Το Χ.Α. χθες κινήθηκε έντονα ανοδικά κόντρα στο διεθνές κλίμα όταν αυτό ήταν στο μέσο της ανάπτυξης του αφού κατόπιν οι πιέσεις σε μετοχικές αξίες πολλαπλασιάστηκαν.
Το Χ.Α. χθες κινήθηκε έντονα ανοδικά κόντρα στο διεθνές κλίμα, όταν αυτό ήταν στο μέσο της ανάπτυξής του, αφού κατόπιν οι πιέσεις σε μετοχικές αξίες πολλαπλασιάστηκαν. Κατά τη διάρκεια αυτού το rebound ο 25άρης ο δείκτης των θεσμικών δηλαδή πέρασε έστω και για λίγο πάνω από τις 400 μονάδες και κατόπιν επέστρεψε στο κλείσιμο κοντά στις 394 μονάδες. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί δυο φορές στο κοντινό παρελθόν και όποτε οι 400 μονάδες λειτούργησαν ως οροφή επακολούθησε κάθοδος υπολογίσιμη και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2013. Το δε κλείσιμο κάτω από τις 395 μονάδες που έγινε από τις κινήσεις των θεσμικών στις δημοπρασίες και τα επίπεδα των 395 μονάδων είναι επίσης μια ισχυρότερη των 400 μονάδων οροφή.
Τεχνικά λοιπόν επιτρέπεται η πτώση αλλά το σημαντικότερο είναι πως «επιβάλλεται» από την εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς που περιλαμβάνει βουτιές των δεικτών των μεγαλύτερων αγορών σε μια μέρα που έχουν να εμφανιστούν από πέρυσι τον Ιούνιο. Οι λόγοι αυτής της δυναμικής εξηγούνται με βάση την εικόνα των μακροοικονομικών δεδομένων από Κίνα, ΗΠΑ και την κατάσταση αναταραχής στην αγορά νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Το ευρώ που ήταν συνήθως συντονισμένο με την κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών αυτή τη φορά και εννοούμε από τον Δεκέμβριο και μετά δεν αντιμετωπίζεται έτσι αλλά έχει γίνει μαζί με το δολάριο και το γεν ασφαλές επενδυτικό λιμάνι.
Μπορεί χθες, η πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου να ήταν μια θετική παραφωνία, μετά από την επιλογή των επενδυτών παγκόσμια να τραβήξουν κεφάλαια από τις αγορές μετοχών, αλλά από την ώρα που έκλεισε το ΧΑ ως το τέλος της μέρας, έγιναν πολλά διεθνώς. Πρώτα στην ευρωζώνη, οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων εμφάνισαν όλοι, πλην ΧΑ και Βελγίου απώλειες, που στα μεγαλύτερα αυτές ήταν πάνω από -1%. Μετά, η εξέλιξη των συναλλαγών στην Wall Street έφερε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από πέρυσι τον Ιούνιο με τον Dow να χάνει 326 μονάδες ή -2,08% κλείνοντας στις 15373 μονάδες, ο S&P500 βυθίστηκε 40,7 ή -2,28% και βρέθηκε στις 1742 και ο Nasdaq Composite υποχώρησε -2,61% καταλήγοντας στις 3667 μονάδες.
Σήμερα, μετά από αυτή την παταγώδη κάθοδο, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ως προς το κλίμα που επικρατεί στις Ασιατικές αγορές, πολλές εκ των οποίων ήταν κλειστές τις προηγούμενες καθοδικές μέρες, λόγω της αγρίας για το Νέο Σεληνιακό Έτος, και σήμερα, βυθίζονται περισσότερο για να «καλύψουν» το κενό από τις μέρες ξεφορτώματος μετοχικών αξιών ενώ ήταν σε διακοπές. Οι αναλυτές απέδωσαν την πτώση στην Ευρώπη στα χειρότερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και στην απογοήτευση των επενδυτών από τα δεδομένα που αφορούσαν την Κινέζικη ανάπτυξη. Τα δεδομένα από την μεταποίηση στην Ευρωζώνη δεν ήταν άσχημα, αλλά η ανησυχία για την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους δεν έχει κοπάσει. Παράλληλα, όταν οι αγορές στην Ευρώπη έκλεισαν, οι απώλειες στους δείκτες της Νέας Υόρκης ήταν ήδη -1% και είχε γίνει γνωστή η έκθεση για την βιομηχανική δραστηριότητα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, η οποία ήταν κατώτερη του αναμενόμενου από τους αγοραίους.
