Στα συμπεράσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων, που συντάχθηκε από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, σχετικά με τη φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα σε σχέση με τα αντίστοιχα των λοιπών κρατών - μελών της Ε.Ε., αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.
Στα συμπεράσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων, που συντάχθηκε από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, σχετικά με τη φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα σε σχέση με τα αντίστοιχα των λοιπών κρατών - μελών της Ε.Ε., αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.
«Πρέπει να καταστεί σαφές στο οικονομικό επιτελείο πως τα υψηλά φορολογικά βάρη όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά ταυτόχρονα αδυνατούν να προωθήσουν τις όποιες θετικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Όπως αναφέρει, το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα, συνίσταται στο γεγονός πως στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. αλλά και εκείνων της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, ο εγχώριος ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 36,7% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 26% έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην Ευρωζώνη.
Κύριο χαρακτηριστικό της κρίσης είναι πως από το 2010 μέχρι σήμερα αυξάνεται συνεχώς η φορολογία, όταν για την ίδια περίοδο παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων και παράλληλος καλπασμός της ανεργίας, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο, τονίζει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.
Επισημαίνει δε, πως οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι καθώς συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.
«Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει γίνει ο εφιάλτης όλων των φορολογουμένων, αφού βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ούτε με τις προβλεπόμενες δόσεις εμπρόθεσμων οφειλών, ούτε με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να στραφεί στον ορατό κίνδυνο της αρνητικής εξέλιξης των μέτρων που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας και στον "αποπληθωρισμό", ακόμα και των οικονομικά υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
«Το πρόγραμμα πληρωμών που κατάρτισε το Υπουργείο για την εξόφληση 5 εκκαθαριστικών μέχρι τέλος Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τα πρόστιμα εξόντωσης, δυστυχώς για άλλη μια φορά πανικοβάλλουν τους πάντες, παγώνουν την εκπτωτική κίνηση, αναστατώνουν την αγορά και δημιουργούν κοινωνικές αναταράξεις με πολλούς δυσαρεστημένους συμπολίτες μας που βιώνουν ένα φορολογικό Γολγοθά χωρίς τέλος», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την αναστολή εφαρμογής των παράλογων φορο-προστίμων εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης είναι για άλλη μία φορά άμεσα και απόλυτα απαραίτητη.