Μετά από την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, η Microsoft κατέληξε στην απόφαση να επιλέξει τον Satya Nadella για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Μετά από την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, η Microsoft κατέληξε στην απόφαση να επιλέξει τον Satya Nadella για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Η επιλογή Nadella αποτελεί την κορύφωση διαδικασιών που διήρκεσαν πάνω από πέντε μήνες, στο οποίο διάστημα εξετάστηκαν αρκετοί εσωτερικοί και εξωτερικοί υποψήφιοι. Μεταξύ των εσωτερικών υποψηφίων συμπεριλαμβάνονταν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft Tony Bates και ο COO (Chief Operating Officer) της εταιρείας, Kevin Turner. Επίσης, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις του πρώην CEO της Nokia, Stephen Elop, του CEO της Ford, Alan Mulally, του επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών Qualcomm, Steve Mollenkopf και του CEO της Ericsson, Hans Vestberg. Από τους παραπάνω υποψηφίους κάποιοι αρνήθηκαν εξαρχής (Vestberg), ενώ άλλοι αποσύρθηκαν από την κούρσα της διαδοχής (Mulally). Πιο πρόσφατα, σχεδόν συγχρόνως με την φημολογία για την υποψηφιότητα Nadella, στη λίστα προστέθηκε και το όνομα του Sundar Pichai, επικεφαλής των τομέων Android και Chrome της Google, ο οποίος είναι επίσης ινδικής καταγωγής.
Επιπλέον, σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Bill Gates αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου στην εταιρεία, αποχωρώντας από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Bill Gates θα αναλάβει έναν εντελώς νέο ρόλο στην εταιρεία, αυτόν του Συμβούλου Τεχνολογίας, ώστε με τον τρόπο αυτό να «διαθέτει περισσότερο χρόνο» στην εταιρεία απ’ ότι έκανε μέχρι σήμερα. Την κενή θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου θα καλύψει ο John Thompson, διευθυντικό στέλεχος της Microsoft, ο οποίος μάλιστα είχε αναλάβει την διαδικασία επιλογής νέου CEO.
Mήνυμα προς το προσωπικό της Microsoft
Σε δήλωσή του ο νέος CEO της Microsoft, Satya Nadella, σημειώνει: «Η Microsoft είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις εταιρειών που έφεραν την επανάσταση στον κόσμο μέσω της τεχνολογίας και δεν θα μπορούσα παρά να αισθάνομαι μεγάλη τιμή να ηγηθώ της εταιρείας. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται για τη Microsoft είναι τεράστιες, αλλά για να τις αρπάξουμε θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να κινούμαστε γρηγορότερα και να συνεχίσουμε να μετασχηματιζόμαστε. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου θα είναι πλέον να επιταχύνω την ικανότητά μας να προσφέρουμε καινοτόμα προϊόντα στους καταναλωτές μας, ακόμα γρηγορότερα».
Ποιος είναι ο νέος CEO
Ο Satya Nadella γεννήθηκε το 1967 στο Hyderabad της Ινδίας, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ηλεκτρονικός μηχανικός), προτού μετακινηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν (Master in Computer Science) και στο πανεπιστήμιο του Σικάγο (Master of Business Administration).
Ο Nadella εργάστηκε στη Sun Microsystems, πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Microsoft το 1992. Εκεί εργάστηκε στο τμήμα R&D του τμήματος online υπηρεσιών και σαν αντιπρόεδρος του τμήματος επιχειρηματικών λύσεων της Microsoft. Στον Satya Nadella πιστώνεται η μεταφορά των βάσεων δεδομένων της Microsoft, των Windows server και των εργαλείων για developers στην πλατφόρμα Azure της εταιρείας. Τα έσοδα του τμήματος Cloud Services έφτασαν τα 20,3 δισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2013, από 16,6 δισ. δολάρια που ήταν το 2011, πριν αναλάβει ο Nadella.
Επιπλέον, σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Bill Gates αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου στην εταιρεία, αποχωρώντας από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Την θέση του προέδρου στο Δ.Σ. της Microsoft θα αναλάβει ο John Thompson.
Αλλαγές σε κομβικό σημείο
Οι αλλαγές στην ηγεσία της Microsoft γίνονται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς η εταιρεία απομακρύνεται από τον παραδοσιακό χώρο δραστηριοποίησής της και πλέον επικεντρώνεται στην παραγωγή hardware και υπηρεσιών βασισμένων στο Διαδίκτυο. Κύριοι ανταγωνιστές όπως η Apple και η Google έχουν αλλάξει δραματικά το τεχνολογικό τοπίο απομακρύνοντας από το προσκήνιο τους προσωπικούς υπολογιστές (κατεξοχήν χώρος της Microsoft) και στρέφοντας το κοινό προς τις φορητές συσκευές. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση της αμερικανικής εταιρείας να εξαγοράσει έναντι 7,2 δισ. δολαρίων το τμήμα κινητών τηλεφώνων της Nokia.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Microsoft είχε από την ίδρυσή της μόλις δύο διευθύνοντες συμβούλους (Gates και Ballmer) και σε αντίθεση με τον τελευταίο CEO που είχε προσανατολισμό σπουδών προς την πλευρά του marketing και των πωλήσεων, ο Satya Nadella έχει υπόβαθρο καθαρά τεχνικό.