Αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Ε.Ε. όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Ε.Ε. όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως είπε, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι θα βγαίναμε από Ευρωζώνη, τονίζοντας πως «έχουμε πετύχει τους περισσότερους στόχους που είχαμε θέσει» και υπογραμμίζοντας πως η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί για την Ελλάδα πραγματική πρόκληση.
Η κρίση στην Ευρώπη, η υψηλή ανεργία και η κοινωνική ανασφάλεια προκάλεσαν φωνές που αμφισβητούν την κοινή μας ευρωπαϊκή πορεία, είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα, που δέχθηκε την αλληλεγγύη των εταίρων της, καλείται να αναδείξει τα στοιχεία που μας ενώνουν».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, μετά την εισήγησή του, ο υπουργός Οικονομικών, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα έκανε αρκετά σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, αλλά όχι σε ό,τι αφορά τα διαρθρωστικά.
Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως η απελευθέρωση περισσότερων επαγγελμάτων και αγορών, αλλά συμπληρώσαμε περίπου το 70% των δομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνταν.
Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανταγωνιστικότητα που είχε χάσει από τότε που μπήκε στο ευρώ, ενώ σε σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων, είπε πως έχει καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση των επενδυτών.
«Αντί για τη γραφειογραφία, τους στρώνουμε κόκκινο χαλί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι μειώθηκε η γραφειοκρατία, καθώς και το μέγεθος του δημόσιου τομέα, αν και δέχθηκε πως «πρέπει να γίνουν και άλλα».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την υψηλότατη ανεργία στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως τα αριθμιητικά στοιχεία στην οικονομία έχουν βελτιωθεί, κάνοντας αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Σημείωσε όμως πως στα οικονομικά υπάρχει ένα διάστημα που μεσολαβεί χρονικά μεταξύ της βελτίωσης των αριθμών και της στιγμής που ο κόσμος αισθάνεται την αλλαγή αυτή.
«Εχουμε μπει στον σωστό δρόμο, έχουμε διανύσει το 80% του δρόμου που θα οδηγήσει στην ολική διάσωση. Ειναι πολύ πιθανό φέτος να έχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως από το 2014 και μετά όλες οι ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε, στην αρχή, σταθερότητα και μετά βελτίωση του εισοδήματος του κόσμου.
«Το μέλλον είναι ευοίωνο με βάση τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε.
Ερωτηθείς για το ζήτημα ενδεχόμενου «κουρέματος» του χρέους, επανέλαβε πως αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι πως αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και συνεχίσει την εφαρμογή των υπόλοιπων τμημάτων του προγράμματος, τότε θα δούμε με τους εταίρους μας πώς μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος.
Με αφορμή άλλη ερώτηση, έκανε γνωστό η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας για τα επόμενα 10 χρόνια.