Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 09:21

Στον δισεκατομμυριούχο Lakshmi Mittal η International Steel Group

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την απορρόφηση της International Steel Group Inc., αντί του ποσού των 4,5 δισ. δολ., με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης βιομηχανίας χάλυβα στον κόσμο, επέτυχε ο δισεκατομμυριούχος Ινδός, Lakshmi Mittal, ο οποίος έκανε μια περιουσία με την αγορά εργοστασίων επεξεργασίας πρώτων υλών, από την Αλγερία έως το Μεξικό.

Ο Mittal, θα αγοράσει την International Steel, ιδιοκτήτρια της LTV Steel Corp. στο Κλήβελαντ και της Bethlehem Steel Corp. σε μετρητά και μετοχές, μια προσφορά που ενδέχεται να ανέλθει σε 42 δολ. ΗΠΑ ανά μετοχή, 42% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του στο Λονδίνο, πρώτα θα συγχωνεύσει την οικογενειακή επιχείρηση Ispat International NV με την LNM Holdings NV, μια συγχώνευση ύψους 13,3 δισ. δολ., δημιουργώντας την Mittal Steel Co. NV.

«Ο κλάδος του χάλυβα, έχει κατακερματιστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κλάδο σε διεθνές επίπεδο και η ενοποίησή του παγκοσμίως είναι αυτό που τώρα χρειάζεται», ανέφερε ο Lewis Johnson, αναλυτής της T. Rowe Price, ο οποίος διαχειριζόταν μέχρι τις 30 Ιουνίου 207 εκατ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της International Steel.

O Mittal, 54 ετών, ηγείται της ενοποίησης, μιας βιομηχανίας, η οποία απολαμβάνει τιμές σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ανακάμπτει από την ύφεση μιας δεκαετίας, η οποία το 2002 ήταν υπεύθυνη για την πτώχευση των προκατόχων της International Steel. Οι μετοχές των βιομηχανιών χάλυβα, όπως της Nucor Corp. και της AK Steel Holding Corp. εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς οι επενδυτές προέβλεψαν παρόμοιες συναλλαγές, ελέγχοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Ο Mittal, που μεγάλωσε στην Καλκούτα και σήμερα έχει στην κυριότητα μια κατοικία κοντά στο παλάτι του Κέσινγκτον στο Λονδίνο, αξίας 70 εκατ. λιρών Αγγλίας (129 εκατ. δολ.), δημιούργησε την εταιρεία του με ένα εργοστάσιο επεξεργασίας χάλυβα στην Ινδονησία, πρόσθεσε εργοστάσια στο Καζακστάν και άλλες αναδυόμενες αγορές, ενώ είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας με περιουσία ύψους 3,5 δισ. λιρών Αγγλίας, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας The Sunday Times.