Διάφορα σενάρια διαρρέουν στην αγορά εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεδομένης της έντονης μεταβλητότητας των διατραπεζικών επιτοκίων αλλά και της φθίνουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Διάφορα σενάρια διαρρέουν στην αγορά εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με δεδομένη την έντονη μεταβλητότητα των διατραπεζικών επιτοκίων αλλά και τη φθίνουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η νέα κατάσταση που αρχίζει να παγιώνεται καθιστά αναγκαία μία νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία προετοιμάζεται ταχύρρυθμα για το νέο της ρόλο εποπτείας των τραπεζών που αναλαμβάνει φέτος, στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης.
Η έντονη μεταβλητότητα στα διατραπεζικά επιτόκια στη διάρκεια του τελευταίου μήνα υποδηλώνει ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από την ολοένα συρρικνούμενη ρευστότητα.
Η ΕΚΤ έχει απορροφήσει ολόκληρη την ποσότητα ρευστού από το πρώτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αποσύροντας 175,5 δισ. ευρώ από την αγορά, περίπου 24 δισ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, οι τράπεζες έλαβαν περίπου 20 δισ. λιγότερη ρευστότητα στην τελευταία εβδομαδιαία διαδικασία χορήγησης ρευστότητας που πραγματοποίησε η ΕΚΤ.
Ήδη οι ανησυχίες για περιορισμό της ρευστότητας ώθησαν τον Ιανουάριο το οvernight διατραπεζικό επιτόκιο EONIA σε επίπεδα υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που κυμαίνεται σήμερα στο 0,25%. Τώρα το εν λόγω επιτόκιο έχει μειωθεί ξανά στο 0,14%, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν κλιμακωθεί ξανά και θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο το έργο της ΕΚΤ, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.
Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου πιθανόν να κριθεί αναγκαία μια παρέμβαση, ο κ. Ντράγκι είχε ζητήσει τη στήριξη της Γερμανίας για να καταργηθεί η πρακτική της λεγόμενης «αποστείρωσης», της πρακτικής δηλαδή που απορροφά το χρήμα το οποίο είχε δαπανήσει η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων από χώρες που είχαν δοκιμαστεί περισσότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ο τερματισμός της διαδικασίας αυτής θα μπορούσε να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 180 δισ. ευρώ, μία πρωτοβουλία που κατά την άποψη πολλών αναλυτών ισοδυναμεί με ένα ευρωπαϊκού τύπου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πρακτική της κατάργησης της «αποστείρωσης» είναι μία μόνο από τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ και, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση.