Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 17:06

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Απλούστευση των διαδικασιών στα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ

Εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες για την απλούστευση των διαδικασιών στα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δόθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου, με σκοπό τη βελτίωση της απορρόφησης και τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων πολιτών.

Ειδικότερα σε πρώτη φάση η απλούστευση των διαδικασιών αφορά τα παρακάτω Μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου (Ε.Π.Α.Α-Α.Υ.):

· Μέτρο 1.1 : Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

· Μέτρο 2.1 : Επενδύσεις στη μεταποίηση & εμπορία γεωργικών προϊόντων

· Μέτρο 3.1 : Νέοι γεωργοί - Βελτίωση ηλικιακής Σύνθεσης του Αγροτικού Πληθυσμού

· Μέτρα του ¶ξονα 7 - Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.)

Οι απλουστεύσεις αφορούν τον περιορισμό των δικαιολογητικών στα απολύτως απαραίτητα. Ενδεικτικά:

-Καταρτίζεται ενιαίο θεσμοθετημένο και λεπτομερές πλαίσιο για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που μέχρι τώρα ήταν αποσπασματικό και διάσπαρτο.

-Εξαλείφεται η υποχρέωση της υποβολής πιστοποιητικών βαρών ως προαπαιτούμενο πιστοποιητικό Φακέλου Υποψηφιότητας, πιστοποιητικά μη πτώχευσης, χάρτες προσανατολισμού, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα,

-Στο Μέτρο 1.1 απαλείφεται η υποχρέωση υποβολής οδηγιών χρήσεως των μηχανημάτων, επίσημης μετάφρασης τιμολογίων εξωτερικού και της εγγύησης καλής λειτουργίας.

-Δεν απαιτείται ο υποψήφιος του Μέτρου 1.1 να επισυνάψει δικαιολογητικά τα οποία εκδίδει η οικία υπηρεσία υποδοχής του φακέλου. Απλά η υπηρεσία αυτή υποχρεούται να τοποθετήσει τα δικαιολογητικά αυτά στο φάκελο του Υποψηφίου.

Επιπρόσθετα συστάθηκε νέα Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων δράσεων γεωργικού Ταμείου (ΕΓΤΠΕ-Π) - Προσανατολισμός, προκειμένου να λειτουργήσει ως τελικός δικαιούχος των ΜΕΤΡΩΝ 1.1 και 3.1 καθώς και των ιδιωτικών επενδύσεων του Αξονα 7 - ΟΠΑΑΧ.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών ορίζεται ως φορέας υποδοχής των προτάσεων η οικεία νομαρχιακή διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης που ελέγχει, αντί του οικείου Δήμου για τους νέους αγρότες (Μέτρο 3.1) προκειμένου να απαλειφθεί ένα στάδιο ελέγχου.

Παράλληλα βρίσκονται στην διαδικασία Αναθεώρησης Τροποποίησης οι παρακάτω ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις):

-ΚΥΑ 585/2002, που αναφέρεται σε καθεστώτα ενισχύσεων του ¶ξονα 7(ΟΠΑΑΧ) του ΕΠΑΑ-ΑΥ

-ΚΥΑ 585/2002, που αναφέρεται στην λειτουργία των Δομών Στήριξης, Αγροτικού Χώρου

-ΚΥΑ 448/2001 που αναφέρεται στη βελτίωση ηλικιακής σύνθεσης του Αγροτικού Πληθυσμού Μέτρο 3.1 .

Επίσης, μέσα από τις διατάξεις του Έγγραφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή των Γεωργοπεριβαντολογικών Μέτρων σε εφαρμογή της αρχικής 567/2004, έχουν εκδοθεί οι 129166/21-6-2004 και 130291/2-8-2004 Υπουργικές Αποφάσεις εφαρμογής για την βιολογική καλλιέργεια.

Όσον αφορά την Βιολογική Κτηνοτροφία έχει εκδοθεί η ΚΥΑ 130492/2004.