Μετά από όσα συνέβησαν τα δυο τελευταία δεκαήμερα του Ιανουαρίου, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι την πτώση γέννησαν, αφενός το κόλλημα στην διαδικασία για το αν καταλήξει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα, το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που προϊδεάζει ορισμένους αναλυτές για αστάθεια, και αφετέρου η αναταραχή που προκλήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από την βουτιά των αναδυόμενων αγορών.
Μετά από όσα συνέβησαν τα δυο τελευταία δεκαήμερα του Ιανουαρίου, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι την πτώση γέννησαν, αφενός το κόλλημα στην διαδικασία για το αν καταλήξει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα, το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που προϊδεάζει ορισμένους αναλυτές για αστάθεια, και αφετέρου η αναταραχή που προκλήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από την βουτιά των αναδυόμενων αγορών. Ήταν μια συντονισμένη φυγή από τις αξίες υψηλού κινδύνου και αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων.
Το ΧΑ είχε πρόσφατα επίσημα ξεκινήσει την «καριέρα» του ως αγορά των Emerging Markets και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού για τις αναδυόμενες οικονομίες με παράλληλη πτώση της ισχύος των νομισμάτων τους, ξύπνησε μνήμες και αρνητικές προκαταλήψεις στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Τα επιτόκια της περιφέρειας της ευρωζώνης ανέβηκαν και τον μεγαλύτερο βηματισμό είχαν οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Αυτό επηρέασε το φρόνημα των θεσμικών για τις τραπεζικές μετοχές και ήρθε κατόπιν η σειρά της ΕΤΕ να βιώσει τον μετασχηματισμό του προτερήματος σε παράγοντα αυξημένου κινδύνου, με την Finansbank και την περιδίνηση της τουρκικής λίρας και οικονομίας, από την έξοδο κεφαλαίων από τη γειτονική χώρα.
Η εικόνα του ΧΑ από εκεί που ήταν η πλέον γοητευτική της ευρωζώνης στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα και του 2014, με βάση την απόδοσή των βασικών του δεικτών, πήρε μορφή που εξέπεμπε αρνητισμό. Αυτό σχημάτισαν οι δυο προηγούμενες της τρέχουσας εβδομάδες. Αλλά ενώ με το κλείσιμο της Τετάρτης οι απώλειες στον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς ήταν έτοιμες να αγγίξουν το -4% και -5%, τα κέρδη των βασικών δεικτών στη χθεσινή συνεδρίαση βελτίωσαν τα στατιστικά της αγοράς και έδωσαν ελπίδες, ή καλύτερα πιθανότητα να συνεχιστεί η άνοδος σήμερα. Μόνο και μόνο για να αποκτήσουν θετικό πρόσημο οι επιδόσεις των ΓΔ και 25άρη για τον Ιανουάριο, αφού σήμερα είναι η τελευταία μέρα του.
Με απόδοση του ΓΔ στις 4 συνεδριάσεις αυτής της βδομάδας -2,38% και του 25άρη -2,58%, οι ετήσιες μεταβολές τους έγιναν αντίστοιχα -0,59% και -1,26% και κατά συνέπεια, χωρίς να απαιτηθεί να αλλάξει το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής, με κέρδη σήμερα λίγο πάνω από το +1,5% το ΧΑ φαίνεται να συντονίζει την επίδοσή του με των υπολοίπων αγορών στην ευρωζώνη.
Θετικό για τη στήλη εκτός του διαχωρισμού σε νικητές και ηττημένους ήταν το ότι το χαμηλό χθες δεν ορίστηκε κάτω από το αντίστοιχο χαμηλό του Δεκεμβρίου στις 363,52 μονάδες αλλά στις 365,97. Αρνητικό το ότι επανεμφανίστηκε το φαινόμενο των πιέσεων στις δημοπρασίες του τέλους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα και από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν άνοδο 3,2% ετησίως του αμερικανικού ΑΕΠ δ΄τριμήνου. Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων έδειξαν κέρδη για τη Facebook και άλλων τεχνολογικών εταιρειών.
