Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 13:41

AstraZeneca: Στο 51% η αύξηση των καθαρών κερδών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 51%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της υπ'αριθμόν τρία φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης, AstraZeneca Plc, μετά τα έσοδα ύψους 219 εκατ. δολ. από την πώληση της εταιρείας venture, Advanta, στην Syngenta AG.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στο 1,2 δισ. δολ. ή 72 σεντς ανά μετοχή, έναντι 803 εκατ. δολ. ή 47 σεντς ανά μετοχή, κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο του 2003, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο.

O επικεφαλής της ΑstraZeneca, Tom McKillop, 61 ετών, καταβάλλει προσπάθειες με καμπάνιες, για την αύξηση των πωλήσεων tων δύο κύριων νέων σκευασμάτων της, του αντιπηκτικού Exanta και του φαρμάκου για τον διαβήτη, Galida, τα οποία άργησαν να κυκλοφορήσουν, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για τις παρενέργειές τους.

Η διαφημιστική προβολή για το Nexium πέρυσι, ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για ένα μεμονωμένο φάρμακο, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., ενώ το Serquel για τη σχιζοφρένεια και το Crestor, κατά της χοληστερίνης, βοηθούν στην άνοδο των πωλήσεων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι, τα κέρδη ανά μετοχή στο σύνολο της χρήσης θα είναι γύρω στα 2,10 δολ. ανά μετοχή.

Οι μετοχές της εταιρείας κέρδιζαν 24 πένες, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 2.198 πένες η μία, στις 11:10' π.μ., ώρα Λονδίνου.

Σημειώνεται, ότι, οι μετοχές της ΑstraZeneca έχουν υποχωρήσει συνολικά σε ποσοστό της τάξης του 18% φέτος, με αποτέλεσμα να έχουν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των 20 εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Pharmaceutical, ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο κατά 1,1%.