Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Νissan Motor Co., μετά την υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, έναντι του γιέν, κατά τη διαπραγμάτευσή του στη Ν. Υόρκη, περιορίζοντας την αξία των εξαγωγών των εταιρειών.

«Το πιο αδύναμο δολάριο βλάπτει το αίσθημα των επενδυτών για τις εξαγωγικές εταιρείες και τα κέρδη τους, κάτι που φυσικά, δεν μας κάνει να περιμένουμε ράλι των μετοχών τους», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την RCM Japan Ltd., στο Τόκυο.

Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,1%, φθάνοντας στις 1.073,64 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Αντιθέτως άνοδο 0,2% σημείωνε ο δείκτης Nikkei, φθάνοντας στις 11.677,70 μονάδες. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Advantest Corp. και της Tokyo Electron Ltd., μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω από την Citigroup Inc., των 15 εταιρειών παραγωγής chip διεθνώς, καθώς σημειώνουν πρόοδο στον περιορισμό των αποθεμάτων τους, κάτι το οποίο τονώνει την αισιοδοξία, ότι η ζήτηση στον κλάδο ενδέχεται να ανακάμψει.

«Ο κλάδος των μετοχών υψηλής τεχνολογίας είναι έτοιμος να ανακάμψει, αναφορικά με τα αποθέματα τα οποία πλέον ελέγχονται», συμπλήρωσε ο Yoshitake, ο οποίος ενδέχεται να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό του σε μετοχές του κλάδου.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε άνοδο 0,7%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Hynix Semiconductor Inc., μετά τον τετραπλασιασμό των κερδών της το τρίτο τρίμηνο και την πρόβλεψή της για έλλειψη chips.

Στην Ταϊβάν, απώλειες 1,5% εμφάνιζε ο δείκτης Taiex. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. σημείωναν απώλειες, καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση μεν των κερδών της για το τρίτο τρίμηνο, αλλά με τους χαμηλότερους ρυθμούς από το δεύτερο τρίμηνο του 2003, καθώς οι πελάτες της μείωσαν τα αποθέματά τους.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 942 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,1%, φθάνοντας στις 89,90 μονάδες. Ολοι οι άλλοι δείκτες στην Ασία σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία.