Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 08:28

ANZ Bank: 17% η αύξηση των κερδών μετά τη συγχώνευση

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 17% και σε επίπεδα ρεκόρ, αναρριχήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της Australia & New Zealand Banking Group Ltd., μετά την απόκτηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ν. Ζηλανδίας και την αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες προχώρησαν σε νέες επενδύσεις.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,42 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 1,21 δισ. δολ. Αυστραλίας, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της Αυστραλίας. Η τράπεζα, που πραγματοποιεί περισσότερο από το 1/5 των κερδών της στη Ν. Ζηλανδία, εμφάνισε για πρώτη φορά κέρδη στο σύνολο του εξαμήνου, αποτέλεσμα της απόκτησης της National Bank of New Zealand.

Οι τράπεζες της Αυστραλίας ευνοούνται από τον υψηλότερο δανεισμό που σημειώνεται πλέον της δεκαετίας, καθώς η Kεντρική Tράπεζα της χώρας απέφυγε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος και ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα 23 ετών.

Ο επικεφαλής της ANZ Bank, John McFarlane, 57 ετών, προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 7% το 2005, συμπληρώνοντας, ότι, η πορεία της National Bank ακολουθεί αυτήν των προβλέψεων.

Οι μετοχές της ANZ Bank, είχαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των τεσσάρων μεγαλυτέρων τραπεζών, το τελευταίο εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,8%, έναντι υποχώρησης 1,2% των έξι μετοχών των τραπεζών που απαρτίζουν τον S&P/ASX 200 Banks Index. Οι μετοχές της κέρδιζαν 20 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 19,67 δολ. Αυστραλίας η μία, στη 1:29' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.