Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Το τι θα πει, σαφώς και δεν γνωρίζουμε, ωστόσο και μόνο η παρουσία του αποτελεί είδηση, καθώς είναι μόλις η δεύτερη φορά που δίνει το «παρών» σε συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου Επιμελητηρίου από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιούνιο του 2012.
Η πρώτη παρουσία ήταν αυτή στη συνεδρίαση του δ.σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) στις 14 Ιανουαρίου του 2013, όπου εξήγγειλε σειρά παρεμβάσεων για την τόνωση της... ρευστότητας. Παρεμβάσεις οι οποίες ένα χρόνο μετά είναι προφανές ότι δεν έχουν υλοποιηθεί, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές αναφορές.
Με βεβαιότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι και στη συνεδρίαση του ΕΕΑ θα προχωρήσει στις συνηθισμένες -όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι υπουργοί- εξαγγελίες μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών κ.ο.κ.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα κληθεί να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: προτίθεται να αναιρέσει την απόφασή του για τη μη υποχρεωτικότητα εγγραφής στα Επιμελητήρια από το 2015 ή όχι;
Το εν λόγω θέμα αποτελεί αίτημα αιχμής για τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και προσωπικά του προέδρου του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Αυτή την περίοδο η επιμελητηριακή κοινότητα έχει τις ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι η άρση της υποχρεωτικότητας θα αναιρεθεί. Θα έχει όμως και τη διαβεβαίωση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού;
Η πίεση για μια θετική απάντηση θα είναι έντονη. Πολύ δε περισσότερο όταν από τον ίδιο χώρο, πέρυσι το Φεβρουάριο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς δήλωνε: «Προσωπικά δεν έχω καμία δυσκολία να πω καθαρά ότι είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα Επιμελητήρια και μακάρι να μπορέσουμε στη διάρκεια των δύο ετών που μένουν μέχρι το 2015 να αντιστρέψουμε τη διάταξη για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας».
Ο επιμελητηριακός θεσμός αποτελεί το μέσον έκφρασης των ανθρώπων της αγοράς και διαχρονικά επιδιώκει να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του και την τεχνογνωσία του σε εξειδικευμένα θέματα, προς όφελος της επιχειρηματικότητας.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο των Επιμελητηρίων στην κρίσιμη συγκυρία των προσπαθειών και των θυσιών για τη μετάβαση της οικονομίας από την ύφεση στην ανάκαμψη.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - [email protected]