Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 08:58

Amazon.com: Yπερτριπλάσια κέρδη το γ' τρίμηνο

ΥΠΕΤΡΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη το τρίτο τρίμηνο, εμφάνισε η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία λιανικής πώλησης στο Internet, Amazon.com Inc., καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις της διεθνώς, σε συνδυασμό με την προσφορά περισσοτέρων καταναλωτικών αγαθών, από τους ανταγωνιστές της. Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι, οι πωλήσεις της το 2005, θα διαμορφωθούν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να κινηθούν πτωτικά.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 54,1 εκατ. δολ. ή 13 σεντς ανά μετοχή, από 15,6 εκατ. δολ. ή τέσσερα σεντς ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Οι πωλήσεις αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 29%, φθάνοντας στο 1,46 δισ. δολάρια. Τα κέρδη – εξαιρουμένων κάποιων λογαριασμών – και οι πωλήσεις της, διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο επικεφαλής της, Jeff Bezos, πρόσθεσε ρούχα από εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως τη Nordstrom Inc., στο Amazon.com των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις προσφορές σε καταστήματα διεθνώς, όπου οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 52%. Η εταιρεία προσέφερε αποκλειστικά είδη, όπως κοσμήματα. Το επόμενο έτος τα έσοδά της θα αυξηθούν στα 8,15 δισ. δολ., χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών της Thomson Financial, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 8,26 δισ. δολάρια.

«Η απογοήτευση – εάν πει κανείς ότι υπάρχει απογοήτευση – έγκειται στο ότι χαμήλωσε ο πήχης των πωλήσεων της εταιρείας για το 2005», ανέφερε ο Tim Ghriskey, επικεφαλής της Solaris Asset Management στη Ν. Υόρκη, η οποία κατέχει μετοχές της Amazon.com μεταξύ των μετοχών αξίας 650 εκατ. δολ., που διαχειρίζεται.

Οι μετοχές της εταιρείας, υποχωρούσαν 3,53 δολ., ποσοστό 8,9%, φθάνοντας στα 35,94 δο., στις 6:29' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, στη διευρυμένη – μετά τη συνεδρίαση – διαπραγμάτευσή τους, μετά από άνοδο 1,12 δολ. στα 39,47 δολ. η μία στην κανονική συνεδρίαση του Nasdaq. Συνολικά φέτος οι μετοχές της Amazon.com, έχουν απωλέσει ποσοστό της τάξης του 25%.