Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 19:08

Επιτροπή για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία

Συγκρότηση ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία αποφασίστηκε από τη νέα γγ του υπουργείου ΠΕΚΑ, Ν. Γιαννακοπούλου, επιβεβαιώνοντας και αναβαθμίζοντας την εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για τον ορισμό του σχετικού πλαισίου που είχε υπογραφεί αρχικά το 2012 μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας.

Συγκρότηση ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία αποφασίστηκε από τη νέα γγ του υπουργείου ΠΕΚΑ, Ν. Γιαννακοπούλου, επιβεβαιώνοντας και αναβαθμίζοντας την εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για τον ορισμό του σχετικού πλαισίου που είχε υπογραφεί αρχικά το 2012 μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας (ΕΤΕ).

Η  σύνθεση της επιτροπής που συγκροτήθηκε είναι η εξής :

  1. Ανδρεόπουλος Ανδρέας, Καθηγητής ΕΜΠ  και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Πρόεδρος
  2. Μανάλης Νικόλαος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Υπουργείου ΠΕΚΑ.
  3. Μουσιόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  4. Ανδρίτσος Νικόλαος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  5. Λιόγκας Βασίλης, Μηχανολόγος Μηχανικός, συνεργάτης του Υπουργού ΠΕΚΑ.

Κύριο έργο της επιτροπής είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής της εθελοντικής συμφωνίας σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και  προδιαγραφές, καθώς και η συμμόρφωση με την ελληνική νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους των εργοστασίων τσιμέντου.

Σημειώνεται ότι η εθελοντική συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της ΕΤΕ ορίζει το πλαίσιο για την αξιοποίηση  εναλλακτικών  καυσίμων  από την τσιμεντοβιομηχανία, συμβάλλοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τόσο στο να γίνουν δημοσίως  και  ευρέως  γνωστοί  οι κανόνες  χρήσης εναλλακτικών  καυσίμων,  όσο και στη διαμόρφωση μιας δυναμικής αγοράς εναλλακτικών καυσίμων χωρίς στρεβλώσεις και αποκλεισμούς.

Η αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των πόρων, τονίζεται, θα συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα προσφέρει οικονομικά οφέλη όπως τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και  τη  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.