Τεχνική ανάλυση
Ο 25άρης κατάφερε να κατέβει από επίπεδα πάνω από τις 400 μονάδες στις 365, δύο φορές και μετά αναπήδησε. Βέβαια η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο πέρυσι και η άλλη ήταν την περασμένη Τετάρτη. Και από την άποψη των λεπτομερειών, ήταν πολύ θετικό, πως το ελάχιστο στην βουτιά του Δεκεμβρίου ήταν οι 363,52 μονάδες ενώ τον Ιανουάριο ήταν οι 365,97. Διπλός πυθμένας και μάλιστα το δεύτερο κατώτερο να είναι ψηλότερα του πρώτου, αποτελούν καλή ένδειξη για διατήρηση του ανοδικού momentum, που επειδή είχε αμφίβολων κινήτρων έναρξη, δεν το πήραν σοβαρά ούτε οι traders στα παράγωγα την Παρασκευή.
Θυμίζουμε πως στην Αθήνα οι δείκτες συμπλήρωσαν τρεις μέρες ανόδου. Που τον έφεραν από τις 365,97 μονάδες στις 400,18 χθες για να κλείσει στις 394. Ωστόσο στο πρόσφατο παρελθόν οι 395 μονάδες λειτούργησαν ως οροφή αρκετές φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά: Στις 10/12, με άνοδο +1,38%, ο 25άρης έκλεισε στις 393,87 μονάδες, με υψηλό μέρας τις 394,77 και επακολούθησε πτώση αρκετών συνεδριάσεων, που οδήγησε στο χαμηλό του Δεκεμβρίου των 363,52 μονάδων που προαναφέραμε. Αλλά και στις 31/10, ο δείκτης των παραγώγων έκλεισε στις 394,52 μονάδες, με ψηλό ημέρας τις 395,24 και ακολούθησαν μετά πιέσεις που τον κατέβασαν στις 377,7 μονάδες.
Η δε κορύφωση του 25άρη οριακά πάνω από τις 400 μονάδες χθες, από τις 25/11 και από τις 22/10, έχουν χαρακτήρα αντίστασης και χθες αυτή αναγνωρίστηκε. Συνεπώς και η στατιστική ανάλυση προσφέρει στοιχεία για την πρόβλεψη της ανατροπής του ανοδικού momentum, που αγνόησε η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών στα ΣΜΕ χθες. Στήριξη εντοπίσαμε χονδρικά κοντά στις 382 μονάδες από συναλλαγές τον Νοέμβριο πέρυσι και τον Δεκέμβριο και χαμηλότερα στις 375, από άλλες συνεδριάσεις εκείνου του διμήνου.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Θα συνεχιστεί η υψηλή μεταβλητότητα, ενώ μετά και την σημερινή συνεδρίαση σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της διόρθωσης με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 388 - 385 μονάδες (για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης) σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Από εκεί και πέρα, η επιφυλακτική εικόνα στις διεθνείς Αγορές, αναπτυγμένες και αναδυόμενες θα επηρεάσει (έστω και σε μικρότερο βαθμό) και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί "ειδική περίπτωση",καθώς τυπικά δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στην πρώτη περίπτωση, ούτε στην δεύτερη. Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσφατα χαμηλά των βασικών δεικτών είναι πολύ σημαντικά στο να κρατήσουν, μιας και μία διάσπαση θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Ουσιαστικά, το πολιτικό σκηνικό είναι και το πιο σημαντικό "αγκάθι" στην Αγορά για τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές.
Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην Αγορά, μιας και τα μεσοπρόθεσμα διαγράμματα στην παρούσα συνεχίζουν και είναι ανοδικά, ενώ η οικονομία έχει όλα τα στοιχεία να έχει μπροστά της περισσότερα θετικά από ότι αρνητικά νέα. Φυσικά χρειάζεται ακόμα δρόμος, ειδικά στο κομμάτι των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί με αργούς ρυθμούς να διορθώσει προβληματικές καταστάσεις αρκετών ετών. Το πιο σημαντικό για την μεγάλη αλλαγή στην οικονομία, έχει να κάνει με τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με το μεγάλο Ελληνικό χρέος, μιας και είναι αδύνατον να γίνει βιώσιμο στην παρούσα φάση. Οι Ευρωπαίοι αυτό το ξέρουν, οπότε φαίνεται αδιανόητο να συνεχίσει η ίδια πολιτική σκληρής λιτότητας, χωρίς να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να αναθερμάνουν την οικονομία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου Νότου.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το εύθραυστο κλίμα επιδεινώθηκε από την αδυναμία που ανέδειξε ο δείκτης ISM για την μεταποίηση των ΗΠΑ
Οι αγορές μετοχών συνέχισαν να κινούνται σημαντικά χαμηλότερα σε όλη την Ασία εν μέσω αρνητικού συναισθήματος για ανάληψη κινδύνου και μετά από μια πολύ ασθενέστερη από την αναμενόμενη μέτρηση στον δείκτη ISM των ΗΠΑ. Ο Nikkei υποχώρησε 4,2 % σε ένα νέο χαμηλό από Νοέμβριο. Παρά την κακή διάθεση, το δολάριο έναντι του γεν ήταν σταθερό κατά την ημέρα, παρακολουθώντας τη σταθερότητα των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων στις ΗΠΑ, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 7 μονάδες βάσης μετά την δημοσίευση του δείκτη ISM. Η μείωση του δείκτη μεταποίησης ISM των ΗΠΑ ( στο 51,3 τον Ιανουάριο από 56,5 ) προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την απότομη και μεγαλύτερη από το 1980 πτώση από μήνα σε μήνα, στο δείκτη νέων παραγγελιών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Βουτιά έκανε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης σε ΗΠΑ και Κίνα. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,08% ή 326,05 μονάδες στις 15.372,8.
Ο S&P σημείωσε πτώση 2,28% ή 40,7 μονάδες στις 1.741,89 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε στις 3.996,958 μονάδες κατά 2,61% χαμηλότερα. Τα στοιχεία του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ της χώρας, υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 54,6 μονάδες το Δεκέμβριο.
Ο δείκτης μεταποίησης των ΗΠΑ, υποχώρησε στις 53,1 μονάδες τον Ιανουάριο από 56,5 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Ευρώπη
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ενώ οι ανησυχίες για επιβράδυνση στην Κίνα, κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,45% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,69%, ο DAΧ υποχώρησε 1,29%, ο CAC κατέγραψε πτώση 1,39%, ενώ 1,96% και 2,63% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την επίδραση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Tα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η ανάπτυξη στα εργοστάσια της χώρας υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Ιανουάριο.
Οι αμερικανικές μετοχές υποχωρούσαν την ώρα της λήξης των συναλλαγών, μετά και τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι αυξήθηκε με σημαντικά βραδύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο, οδηγώντας τη συνολική δραστηριότητα των εργοστασίων στη χώρα σε χαμηλό οκτώ μηνών. Οι ανησυχίες συνεχίζονται επίσης για την κατάσταση των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχουν πληγεί από την προφανή επιβράδυνση της Κίνας και την προοδευτική μείωση των αμερικανικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Τα καλά νέα από τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την επενδυτική διάθεση. Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ζώνης του ευρώ σημείωσε την ισχυρότερη μηνιαία ανάπτυξη από τα μέσα του 2011, τον Ιανουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες άρχισαν να εισρέουν, προτρέποντας έτσι για προσλήψεις νέου προσωπικού για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Ο τελικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης από την Markit, αυξήθηκε στο 54,0 από 52,7 τον Δεκέμβριο.