Ο Dow Jones ^DJI+0,70% industrial κατέγραψε κέρδη 0,70% ή 109, 82 μονάδες, στις 15.848,61. Ο Standard & Poor's 500 σημείωσε άνοδο 1,13% ή 19,99 μονάδες και έκλεισε στις 1.794,19 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+1,77% διαμορφώθηκε στις 4.123,13 μονάδες κατά 1,77% υψηλότερα.
Η εταιρεία Facebook σημείωσε κέρδη ύψους 523 εκατ. δολαρίων από 64 εκατ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο του 2012. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 2,59 δισ. δολάρια από 1,59 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όσον αφορά στην άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,2% στο δ τρίμηνο αυτό οφείλεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
«Το γεγονός ότι η αμερικάνικη οικονομία μπόρεσε να σημειώσει ανάπτυξη άνω του 3% σε ένα τρίμηνο όπου οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν πάρα πολύ, είναι αναμφισβήτητα θετικό», σημείωσε ο Νταν Γκρίνχαους, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην BTIG. «Οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές είναι το κυρίαρχο θέμα. Στο βαθμό που αυτό παραμένουν περιορισμένες, η διόρθωση δεν αναμένεται να συνεχιστεί», όπως πρόσθεσε.
Ευρώπη
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, ο βρετανικός δείκτης σημείωσε πτώση, λόγω των ανησυχιών γύρω από τις επιπτώσεις της περαιτέρω μείωσης των μέτρων τόνωσης της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst300 έκλεισε +0,23% υψηλότερα μετά από απώλειες στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο FTSE 100 ^FTSE-0,09% υποχώρησε 0,09%, ο DAX ^GDAXI+0,39% ενισχύθηκε 0,39 %, ο CAC 40 ^FCHI+0,55% σημείωσε άνοδο 0,55%, ο IBEX ^IBEX+0,69% 35 κατέγραψε κέρδη 0,69% και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 0,38%.
Οι μετοχές στην Ευρώπη έλαβαν ώθηση το απόγευμα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 3,2% στο τέταρτο τρίμηνο. Το πρωί το κλίμα ήταν αδύναμο, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της Federal Reserve και στη συνέχιση της διόρθωσης στις αναδυόμενες αγορές.
Ο Ισχάκ Σιντίκι, στρατηγικός αναλυτής της ETX Capital, σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Fed θα μπορούσε να ενισχύσει τις αγορές μακροπρόθεσμα.
«Η κίνηση της Fed είναι ευπρόσδεκτη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει τώρα ένα προηγούμενο για το πόση θα είναι η μείωση κάθε μήνα, προσφέροντας στην αγορά ένα επίπεδο σαφήνειας και δείχνει τη δέσμευσή της ότι, ακόμη και στο πρόσωπο κάποιων μικτών οικονομικών στοιχείων τον Ιανουάριο , η Fed έχει πάρει την απόφασή της και δεν αλλάζει πορεία», όπως προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των οικονομικών στοιχειών, το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, σηματοδοτώντας βελτίωση σε σχέση με το 0,1% στο τρίτο τρίμηνο.
Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 6,8%, έναντι εκτιμήσεων για 6,9%.
Τεχνική ανάλυση
Η εβδομάδα ήταν καθαρά πτωτική και μάλιστα με χαρακτηριστικά τακτικής από την πλευρά των θεσμικών που διευκόλυνε το ξεφόρτωμα θέσεων ως την Πέμπτη. Αλλά, αν συνυπολογιστεί η αλλαγή που επέβαλε η χθεσινή δυναμική μεταξύ των blue chip, αυτή τη βδομάδα υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Αυτό από μόνο του σε σύγκριση με την γενίκευση των πιέσεων και των απωλειών την περασμένη εβδομάδα, προϊδεάζει για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου από ένα καθεστώς πιέσεων που είχαν γίνει σχεδόν μόνιμες από τις 10/1 και μετά.
