Διορθωτικές κινήσεις στα πρόστιμα που προβλέπονται κυρίως για διαδικαστικές παραβάσεις, αλλά και παρεμβάσεις στο φόρο υπεραξίας που έχει «μπλοκάρει» τις μεταβιβάσεις, προωθεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Διορθωτικές κινήσεις στα πρόστιμα που προβλέπονται κυρίως για διαδικαστικές παραβάσεις, αλλά και παρεμβάσεις στο φόρο υπεραξίας που έχει «μπλοκάρει» τις μεταβιβάσεις, προωθεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα πρόστιμα σχεδιάζεται η μείωσή τους έως και 50%, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», για μη έγκαιρη υποβολή δηλώσεων, αλλά ταυτόχρονα και η θέσπιση πλαφόν σε αυτά που αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων.
Στο τραπέζι των συζητήσεων των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ήδη πολλές προτάσεις, όμως η επικρατέστερη προβλέπει όπως το πλαφόν για το εν λόγω πρόστιμο να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι δεν έχει εκδώσει ο υπόχρεος. Την καθιέρωση πάντως πλαφόν στα πρόστιμα που επιβάλλονται για τη μη έκδοση αποδείξεων προανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι έχει υποβάλει στο οικονομικό επιτελείο προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει το καθεστώς επιβολής προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων.
Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πλαφόν στο επίπεδο των προστίμων που καταλογίζονται, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι αντίθετος στις παρούσες διατάξεις, αλλά έχω υποβάλει προτάσεις βελτίωσης όσων ισχύουν για τις αποδείξεις».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις δεν υπάρχει πλαφόν, αφού για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών αξίας μέχρι 5.000 ευρώ που η εφορία θα διαπιστώνει ότι δεν εκδόθηκε, δηλαδή ακόμη και για απόδειξη ενός ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην Β’ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας).
Αν, μάλιστα, ο παραβάτης εντοπιστεί να έχει διαπράξει το ίδιο «αδίκημα» εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού, δηλαδή 2.000 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, ενώ σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού, δηλαδή 4.000 ευρώ για κάθε απόδειξη!
Αμεση παρέμβαση
«Διορθώσεις» στο φόρο υπεραξίας ακινήτων και επαναπροσδιορισμό των προστίμων που αφορούν τη μη έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, ο κ. Μαυραγάνης παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων στην εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και εκδήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει άμεσα για την επίλυσή τους. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα φορολογήσουμε, γιατί εάν φορολογήσεις μόνον τη συναλλαγή κινδυνεύεις να φτάσεις σε άλλες αδικίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης, αποδεχόμενος την κριτική που άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης είχε επισημάνει ότι με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τεχνικά ο φόρος υπεραξίας, υπενθυμίζοντας ότι για ανάλογη αιτία είχε ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου και το 2005 επί υπουργίας του Γιώργου Αλογοσκούφη. «Το θέμα της υπεραξίας, όπως και τα ζητήματα των υπερβολικών προστίμων και της φορολόγησης των αγροτών να τα δείτε στη συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ» προέτρεψε τον υφυπουργό ο κ. Κακλαμάνης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ευνοϊκή αντιμετώπιση τουλάχιστον εκεί που υπάρχουν υπερβολές.
Ο κ. Μαυραγάνης αντιμετώπισε ευνοϊκά και αυτή την επισήμανση του βουλευτή δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις, για να καταλήξει τελικά σε κάποιες «διαδικαστικές διορθώσεις» οι οποίες θα επιτρέψουν την εφαρμογή ενός πιο δίκαιου φόρου στα ακίνητα αλλά και θα συμβάλουν στην απάλυνση των φορολογικών προστίμων.
Οπως προέκυψε, πάντως, από την ανταλλαγή των επιχειρημάτων των δύο ανδρών οι αλλαγές θα αφορούν πιθανότατα το χρόνο εφαρμογής του αντικειμενικού συστήματος στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, αν και δεν το απέκλεισε, έστρεψε την προσοχή του στο ότι δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας του φόρου υπεραξίας, υπογραμμίζοντας ότι εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Αν κάποιος αγόρασε σε μια τιμή και πουλάει σε μια τιμή χαμηλότερη, όπως συμβαίνει σήμερα στην αγορά μας, τότε φορολογείται για ζημία και αυτό πρέπει να το δούμε» αναγνώρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα που να φορολογεί τη ζημιά, γιατί έτσι ουσιαστικά φορολογείς τη συναλλαγή. Στη συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων και ειδικός επί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, σχολιάζοντας καυστικά: «Διαπιστώσαμε ότι υπό τον τίτλο τεχνικά προβλήματα μάλλον κρύβονται πολιτικά θέματα».
«Κόντρες» στο ΥΠΟΙΚ για τις 100 εγκυκλίους
Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να επιρρίπτει τις λάθος αποφάσεις, κυρίως για τα πρόστιμα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται να «κατηγορεί» και τις υπηρεσίες του υπουργείου για καθυστερήσεις στην έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ αναφέρεται ότι ο κ. Θεοχάρης, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια συναντήσεώς τους, ήταν αντίθετος με ορισμένες αποφάσεις αλλά και τα πρόστιμα του ισχύοντος φορολογικού νόμου, προσπάθησε δε να επισημάνει τα λάθη με στόχο τη διόρθωσή τους, όμως δεν εισακούστηκε!
Από την άλλη πλευρά, για την καθυστέρηση έκδοσης των εγκυκλίων, αφού ήδη θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκκρεμούν περίπου 100 με τις οποίες θα διευκρινίζονται οι φορολογικές αλλαγές που ισχύουν από την 1/1/2014, επέρριψε τις ευθύνες στις υπηρεσίες που καθυστερούν στη σύνταξή τους και κατ’ επέκταση στην έκδοσή τους. Οσον αφορά την κεντρική οδηγία προς τους φορολογούμενους με χρέη «δώστε ό,τι έχετε», για να αποφευχθεί η λήψη αναγκαστικών μέτρων, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε προς τους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΔΟΥ ότι αυτό δεν αποκλείει πως δεν θα ληφθούν κατά περίπτωση μέτρα κατά οφειλετών που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν.
Ο ΓΓΔΕ, που επισκέφθηκε χθες τρεις εφορίες της Θεσσαλονίκης, παραδέχθηκε ότι οι ΔΟΥ ταλανίζονται από υποστελέχωση, σημειώνοντας ότι εντός του 2014 θα πραγματοποιηθούν 1.000 προσλήψεις εφοριακών και 150 τελωνειακών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]