Η συνεδρίαση στο Χ.Α.
Η αγορά της Αθήνας κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης κόντρα στο ρεύμα που επικράτησε στην ευρωζώνη και λειτούργησε πάνω στο σκεπτικό της αντίληψης των θεσμικών για την επερχόμενη βελτίωση της σχέσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αναγκαστικά. Γιατί κάτι τέτοιο απαιτείται από τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως τις προβλέπουν οι αναλυτές. Η αναταραχή στις αγορές νομισμάτων από την δυναμική εκείνων που ανήκουν στις αναδυόμενες αγορές, κάνει τους ιθύνοντες να είναι προσεκτικότεροι αναφορικά με τα ζητήματα που θα επηρέαζαν την σχέση ανταλλαγής του ευρώ. Ένα από αυτά είναι η ελληνική περίπτωση και πιθανά για αυτό οι ευρωπαίοι έχουν επιχειρήσει πολλές αναφορές για τα προβλήματα και της προοπτικές των διασφαλίσεων που ετοιμάζονται να παρέχουν. Ώστε να μην εμφανιστεί πάλι κίνδυνος για το ευρώ μέσα από το Greek case.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από το εντυπωσιακό κλείσιμο του Ιανουαρίου, ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με το… δεξί στο Χ.Α και με νέο ράλι πάνω από τις 1.200 μονάδες, με ενίσχυση του τζίρου και την ανανέωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες. Υπεραπόδοση σε Folli Follie, EXAE, Tιτάν, ΔΕΗ ΔΕΗ+4,55% ΟΤΕ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.208,14 μονάδες με άνοδο +2,65%, εν ω ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει ακόμα και το +3,91% στις 1.222,95 μονάδες.
Ο τζίρος, φανερά αυξημένος, διαμορφώθηκε στα 102,99 εκατ. ευρώ και ο όγκος άγγιξε τα 45,4 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικές δείκτης ενισχύθηκε 3,55%, ο FTSE Large Cap κατέγραψε κέρδη 2,25% και ο FTSE Mid Cap σημείωσε άνοδο 3,21%.
Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η εικόνα των τραπεζών, με την μετοχή της Εθνικής να ενισχύεται 3,95%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,34% να καταγράφει άνοδο 1,34%, την Πειραιώς κλείνει 4,62% υψηλότερα, ενώ στο +5,36% έκλεισε η Eurobank.
Εντονα ανοδικές τάσεις κυριάρχησαν και στα υπόλοιπα blue chips, με την πλειονότητα των μετοχών να κλείνει σε θετικό έδαφος, καθώς απώλειες σημείωσαν μόνο η Coca Cola –1,73%, η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-2,25% –2,25% και η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-1,19% –1,19%.
Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Folli Follie +6,49%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+6,17%+6,17%, Τιτάν +4,97%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+4,82% +4,82%, Ιντραλοτ +4,62%, ΔΕΗ +4,55%, ΟΤΕ ΟΤΕ+3,70% +3,70% και Σωλ. Κορίνθου +3,35%.
Μετά το χθεσινό κλείσιμο και το «σπάσιμο» των 1.200 μονάδων και με την συνέχιση του αυξημένου τζίρου, ο δρόμος για τις 1.220 και 1.250 φαίνεται ανοιχτός, αν και με τη μεταβλητότητα του Χ.Α κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια εκ νέου… εμπόδια, καθώς η τάση για κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σκόνταψαν σήμερα αν και το δολάριο απέκτησε πιο στέρεο βήμα, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία όπως ο ISM δείκτης της μεταποίησης για τον Ιανουάριο που υποχώρησε στο 51,3, από 56,5 τον Δεκέμβριο, αναζωπυρώνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και έδωσαν στους επενδυτές κάποια βάση να ελπίζουνε πως θα εμφανιστεί κάποιας μορφής σταθερότητα στις αναδυόμενες αγορές μετά την πρόσφατη ήττα τους.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -1,4% περίπου στις 07:30, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου και φλερτάρει με μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Αύγουστο. Αλλά οι πιέσεις επί του δολαρίου πήραν μια ανάσα, με το δείκτη δολαρίου να κερδίζει 0,2% σήμερα.