Αρκεί να παρουσιάσουμε τα πέντε τελευταία κλεισίματα των βασικών δεικτών για να γίνει αντιληπτή η εμμονή στην πώληση θέσεων σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης κύρια. Ο ΓΔ έκλεισε χθες στο +2,62% από -0,93%, από -1,94%, από -2,07%, από -3,21% την περασμένη Παρασκευή. Ενώ o 25άρης, ανέβηκε την Πέμπτη κατά +2,67% από -1,13%, από -1,70%, από -2,38%, από -3,40% στις 24/1, και ο FSTEM, που κέρδισε χθες +3,41% από -2,51%, από -0,88%, από -1,86%, από -2,29%, χάνει, με μέσο τζίρο 3 εκατ. ευρώ τη μέρα, στις 4 συνεδριάσεις της εβδομάδας -1,93%, έναντι πτώσης -2,4% και -2,6% των δυο άλλων δεικτών.
Σε επίπεδο κλαδικών δεικτών, ξεχωρίζουν με βάση τις μεταβολές τους ως σήμερα οι εταιρίες Υγείας με κέρδη χθες +1,81% από +1,76%, από +2,09%, που σημαίνει πως για αυτές το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν προέκυψε μόνο χθες και προχθές όπως και των Μέσων Ενημέρωσης +5,71% από +0,68%, από +1,37%, και ακολουθούν οι κλάδοι με δυο συνεχόμενα ανοδικά κλεισίματα. Αλφαβητικά αυτές είναι Ακίνητης Περιουσίας +2,65% από +0,08%, Κατασκευές – Υλικά +1,32% από +0,81%, Τηλεπικοινωνιών +4,07% από +1,61%.
Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους αξίζουν αναφοράς οι μετοχές του 25άρη που έχουν κέρδη μια πτωτική εβδομάδα και είναι οι ΕΥΠΡΟ +3,36%, ΜΙΓ +2,28%, ΟΤΕ +1,75%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,58%, ΕΥΔΑΠ +1,21%, και μικρότερα κέρδη έχουν οι ΑΛΦΑ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα με μεγάλες απώλειες συναντάμε τις ΦΡΙΓΟ -10,98%, ΦΦΓΚΡΠ -10,3%, ΕΤΕ -9,26%, ΣΩΛΚ -6,7%, και ΤΙΤΚ -5,95%. Με πτώση πάνω από -3,4% αλλά μικρότερη του -5% εμφανίζονται οι ΔΕΗ ΕΛΠΕ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ.
Η περασμένη συνεδρίαση στο Χ.Α
Ράλι ανακούφισης, αλλά χωρίς αυξημένο τζίρο, σημειώθηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρόλο που η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις, αφού ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 1.120 μονάδες. Η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, μετά το πρόσφατο σοκ που σημειώθηκε στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με τους αναλυτές να εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης στις αναπτυγμένες αγορές, ενεργοποίησαν κάποιους αγοραστές και στο X.A, στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Τα επίπεδα των 1170 μονάδων αποδείχθηκαν «οροφή».
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε και διέσπασε ανοδικά το πολύ σημαντικό σημείο στήριξης των 1.150 μονάδων, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε αποτελέσει το… κουμπί για υποχώρηση της αγοράς, και έκλεισε με άνοδο 2,62% στις 1.155,81 μονάδες. Ωστόσο, στο υψηλό ημέρας άγγιξε 1.171,74 μονάδες με κέρδη πάνω από 4%, επίπεδο που αποδείχθηκε δύσκολο να κρατηθεί.
Στο χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 1.115,09 μονάδες με πτώση -1%. Για μία ακόμη ημέρα, η μεταβλητότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό των αναδυόμενων αγορών, έκανε ισχυρή την παρουσία της.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 81,75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,9 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 4,58%, ο δείκτης FTSE Large Cap κατέγραψε άνοδο 2,67% και ο δείκτης FTSE Mid Cap έκλεισε 3,41% υψηλότερα.
Έντονα ανοδική ήταν η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές, με τη μετοχή της Εθνικής να ενισχύεται 5,38%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,84% να σημειώνει άνοδο 2,84%, την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 4,38% και την Eurobank να κλείνει 10,74% υψηλότερα.
Σημαντική αντίδραση σημειώθηκε και στα υπόλοιπα blue chips, με καμία μετοχή να κλείνει σε αρνητικό έδαφος.
Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+4,77% +4,77%, Mυτιληναίος 4,63%, Μότορ Οιλ ΜΟΗ+4,11% +4,11%, ΟΤΕ ΟΤΕ+4,07% +4,07%, MIG +3,59%, ΔΕΗ ΔΕΗ+3,24% +3,24% και Frigoglass ΦΡΙΓΟ+3,06% +3,06%.
Η απουσία πωλητών κάτω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων κατάφερε και στήριξε την αγορά, «ξυπνώντας» κάποιες αγοραστικές κινήσεις, ωστόσο το πολύ χαμηλό επίπεδο του τζίρου σε μία αγορά όπου η ενδοσυνεδριακή διακύμανση άγγιξε το 5% για τον Γενικό Δείκτη, προβληματίζει και δεν πείθει ότι υπάρχει σημαντική επιστροφή επενδυτών.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές αγωνίστηκαν για να προωθηθούν υψηλότερα σήμερα και δεν τα κατάφεραν, αν και είχαν πάρει κάποια ώθηση από τα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και αυτό λειτούργησε στην κατεύθυνση να ηρεμήσει τα νεύρα των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών μετά από αρκετές ημέρες αναταραχής. Το δολάριο ανέκτησε το πάνω χέρι, έναντι των άλλων νομισμάτων αφού η αύξηση του ΑΕΠ ήτα στέρεα και υποστήριξε την θέση αρκετών αγοραίων ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει το tapering.
Με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης, σε διακοπές, παρατηρώντας το Σεληνιακό Νέο Έτος, ο όγκος σε όλη την περιοχή αναμένεται να είναι ελαφρύτερος από τον συνηθισμένο.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -0,1% μετά από αμφιταλάντευση μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους στο πρώτο μέρος. Ο Nikkei της Ιαπωνίας με πορεία που αναστράφηκε απότομα, αφού βούλιαξε κατά -0,9% διαπραγματεύεται στο -0,61% καθώς η αναζωπύρωση της ισχύος του γεν πήρε μέρος από την κεφαλαιοποίηση των εταιριών με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την πορεία της ιαπωνικής ανάπτυξης είχαν επίσης το μειονέκτημά τους για τους συμμετέχοντες στην αγορά, που δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν για περισσότερα βήματα χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Τα e -mini futures του S & P 500 γύρισαν ελαφρά προς τα κάτω. Αρχικά ανέβηκε μετά τα κέρδη της Wall Street , καθώς οι επενδυτές πήραν κουράγιο από τα δεδομένα της Πέμπτης που δείχνουν το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, και ολοκληρώνεται το β’ εξάμηνο με τη μεγαλύτερη αύξηση εξαμήνου από το 2003.
Το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,2% έναντι του γιέν, φθάνοντας στα 102,48 γεν μετά την πτώση στα χαμηλά των 102,36 γεν. Παρέμεινε ωστόσο πάνω από ένα χαμηλό επτά εβδομάδων των 101,77 γεν τη Δευτέρα.
Το ευρώ έδωσε νωρίτερα πίσω τα κέρδη του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και γλίστρησε περίπου -0,3% έναντι του γιέν, φθάνοντας στα 138,80 γεν, μετά την υποχώρησή του στο χαμηλότερο των 138,70, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 του Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα σήμερα στο 81.064 και παρέμεινε υψηλά για την εβδομάδα έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων όταν την Πέμπτη, αυξήθηκε ως το 81.135 από το χαμηλό της συνόδου στο 80.545.
Αρκετές κεντρικές τράπεζες από την αναδυόμενη αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας , τη Νότιας Αφρικής και της Ινδίας, έθεσαν σε εφαρμογή έκτακτες αυξήσεις των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πώληση των νομισμάτων τους. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας υποσχέθηκε απεριόριστη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, αν το ρούβλι ξεφεύγει εκτός ζώνης των στόχων που έχει θέσει.
Στο μέτωπο των εμπορευμάτων , η τιμή spot του χρυσού αυξήθηκε ελαφρώς στα 1.243,36 η ουγγιά μετά από πτώση στη διάρκεια της νύχτας 2%.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Μετά από συνεχόμενες και αποτυχημένες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης, σε οποιοδήποτε τεχνικό επίπεδο στήριξης, χθες η Αγορά πέτυχε την αναμενόμενη αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Βαγγέλη Σιούτη.
