Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 08:28

Coca-Cola: 24% χαμηλότερα κέρδη

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 24%, τη μεγαλύτερη που εμφάνισε ποτέ σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας αναψυκτικών στον κόσμο, Coca-Cola Co., καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης περιόρισαν τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 935 εκατ. δολ. ή 39 σεντς ανά μετοχή, από 1,22 δισ. δολ. ή 50 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,2%, φθάνοντας στα 5,66 δισ. δολ. και ήταν η μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών.

Ο E. Neville Isdell, ο οποίος επέστρεψε μετά τη συνταξιοδότησή του τον Ιούνιο, για να αναλάβει τη θέση του Chief Executive Officer, είπε, ότι η αναποτελεσματική διαφήμιση και τα λάθη στη δημιουργία νέων προϊόντων σε συνδυασμό με το πεσμένο ηθικό των εργαζομένων, περιόρισαν τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας. Βελτιώσεις στη λειτουργία και τη δημιουργία νέων προϊόντων δεν πρόκειται να γίνουν μέχρι το 2006, είπε ο Isdell σε συζήτηση που είχε με τους επενδυτές.

Ο όγκος των πωλήσεων αναψυκτικών διεθνώς, αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1%. Από την άλλη πλευρά, η υπ αριθμόν δύο παραγωγός αναψυκτικών στον κόσμο, PepsiCo Inc., ανακοίνωσε αύξηση 4% στο σερβίρισμα αναψυκτικών.

Οι μετοχές της Coca-Cola αυξήθηκαν στα 40 δολ. στις 4:51 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, μετά από άνοδο τριών σεντς, φθάνοντας στα 39,48 δολ. η μία κατά τη συνεδρίαση του New York Stock Exchange (NYSE). Τον περασμένο μήνα η εταιρία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του δευτέρου εξαμήνου θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων της διοίκησής της.