Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2004 12:10

Santander: Σχεδόν υπερδιπλάσια κέρδη το γ' τρίμηνο

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ σχεδόν κέρδη, το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, αποτέλεσμα της αύξησης των δανειοδοτήσεων των Ευρωπαίων πελατών της, σε συνδυασμό με την πώληση μεριδίου της, στην Royal Bank of Scotland Group Plc, εμφάνισε η μεταλύτερη τράπεζα της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής, Santander Central Hispano SA.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,26 δισ. ευρώ (1,61 δισ. δολ.) από 637 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site της. Η τράπεζα, είχε έσοδα ύψους 472 εκατ. ευρώ από την πώληση περίπου του ημίσεως του μεριδίου 5,5% που κατείχε στην Royal Bank, τον μήνα που πέρασε.

Ο επικεφαλής της, Emilio Botin, 70 ετών, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στον δανεισμό κατόπιν υποθήκης, αλλά και στην καταναλωτική πίστη στην Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο αύξησης των κερδών της σε ποσοστό της τάξης του 15%, το 2004. Η τράπεζα, που εδρεύει στις βόρειες ακτές της Ισπανίας, αγοράζει την Abbey National Plc, τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα δανεισμού κατόπιν υποθηκών της Βρετανίας, αντί του ποσού των 9,1 δισ. λιρών Αγγλίας (16,7 δισ. δολ.), προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη μεγαλύτερη αγορά καταναλωτικής πίστης της Ευρώπης.

«Εχουν καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στην αγορά της καταναλωτικής πίστης και των προσωπικών δανείων της Ευρώπης», ανέφερε ο Antonio Gallego, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε μετοχές με την Gesfinmed στο Αλικάντε της Ισπανίας και κατέχει μετοχές της Santander. O ίδιος μίλησε πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Τα κέρδη της Santander από την καταναλωτική πίστη στην Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει τις υποθήκες και τα προσωπικά καταναλωτικά δάνεια, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 13% το τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας τσα 512 εκατ. ευρώ. Στη Λατινική Αμερική, τα κέρδη από την καταναλωτική πίστη αυξήθηκαν κατά 5,5%, φθάνοντας τα 292 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας τις απώλειες του νομίσματος πέσο του Μεξικό και του νομίσματος της Βενεζουέλας, μπολιβάρ, έναντι του ευρώ.

Τα αποτελέσματα της τράπεζας, διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των 12 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι προέβλεπαν κατά μέσον όρο, ότι αυτά θα ανέλθουν σε 711 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις τους, δεν περιελάμβαναν την πώληση του μεριδίου στην Royal Bank.

Η εξαγορά της Abbey, θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου και θα αρχίσει να αποφέρει κέρδη στην Santander το 2006, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Οι μετοχές της τράπεζας κέρδιζαν 0,6%, φθάνοντας στα 8,51 ευρώ η μία, στις 9:36' π.μ., ώρα Μαδρίτης. Φέτος, έχουν υποχωρήσει συνολικά σε ποσοστό 9%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να έχει μειωθεί στα 40,6 δισ. ευρώ. Η μετοχή της μεγαλύτερης ισπανικής ανταγωνίστριας της Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, έχει κερδίσει ποσοστό 7,7% κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.