Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 07:23

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο, για πρώτη ημέρα, σε σύνολο πέντε ημερών, έναντι του ευρώ στην Ασία, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν, μειώνοντας τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος της ενεργείας θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης καταναλώτριας πετρελαίου στον κόσμο.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφθασαν χθες, βοηθώντας το δολάριο να κινηθεί ανοδικά μετά από τα χαμηλότερα επίπεδα επτά ημερών.

Η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, ενδέχεται να αναγκάσει την Federal Reserve, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τα οποία αποτρέπουν τους ξένους επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε αμερικανικές μετοχές, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση για δολάρια.

«Η μείωση των τιμών πετρελαίου θα είναι ανακουφιστική για το δολάριο», ανέφερε ο Tsutomu Soma, διαπραγματευτής παραγώγων και συναλλάγματος στο Τόκυο, με την Okasan Securities Co., συμπληρώνοντας: «Το αμερικανικό νόμισμα, δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση από την αύξηση των τιμών ενεργείας τις τελευταίες ημέρες».

Εναντι του ευρώ το δολάριο αναρριχήθηκε στο 1,2459 δολ. στις 12:12' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 1,2495 δολ. χθες στη Ν. Υόρκη, περιορίζοντας την υποχώρηση των τεσσάρων ημερών κατά 1,3%. Το δολάριο ενδέχεται να αναρριχηθεί στο 1,2450 έναντι του ευρώ, συμπλήρωσε ο Soma. Εναντι του γιέν διαμορφώθηκε στα 109,42 από 109,26 γιέν.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 1,2%, φθάνοντας στα 53,91 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, διευρύνοντας τις απώλειες από τα επίπεδα ρεκόρ των 55,33 δολ. το βαρέλι χθες, στο 4,2%.