Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 17:55

Συμβιβασμός Coca Cola 3E - Ε.Ε.

Κατά την τελευταία πενταετία, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήγαγε έρευνα επί των εμπορικών πρακτικών της The Coca-Cola Company και εμφιαλωτών στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία.

Κατά τους τελευταίους μήνες, η Coca-Cola Τρία Έψιλον συμμετείχε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προσδιορίσει και να επεξηγήσει τις εμπορικές πρακτικές που απετέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από την Επιτροπή. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, μαζί με την The Coca-Cola Company και άλλους εμφιαλωτές που συμμετείχαν στις συζητήσεις, πρόσφατα υπέβαλαν πρόταση με τη μορφή σχεδίου Ανάληψης Δέσμευσης, το οποίο αφορά σε όλες τις εν λόγω πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα ανακοίνωσε ότι έκανε αποδεκτή την ανωτέρω Ανάληψη Δέσμευσης και ότι ως εκ τούτου τερματίζει την έρευνά της. Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης ότι προτίθεται να προσδώσει στην Ανάληψη Δέσμευσης νομική ισχύ στα πλαίσια των νέων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) 1/2003. Η Ανάληψη Δέσμευσης δυνητικά θα ισχύει σε 27 κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και σε όλα τα κανάλια διανομής στα οποία οι πωλήσεις των ανθρακούχων αναψυκτικών με τα σήματα της The Coca-Cola Company ξεπερνούν το 40% των εθνικών πωλήσεων και είναι υπερδιπλάσιες του μεριδίου αγοράς του πλησιέστερου ανταγωνιστή τους.

Οι δεσμεύσεις αφορούν γενικά σε θέματα αποκλειστικότητας, υποχρεώσεις αγοράς βάσει ποσοστών, διαφάνεια, εκπτώσεις, συζευγμένες πωλήσεις, δεσμεύσεις διατήρησης ελαχίστου αποθέματος και συμφωνίες που αφορούν στα προϊόντα άλλων προμηθευτών.

Πέραν των ανωτέρω δεσμεύσεων, η Ανάληψη Δέσμευσης θα αφορά δεσμεύσεις ως προς τον χώρο ραφιού που περιλαμβάνονται σε συμφωνίες με πελάτες μελλοντικής κατανάλωσης, συμφωνίες χρηματοδότησης και διαθεσιμότητας στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης και σε εμπορικές συμφωνίες που αφορούν την εγκατάσταση και χρήση τεχνικού εξοπλισμού (δηλ. ψυγεία, post mix, αυτόματους πωλητές).

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Επιτροπή. Στόχος μας ήταν πάντοτε να ανταγωνιζόμαστε δίκαια και σύμφωνα με το νόμο. Η Ανάληψη Δέσμευσης την οποία συμφωνήσαμε με την Επιτροπή θα προσδώσει περισσότερη σαφήνεια στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου Ανταγωνισμού στην επιχείρησή μας».