίξεων μέσα στο 2014, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 18 εκατομμύρια. Πιο συγκεκριμένα όπως τόνισε στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, για την Αθήνα μέσα στο 2014 αναμένουμε 500.000 περισσότερες αφίξεις από το 2013, γεγονός που σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ., αφού πέρυσι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 2,6 εκατ. τουρίστες.
Αύξηση 15,4% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών, τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ταξινομήθηκαν 6.385 μονάδες έναντι 5.533 του πρώτου μήνα του 2013. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, η επίδοση αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί σε σχέση με τη χαμηλή βάση σύγκρισης του -34,5%, τον Ιανουάριο του 2013, έναντι του ίδιου μήνα του 2012.
Καθυστερήσεις στο ρυθμό υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος διαπιστώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκτιμά ότι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα χρειαστεί περιορισμένη χρηματοδότηση. «Κατά την έγκριση του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος συμφωνήσαμε ότι στο τέλος της διάρκειάς του, τέλος του 2014, εάν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, που υποθέτω ότι υπάρχει, είμαστε διατεθειμένοι να το καλύψουμε με τη λήψη κι άλλων μέτρων, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα μέχρι τότε θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα- και υπάρχουν μερικά ακόμη να κάνει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.
Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους του 2013, επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας και τονίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες». Αναφέρει, μάλιστα, ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα». Με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα», η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος θεωρεί τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013 ως υποθετικές.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στο 6,6% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, από 6,7% τον Δεκέμβριο του 2013. Τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 113.000 θέσεις εργασίας, απογοητεύοντας τους αναλυτές που ανέμεναν δημιουργία 190.000 θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, οι νέες θέσεις εργασίας για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν επί το θετικότερο κατά 1.000, στις 75.000.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τον Σεπτέμβριο του 2012, για απεριόριστη αγορά ομολόγων λήφθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν και επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να παραπέμψει την απόφαση για τη νομιμότητα του προγράμματος αγορών ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει σε ανεξάρτητο μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών με αυξημένα κεφάλαια και εγγυήσεις για την προστασία των φορολογουμένων. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, τη διαχείριση της τραπεζικής ένωσης αναλαμβάνει πλέον η ελληνική προεδρία. Οι ευρωβουλευτές επιβεβαίωσαν τις θέσεις τους με ψήφισμα που εξέδωσαν την Πέμπτη. Καθώς η διαμεσολάβηση των τελευταίων ημερών στη διαβούλευση με το Συμβούλιο δεν έφερε αποτέλεσμα, φαίνεται να ναυαγεί το πιο φιλόδοξο στοίχημα της νέας «οικονομικής διακυβέρνησης» μετά την κρίση.
Υπερτιμημένο χαρακτηρίζει το ευρώ ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ, τονίζοντας ότι το τρέχον επίπεδο της ισοτιμίας «εκμηδενίζει τις προσπάθειες» βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, οι οποίες καταβάλλονται στη χώρα. «Ως υπουργός Βιομηχανίας, θεωρώ ότι το ευρώ (. . .) είναι υπερτιμημένο και αυτό έχει καταστεί προβληματικό για όλες τις επιχειρήσεις μας. Ανάμεσα στο 2012 και στο 2013, η ισοτιμία του αυξήθηκε πάνω από 10% έναντι του δολαρίου και πάνω από 40% έναντι του γεν», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