Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 07:31

Υψηλότερα η τιμή του χαλκού στη Ν. Υόρκη

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Ν. Υόρκη για τρίτη ημέρα, μετά την αύξηση των εισαγαγών του μετάλλου από την Κίνα τον Σεπτέμβριο, γεγονός που περιόρισε τις ανησυχίες, ότι η κατανάλωση του μεγαλύτερου αγοραστή στον κόσμο θα μειωθεί.

Οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν σε ποσοστό 43% έναντι του Αυγούστου, φθάνοντας τους 110.844 μετρικούς τόνους, μετά από υποχώρηση 42% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τελωνείου στο Πεκίνο. Τα σημάδια χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του χαλκού σε ποσοστό της τάξης του 11% στις 13 Οκτωβρίου.

«Η μηχανή κατανάλωσης της Κίνας δουλεύει ακόμη καλά», ανέφερε ο Michael Guido, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της γαλλικής Societe Generale SA στη Ν. Υόρκη.

Η τιμή του χαλκού για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, αυξήθηκε 1,2 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στο 1,3135 δολ. η λίβρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Οι τιμές κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις σημείωσαν άνοδο 2,3%. Τα συμβόλαια του χαλκού αφορούν συμφωνίες αγοράς ή πώλησης του φυσικού προϊόντος σε συγκεκριμένη τιμή και ημερομηνία.

Σύμφωνα με την Chilean Copper Commission, οι τιμές του χαλκού θα κυμανθούν από 1,16 έως 1,20 δολ. η λίβρα το 2005, χαμηλότερα του 1,26 έως 1,30 δολ. η λίβρα που αναμενόταν φέτος. Η μείωση των τιμών, καταδεικνύει χαμηλότερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μετά τον περιορισμό της ζήτησης για τα αυτοκίνητα, τις κατασκευές και τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, που αποτελούνται από το μέταλλο.

Η Χιλή, είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια χαλκού στον κόσμο και η κυβέρνηση έχει στην κυριότητά της τη μεγαλύτερη παραγωγό του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, την Codelco.