Στις περισσότερες από τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, το τελικό αρνητικό πρόσημο του Δείκτη διαμορφωνόταν περισσότερο από την δικαιολογημένη απουσία των αγοραστών και λιγότερο λόγω επιθετικών ρευστοποιήσεων, κάτι που επιβεβαίωναν και οι σχετικά χαμηλοί τζίροι.
Μέχρι να αποκατασταθεί η "ορατότητα", όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών και εν συνεχεία οι εκκρεμότητες με την τρόικα, η μεταβλητότητα δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο.
Λογικό δείχνει το εύρος διακύμανσης του Δείκτη μεταξύ 1080 και 1185 μονάδων, ενώ η υπέρβαση του άνω ορίου επιτρέπει την συγκρατημένη αισιοδοξία για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Χτίζονται οι επενδυτικές ελπίδες για ΗΠΑ και Ευρώπη
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η τρόικα θα έρθει τις επόμενες μέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Είμαστε σε επαφή μαζί τους (σ.σ. με την τρόικα), είπε και επανέλαβε πως στόχος είναι να έχουμε πρώτα συμφωνία και στη συνέχεια την εκταμίευση της δόσης μέχρι τον Μάρτιο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως συζήτησε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την οικονομική πολιτική, για τα επόμενα βήματα και για την τρόικα. Τη Δευτέρα, μετά το Eurogroup, o πρόεδρός του, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση επί του ελληνικού προγράμματος και τόνισε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.
Ριζικό «ξεκαθάρισμα» των επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων τους επιχειρούν οι τράπεζες, ακολουθώντας τον οδικό χάρτη που υπαγορεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+0,27% η τρόικα αλλά και η ανάγκη για εξυγίανση και εξοικονόμηση πόρων που σήμερα εγκλωβίζονται σε επιχειρήσεις και κλάδους με σοβαρά προβλήματα. Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες έχει ήδη τεθεί σε κίνηση -αν και με καθυστέρηση καθώς αναγνωρίζεται ότι ο κλάδος έδειξε σημάδια ολιγωρίας και έλλειψης συνεννόησης- μια διαδικασία που θα μεταβάλλει το επόμενο διάστημα το χάρτη της εγχώριας επιχειρηματικότητας αφού αναμένεται να καταλήξει σε νέα σχήματα που θα αναδειχθούν, μέσω συγχωνεύσεων και εισόδου επενδυτικών κεφαλαίων, ως βιώσιμα και ανταγωνιστικά, ενώ μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων δεν θα διασωθεί. Αρχής γενομένης από τους κλάδους της ιχθυοκαλλιέργειας και της ακτοπλοΐας και με σειρά επιχειρήσεων να ακολουθούν, οι κινήσεις των τραπεζών γίνονται συντονισμένα σε δύο άξονες: την στήριξη των υγιών μονάδων και την εξυγίανση όσων δεν κρίνονται βιώσιμες.
Για έμπρακτη εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία από τον όμιλο της Deutsche Telekom έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Tιμόθεους Χέτγκες, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της Deutsche Telekom για την Ευρώπη και την Τεχνολογία, Κλαούντια Νέματ, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕ+4,07% Μ. Τσαμάζ. Κατά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατηγική που εφαρμόζει ο όμιλος Deutsche Telekom σε διεθνές επίπεδο, καθώς και για τα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα, με την υλοποίηση επενδύσεων 1,2 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει η Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ+10,74% Α.Ε. τα οικονομικά αποτελέσματα του Έτους 2013. Θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα, στις 18:00, τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών.
