Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 19:12

Μικτή η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο κλείσιμο

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα αρκετά «γεμάτη» από αποτελέσματα κερδοφορίας, με τις πορτογαλικές μετοχές να υποχωρούν πάνω από 3%, λόγω της ισχυρής πτώσης στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα αρκετά «γεμάτη» από αποτελέσματα κερδοφορίας, με τις πορτογαλικές μετοχές να υποχωρούν πάνω από 3%, λόγω της ισχυρής πτώσης στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,13% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,12%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,10%, ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,03% , ενώ στο -0,75% και στο -0,19% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Στη Βρετανία, το ποσοστό ανεργίας άγγιξε το 7,1% για τους τρεις μήνες έως το Νοέμβριο, πολύ χαμηλότερα από το 7,3% που ανέμεναν οι αναλυτές και μόλις 0,1% υψηλότερα από τον στόχο του 7% της Τράπεζα της Αγγλίας , η οποία ωστόσο δήλωσε ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Στην Πορτογαλία, οι μετοχές των τραπεζικού κλάδου σημείωσαν βουτιά μετά τα νέα για το ενδεχόμενο ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα προχωρήσει τελικά στις πολυαναμενόμενες αλλάγες σε ότι αφορά τη φορολογία των τραπεζών. «Υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση θα αποτρέψει τη χαλάρωση του φορολογικού νομοσχεδίου των τραπεζών, κάτι το οποίο θα είναι θετικό για τις τράπεζες, αν προχωρήσει», σημειώνει ο Γκονκαλο Σαλβάντο, αναλυτής της DifBroker. O πορτογαλικός δείκτης PSI 20 έκλεισε με πτώση 3,31%.

Η μετοχή της Eurotunnel έκλεισε με πτώση 1,29%, παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας όπου η εταιρεία εμφάνισε σημαντική αύξηση στα έσοδα.

Η μετοχή της εταιρείας λογισμικού Sage Group, έκλεισε με άνοδο 3,34%, μετά την ανακοίνωση ότι οδεύει προς την επίτευξη του στόχου του 6% της αύξηση στα οργανικά έσοδα το 2015.

Η μετοχή της ABB υποχώρησε 3,55% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου αναμένεται να «χτυπηθούν» κατά 260 εκατομμύρια δολάρια .

Η μετοχή της ASML σημείωσε άνοδο +4,42% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του μερίσματος που θα διανείμει.