Η αγορά του Χονγκ Κονγκ, κατά την επανάληψη των συναλλαγών σήμερα Τρίτη, μετά το Σεληνιακό Νέο Έτος διακοπές , κινήθηκε έντονα πτωτικά. Στην ηπειρωτικής Κίνα οι αγορές παρέμειναν κλειστά για τις διακοπές και θα ανοίξουν εκ νέου την Παρασκευή.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε -3,57% τοις εκατό, επεκτείνοντας πτώση του με μια τέταρτη στη σειρά καθοδική συνεδρία, το σπάσιμο κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2012 φέρει απώλειες για το τρέχον έτος της τάξης του -13%. Αυτό είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών από την αρχή του 2014, με τον S & P 500 κάτω κατά -5,8% και τον FTSEurofirst 300 κάτω -3,3%. Η απότομη πτώση ήρθε ακόμη και μετά από την αγορά από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ύψους 123 δισεκατομμυρίων γεν από το χρηματιστήριο φέτος ως την 3η Φεβρουαρίου, για τη στήριξη της αγοράς μετοχών.
Τα δεδομένα έδειξαν πως η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στις αγορές που ήδη ανησυχούν ότι η απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ για να μειώσει τις αγορές ομολόγων της θα οδηγούσε σε φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,589% στις ασιατικές συναλλαγές, μετά την υποχώρησή του στο χαμηλότερο 2,582% τη Δευτέρα, το χαμηλότερο από την 1η Νοεμβρίου.
Η απότομη πτώση της παραγωγής του Ιανουαρίου των ΗΠΑ, ήρθε μετά την μεγαλύτερη πτώση των νέων παραγγελιών σε 33 χρόνια, ενώ οι δαπάνες για κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκαν οριακά το Δεκέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι πιο αδύναμη από ό, τι ορισμένοι επενδυτές είχαν πιστέψει.
Τα στοιχεία αυτά ώθησαν το δείκτη αναφοράς S&P 500 στη χειρότερη πτώση σε μία ημέρα σε βάθος επτά μηνών, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX CBOE αυξήθηκε 16,5% για να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2012.
Αυτό βοήθησε να οδηγηθεί το δολάριο τόσο χαμηλά ως τα 100,77 γεν και το ευρώ τόσο χαμηλά ως 136,37 γεν, τα επίπεδα που δεν είχαν αγγίξει από τα τέλη Νοεμβρίου. Στις ασιατικές συναλλαγές, το δολάριο πήρε πίσω το χαμένο έδαφος, προσθέτοντας περίπου 0,3% στα 101,24 γεν, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% για να φθάσει στα 136,75 γεν.
Στο μέτωπο των εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ ενισχύθηκε ελαφρώς στα 96,62 δολάρια το βαρέλι , μετά τη βύθιση κατά 1,09 δολάρια τη Δευτέρα και το συμβόλαιο του Μαρτίου στο μπρεντ κέρδισε ελαφρά φθάνοντας στα 106,04 δολάρια το βαρέλι, μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών. Οι ρευστοποιήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά συνέβαλλαν στην αναζήτηση ασφαλούς καταφύγιου στο χρυσό, με την τιμή spot του χρυσού σταθερή σήμερα στα 1.259,15 η ουγγιά , μετά την άνοδό του 1,1% τη Δευτέρα. Αλλά Η τιμή του χαλκού στο London Metal Exchange, υποχώρησε στα 7.034,75 δολάρια ανά τόνο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ειδήσεις από το εξωτερικό
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