Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 14:51

Αργεντινή: Το πέσο καταρρέει και «χαλαρώνει» τον έλεγχο συναλλάγματος

Εν μέσω ιλιγγιώδους πληθωρισμού ο οποίος ανεπισήμως εκτιμάται στο 28%, η αξία του πέσο μειώθηκε χθες κατά 11% (μέσα σε δύο ημέρες 13,9%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία 12 χρόνια, μετά την κρίση του 2002. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να «χαλαρώσει» από τη Δευτέρα τον αυστηρό έλεγχο στην αγορά ξένου συναλλάγματος.

Εν μέσω ιλιγγιώδους πληθωρισμού ο οποίος εκτιμάται στο 28%, η αξία του πέσο μειώθηκε χθες κατά 11% (μέσα σε δύο ημέρες 13,9%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία 12 χρόνια, μετά την κρίση του 2002. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να «χαλαρώσει» από τη Δευτέρα τον αυστηρό έλεγχο στην αγορά ξένου συναλλάγματος.

«Μόνο τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Αργεντινή αυξήθηκε κατά 5%», υπογραμμίζει στο naftemporiki.gr ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, τονίζοντας ότι οι θετικές επιπτώσεις από την υποτίμηση του νομίσματος δεν μπορούν να διαρκούν για περισσότερο από 6 μήνες, καθώς στη συνέχεια επισκιάζονται από την αύξηση του πληθωρισμού.

«Από την υποτίμηση στον πληθωρισμό και την κατάρρευση»

«Ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία ασφαλώς με τη σειρά της προϋποθέτει μία σειρά από παρεμβάσεις στην εκάστοτε οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να βασίζει μία οικονομία στο νόμισμα, το οποίο δίνει εύκολες αλλά βραχυπρόθεσμες λύσεις».

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις αγορές δολαρίου -από 35% σε 20%- και να επιτρέψει την αγορά δολαρίων για τους λογαριασμούς καταθέσεων.

Ο κ. Μάρδας εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται μία προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το νόμισμα και να συγκεντρωθεί συνάλλαγμα. «Ωστόσο, δεδομένης και της εμπειρίας από το παρελθόν, θα εμπιστευτούν την κυβέρνηση στην Αργεντινή οι πολίτες της;», διερωτάται με νόημα.

Σχολιάζοντας την ερμηνεία που θέλει τη διολίσθηση του πέσο να οφείλεται σε συνειδητή επιλογή για να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στην επίσημη ισοτιμία και στη μαύρη αγορά, ο καθηγητής Μάρδας σημειώνει ότι από τη στιγμή που το νόμισμα παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις, η συγκεκριμένη διαφορά στις δύο ισοτιμίες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Δύο χρόνια μετά τους περιορισμούς 

«Έχουμε αποφασίσει να επιτρέψουμε την αγορά δολαρίων από τους πολίτες ανάλογα με το εισοδηματικό τους επίπεδο», δήλωσε το στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου Jorge Capitanich, σε μια σύντομη δήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μπουένος Άιρες.

«Πιστεύουμε ότι η νομισματική πολιτική μας έχει φτάσει σε ένα αποδεκτό επίπεδο σύγκλισης με τους οικονομικούς μας στόχους», πρόσθεσε.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού στην Αργεντινή, η οποία εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα θα αγγίξει το 30% το τρέχον έτος, μειώνει την εμπιστοσύνη στο πέσο και ωθεί τους επενδυτές προς το δολάριο.

Το 2002 η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε, εν μέσω αδυναμίας αποπληρωμής διεθνών δανείων και πληθωρισμού ο οποίος είχε ανέλθει στο 41%.

Η υπόθεση της Αργεντινής αποτελεί συχνά αντικείμενο ανάλυσης αλλά και πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, ως σημείο αναφοράς για την ελληνική κρίση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]