Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 08:47

News Corp.: Ενεκρίθη η μεταφορά της από την Αυστραλία στις ΗΠΑ

ΕΝΕΚΡΙΘΗ από τους μετόχους της News Corp., το σχέδιο του Rupert Murdoch, να μεταφέρει την εταιρεία μέσων από την Αυστραλία στις ΗΠΑ, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια από την επέκταση και να επιτρέψει στη μετοχή της εταιρείας να μπει στη λίστα των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Poor's 500. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν τα υψηλότερα κέρδη σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών.

Από τις ψήφους, συνολικά το 91,3% των κοινών μετοχών και το 96,2% των προνομιούχων, ενέκριναν την κίνηση της εταιρείας να μεταφερθεί στο Delaware των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Murdoch στους μετόχους της εταιρείας στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, όπου ιδρύθηκε η αυτοκρατορία των μέσων μαζικής ενημέρωσης το 1952, όταν δημιουργήθηκε μία ημερήσια εφημερίδα την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Η κίνηση αυτή, φαίνεται ότι θα τροφοδοτήσει τη ζήτηση της μετοχής της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας μέσων στον κόσμο, από επενδυτές στους οποίους δεν επιτρέπεται η απόκτηση ξένων, εκτός αμερικανικών, μετοχών. Οι ΗΠΑ, όπου η News Corp. κατέχει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox και την εφημερίδα New York Post, απέφεραν το 85% των συνολικών της κερδών κατά τη χρήση του 2004, έναντι κερδών της τάξης μόλις του 10% που πραγματοποίησε στην Αυστραλία.

Οι κοινές μετοχές της αυξήθηκαν κατά 43 σεντς, ποσοστό 4,1%, φθάνοντας στα 10,87 δολ. Αυστραλίας η μία, στη 1:53' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 14% μετά την ανακοίνωση στις 6 Απριλίου, του σχεδίου πώλησής τους από τους Αυστραλούς επενδυτές, επειδή η μετοχή θα εξαιρείτο του δείκτη S&P/ASX 200 της Αυστραλίας.

Η Standard & Poor's ορίζει, ότι, μία μετοχή δεν μπορεί να περιλαμβάνεται παράλληλα στους δείκτες δύο χωρών. Η μετοχή της News Corp., που αποτελεί το 6,2% του S&P/ASX 200 θα καταργηθεί σε τέσσερα στάδια από αυτόν, μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

Οι προνομιούχες μετοχές της εταιρείας, που φαίνεται ότι θα ενταχθούν στον S&P 500, σημείωναν άνοδο 57 σεντς, ποσοστό 5,7%, φθάνοτνας στα 10,64 δολ. Αυστραλίας η μία. Από τις 6 Απριλίου μέχρι χθες, υποχωρούσαν σε ποσοστό 7,7%.