Προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους αναμένεται να προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του 2014, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώσε η «Ναυτεμπορική» και το ΚΕΠΕ. Στα «σκαριά» και νέα δράση για 230.000 νέους έως 24 ετών.
Προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους αναμένεται να προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του 2014, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώσε η «Ναυτεμπορική» και το ΚΕΠΕ με θέμα την ανεργία.
Ο κ. Βρούτσης έθεσε την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014, προαναγγέλλοντας την εντατικοποίηση των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης εντός του έτους, με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020.
Εστίασε ειδικότερα σε ένα νέο πρόγραμμα, με το οποίο θα δοθεί -όπως είπε- η δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι έως 24 ετών, όσοι δηλαδή είναι οι νέοι που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
«Έχουμε ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο με μια μεγάλη γκάμα επιμέρους εξειδικευμένων δράσεων, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέχρι το Μάιο», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 θα προέλθουν από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα 170 από το νέο ΕΣΠΑ.
Η δράση θα αφορά είτε την απευθείας προσφορά εργασίας, είτε τη στοχευμένη ενίσχυση των προσόντων των συμμετεχόντων με κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση, προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στην απασχόληση.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες έως το 2016
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες με ορίζοντα το 2016, κάτι που - όπως αναγνώρισε - δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα.
Τόνισε πάντως ότι η μείωση αυτή θα επιφέρει μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων και τόνωση της ανταγωνιστικότητάς, και αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων.
Εξορθολογισμός του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων
Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το ισχύον πλαίσιο χρειάζεται εξορθολογισμό, καθώς «πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιοργανώνουν την παραγωγική τους δομή», όταν π.χ. χρειάζεται να συρρικνώσουν μια δραστηριότητά τους και να επεκτείνουν μια άλλη.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι μέλημα του υπουργείου είναι να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού που απομακρύνουν και να συνεισφέρουν με ενεργό τρόπο στη διαδικασία αποκατάστασής τους.
Λιγότερες καταγγελίες για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων
Ο κ. Βρούτσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αποτελέσματα των ελέγχων στην αγορά εργασίας, που όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μειωθούν οι καταγγελίες για τη μη πληρωμή δώρου Χριστουγέννων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, το 2013 έγιναν καταγγελίες για 719 επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν δώρο στους εργαζομένούς τους, έναντι 1.450 πέρυσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από 50%.
«Ουτοπικές» οι υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «ουτοπικές και εκτός πραγματικότητας» τις υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση επαναφορά όλων των συντάξεων και μισθών στα προηγούμενα επίπεδά τους.
«Για κάτι τέτοιο χρειάζονται τουλάχιστον 5 δις ευρώ άμεσα, μόνο για τις συντάξεις. Για το πού θα βρεθούν, όμως, αυτά τα χρήματα, απάντηση καμία από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί κάποιοι να υποδύονται τον Άη Βασίλη όλο το χρόνο», παρατήρησε.
Σ. Ρομπόλης: Πολύ δύσκολα η ανεργία θα πέσει κάτω από το 17% έως το 2026
Στη δική του ομιλία, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης προέβη στην εκτίμηση πως «μετά τον κύκλο της ύφεσης στην Ελλάδα, η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5-4%».
Ο κ. Ρομπόλης μίλησε για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η οποία, κατά τη γνώμη του, δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, αλλά αυξάνει τους φτωχούς και τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Θ. Αμπατζόγλου: Σύντομα θα μειωθούν οι εξωφρενικοί δείκτες ανεργίας
Στη δική του παρέμβαση πάντως ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θοδωρής Αμπατζόγλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα, θα υπάρξει μείωση των εξωφρενικών, λόγω ύφεσης, δεικτών της ανεργίας».
Ο κ. Αμπατζόγλου μίλησε επίσης για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με το κέντρο βάρος να πέφτει στους νέους.
Κ. Μίχαλος: Η ανταγωνιστικότητα δεν διαμορφώνεται μόνο από το μισθολογικό κόστος
Στο φαινόμενο της υψηλής ανεργίας των νέων και κατ’ επέκταση στο λεγόμενο brain drain που πλήττει αυτήν την περίοδο τη χώρα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σημείωσε ακόμη πως η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν διαμορφώνεται μόνο από το μισθολογικό κόστος εργασίας και ανέφερε ότι οι εργοδότες δεν βρίσκουν ικανοποιητική προσφορά ως προς τις δεξιότητες των υποψήφιων εργαζομένων.
Χρ. Ιωάννου: Ορθές παραγωγικές επιλογές για νέες θέσεις εργασίας
Ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας αναφέρθηκε στο ζήτημα των παραγωγικών επιλογών σε σχέση με το πρόβλημα της ανεργίας.
Συγκεκριμένα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ελληνικό ζήτημα της απασχόλησης δεν ταυτίζεται με το ευρωπαϊκό και ότι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται όσο γρηγορότερα γίνονται οι ορθές παραγωγικές επιλογές.
Γ. Καλογήρου: Τέσσερις πυλώνες για μια νέα διαδρομή
Σε τέσσερις παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν τους αντίστοιχους πυλώνες για μια νέα διαδρομή της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου.
Όπως είπε, αυτοί είναι η επένδυση στη γνώση, η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και η συγκρότηση ενός αποτελεσματικού και ευφυούς κράτους.
Ο κ. Καλογήρου μίλησε επίσης για την ανάγκη να δημιουργηθούν επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τη γνώση και το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.