Ο τρόπος που υπολογίζουμε το πλεόνασμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας στις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο οποίος αμφισβητεί ουσιαστικά τα ελληνικά στοιχεία.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως σύμφωνα με τα στοιχεία και με τους κανόνες που υπάρχουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, ο οποίος χαρακτήρισε «εικασίες» οποιοδήποτε στοιχείο για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα βγαίνει πριν τη συγκέντρωση όλων των αριθμών στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει το πλεόνασμα με πολύ αυστηρότερους τρόπους απ’ ό,τι επιβάλλει η τρόικα.
«Θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει η Eurostat», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δηλαδή, αν δείτε τους προηγούμενους μήνες, κάθε μήνα που κάναμε ανακοίνωση δίναμε και πως θα ήτανε βάσει της Eurostat και πως θα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ λιγότερο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαρούν πάρα πολύ, και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, το 2013 υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που υπολογίζεται το πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό», τόνισε.
Στο αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά: «Εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει και η Εurostat, όπως θα το επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες».
Eurostat: Εικασίες τα στοιχεία
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, χαρακτηρίζει υποθετικές τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013.
«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», δηλώνει ο κ. Ραντερμάχερ, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η συγκέντρωση διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου. «Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
newsroom naftemporiki.gr