Τηνέα οργανωτική δομή της εταιρείας και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) που θα αναφέρονται στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, ανακοίνωσε η Intralot. Η νέα δομή της εταιρείας είναι αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς ανάλυσης της στρατηγικής και της εσωτερικής οργάνωσής της, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την διεθνή εταιρεία στρατηγικών συμβούλων The Boston Consulting Group. Η νέα οργανωτική δομή της εταιρείας θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες: τα Προϊόντα & Υπηρεσίες (Products & Services), τις Διεθνείς Δραστηριότητες & Πωλήσεις (Global Operations & Sales) και την Τεχνολογία (Technology). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία αποφάσισε να προβεί σε οργανωτικές αλλαγές με γνώμονα την συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια παρουσία της και τις ανάγκες λειτουργίας ενός διεθνούς ομίλου.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Οιρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να έχουν ενισχύσει τους φόβους μετάδοσης των προβλημάτων της περιοχής προς τις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά αυτό που συμβαίνει στις αναδυόμενες αγορές θα... παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. Οι αναπροσαρμογές των επενδυτικών χαρτοφυλακίων λόγω της αναταραχής στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε βραχύβιες πιέσεις – καθώς η μεταβλητότητα φέρνει... μεταβλητότητα – και όχι πιο μακροχρόνιες, τονίζει χαρακτηριστικά η Goldman. «Η πρόσφατη υποχώρηση στις αναπτυγμένες αγορές είναι υπερβολική», προσθέτει.
Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο, τροφοδοτούμενη από τν μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών ετών που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων. Οι ισχυρές καθαρές εξαγωγές ενίσχυσαν επίσης την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch προέβλεπαν αύξηση 3,3 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η θετική πορεία του τετάρτου τριμήνου στην αμερικάνικη οικονομία, ακολουθεί στην σημαντική ανάπτυξη της τάξης του 4,1 % το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας έτσι την καλύτερη πορεία από τα τέλη του 2011 και τιις αρχές του 2012.
Σε τροχιά ανόδου παραμένουν τα έσοδα των μεγαλύτερων λιανεμπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL). Στην έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες Δυνάμεις του Λιανικού Εμπορίου για το 2014» διαπιστώνεται πως τα έσοδα των 250 μεγαλύτερων λιανεμπόρων έφτασαν τα 4,3 τρισ. δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος - από τον Ιούνιο 2012 έως τον Ιούνιο 2013 - ενώ ο μέσος όρος των εσόδων τους υπερέβη τα 17 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Deloitte, παρατηρήθηκε μια ανακατάταξη μεταξύ των 10 μεγαλύτερων λιανεμπόρων το περασμένο έτος, κυρίως ως αποτέλεσμα μιας σειράς αποεπενδύσεων. Σημειώνεται ότι στους δέκα μεγαλύτερους λιανέμπορους περιλαμβάνονται οι εταιρείες Wal-Mart (ΗΠΑ), Tesco (Ηνωμ. Βασίλειο), Costco (ΗΠΑ), Carrefour (Γαλλία), The Kroger (ΗΠΑ), Schwarz (Γερμανία), Metro (Γερμανία), Home Depot (ΗΠΑ), Aldi (Γερμανία) και Target (ΗΠΑ). Συνολικά, οι 10 μεγαλύτεροι λιανέμποροι αναπτύχθηκαν με μικρότερους ρυθμούς από τους 250 μεγαλύτερους λιανέμπορους, με μια αύξηση των πωλήσεων κατά 4,2% συγκριτικά με το +4,9% της περυσινής χρονιάς.
Μείωση παρουσίασαν τα έσοδα της Yahoo στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των εσόδων της Alibaba και της διολίσθησης στις τιμές των online διαφημίσεων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του αμερικανικού κολοσσού υποχώρησαν κατά 6% σε 1,266 δισ. δολάρια. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μαρίσα Μάγερ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2012, κινείται επιθετικά, με εξαγορές και συγχωνεύσεις και προσλήψεις μεγάλων «ονομάτων» από το χώρο των media. Μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία είναι η αναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή της Alibaba, στην οποία η Yahoo κατέχει ποσοστό 24%.
Αυξημένα κατά 26% ήταν τα κέρδη της Boeing στο τέταρτο τρίμηνο, χάρη στην παράδοση περισσότερων επιβατικών αεροσκαφών, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Ειδικότερα, τα κέρδη της Boeing ανήλθαν σε 1,23 δισ. δολάρια στο τρίμηνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, η αμερικανική εταιρεία θα παραδώσει 715 με 725 αεροσκάφη φέτος, αριθμός αυξημένος τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