Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 00:01

Δύο πρόσωπα

ΤΑ ΝΕΑ εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές στη Wall Street, αφού κατέχουν κεντρικό ρόλο στην αγορά εν απουσία σημαντικών στατιστικών οικονομικών στοιχείων.

ΤΑ ΝΕΑ εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές στη Wall Street, αφού κατέχουν κεντρικό ρόλο στην αγορά εν απουσία σημαντικών στατιστικών οικονομικών στοιχείων.

Ο αμερικανικός γίγαντας 3Μ άσκησε πτωτικές πιέσεις στο Dow Jones, καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στους στόχους των αναλυτών για πρώτη φορά σε μία σχεδόν τετραετία.

Ωστόσο, η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου μετά το νέο ρεκόρ που άγγιξαν ενωρίτερα ανακούφισε κάπως την αγορά και περιόρισε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το υψηλό ενεργειακό κόστος στα εταιρικά κέρδη. Ο τεχνολογικός τομέας όμως βρήκε στήριγμα στις επιλεκτικές αγορές των επενδυτών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 22,94 μονάδες, ποσοστό 0,23%, φθάνοντας στις 9.956,32 μονάδες. Με άνοδο 25,02 μονάδων, ποσοστό 1,31%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.936,52 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων, δεχόμενες πιέσεις από τα μίντια και τον ασφαλιστικό τομέα. Ο τομέας των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθοδήγησε την πτώση στην αγορά, από τη στιγμή που η γερμανική ProSiebenSat αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους της για το 2004.

Ο ασφαλιστικός τομέας εξακολουθεί να είναι το «μελανό» σημείο των αγορών, μετά τη δίκη που άρχισε στις ΗΠΑ με αιχμή του δόρατος την αμερικανική ασφαλιστική βιομηχανία, αν και στην υπόθεση ενέχονται και αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Swiss Re και η Allianz κατέγραψαν απώλειες 1,6% και 1% αντίστοιχα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,3%, κλείνοντας στις 991,7 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειές του στο 3% από τα υψηλά επίπεδα που είχε αγγίξει στις 7 Οκτωβρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,17%.

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών πετρελαίου στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις καταναλωτικές δαπάνες. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και των εταιρικών κερδών, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάπτυξης.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, κατά 0,16%, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Σεπτεμβρίου, αφού έχασε 3,6% τις τελευταίες έξι ημέρες.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