Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2004 11:28

Υπό πίεση παραμένει το δολάριο

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ πτώση σημειώνει σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστών στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Αρνητικά επηρεάζει το δολάριο και η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα – ρεκόρ. Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού αναρριχήθηκε την Πέμπτη μέχρι τα 54,88 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν αναλυτές, οι επενδυτές στις αγορές συναλλάγματος τηρούν στάση αναμονής και αποφεύγουν να προβούν σε σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το ποιος θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Οι επενδυτές διστάζουν να στοιχηματίσουν ποιος θα είναι ο νικητής, καθώς η διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι πολύ μικρή», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο βρετανός αναλυτής.

Στις 09:30, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το δολάριο είχε υποχωρήσει στα 109,45 γιεν έναντι 109,66 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας θα συνεχιστεί επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών πετρελαίου.

Την ίδια ώρα η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2395 δολάρια έναντι 1,2386 δολαρίων το βράδυ της Πέμπτης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 15:30 τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Στις 16:15 θα ανακοινωθεί η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών, η οποία εκτιμάται ότι τον περασμένο μήνα σημείωσε άνοδο κατά 0,3%