Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 10:37

Market Beat: Τα παράγωγα «επιβάλλουν» νευρικότητα και ικανά διαστήματα σταθερής κατεύθυνσης

Οι επενδυτές στο ΧΑ μετά από δυο πτωτικές συνεδριάσεις κατάφεραν με μεγάλη άνεση στην χθεσινή συνεδρίαση να ανατρέψουν το κλίμα στην διαπραγμάτευση. Οι βασικοί δείκτες ΓΔ και 25άρης δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο ούτε λεπτό και το σημαντικότερο ήταν πως ο 25άρης διέγραψε αρκετές φορές μέσα στη μέρα τις τιμές της ζώνης από τις 416 ως τις 422 μονάδες.

Οι επενδυτές στο ΧΑ μετά από δυο πτωτικές συνεδριάσεις κατάφεραν με μεγάλη άνεση στην χθεσινή συνεδρίαση να ανατρέψουν το κλίμα στην διαπραγμάτευση. Οι βασικοί δείκτες ΓΔ και 25άρης δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο ούτε λεπτό και το σημαντικότερο ήταν πως ο 25άρης διέγραψε αρκετές φορές μέσα στη μέρα τις τιμές της ζώνης από τις 416 ως τις 422 μονάδες.

Τη Δευτέρα  οι επενδυτές μπορεί να ξεγελάστηκαν από την ηπιότητα της καθόδου αλλά την Τρίτη η πτώση είχε απόλυτα σταθερά χαρακτηριστικά και εκείνοι που προσδόκησαν μεγάλη πτώση σαν συνέχεια, την Τετάρτη αν είχαν στοιχηματίσει υπέρ καθόδου είχαν χάσει. Γιατί το πάνω κάτω και πάλι πάνω των τιμών του ΓΔ και του 25άρη έφερε κλείσιμο στο υψηλό ημέρας αναιρώντας την επιβάρυνση της στατιστικής εικόνας που είχε προκληθεί την Τρίτη.

Το ότι έχει πάψει η αγορά να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών με γεγονότα είναι γνωστό στη στήλη που καθημερινά συλλέγει τις ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την διαπραγμάτευση των τίτλων του ταμπλό αλλά και στους χρήστες που παρακολουθούν τακτικά. Τελευταία έναυσμα δίνουν μόνο οι κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, στις αγορές νομισμάτων και ομολόγων που μπορούν να προκαλέσουν την διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αυτό που έχει σημασία είναι να κατανοήσουν οι ιδιώτες επενδυτές ότι οι ταλαντώσεις των τελευταίων συνεδριάσεων δεν έγιναν από την πλευρά των ισχυρών στις συναλλαγές θεσμικών για να τους παγιδέψουν. Αν και αρκετοί αναλυτές ειδοποιούσαν για bull trap στην περίπτωση που κάποιοι αποφάσιζαν να αγοράσουν μετοχές μετά από έξη ανοδικές συνεδριάσεις στο 2014.

Αν υπάρχει ανάγκη, η νευρικότητα στο ΧΑ σήμερα θα είναι πιο μεγάλη.  Καθώς αυτή τη μέρα κορυφώνεται η διαδικασία μετακύλησης θέσεων, γιατί στα παράγωγα δεν ισχύει το… «ότι μπορείς να κάνεις και αύριο δεν χρειάζεται να το κάνεις σήμερα». Απόδειξη αποτελεί η άνοδος των ανοικτών θέσεων στην σειρά Φεβρουαρίου που από τις 9.739 ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 27.585 με το ΣΜΕ να έχει ημερήσιο όγκο 27948 συμβόλαια ενώ στα ΣΜΕ Ιανουαρίου από 37.888 έπεσαν στις 26.009! Αναμένουμε να ενδιαφερθούν οι επενδυτές των παραγώγων για τα options του δείκτη γιατί ακόμα δεν έχει καταγραφεί μια δυνατή συναλλακτική δραστηριότητα στα δικαιώματα προαίρεσης καθώς η διαπραγμάτευσή τους διευκολύνεται όταν υπάρχει κατεύθυνση στις τιμές με σταθερή κλίση για ικανά χρονικά διαστήματα. Από την ανάγκη εξυπηρέτησης μια τέτοιας δυναμικής προβλέπουμε πως σήμερα θα υπάρξουν διαστήματα με σαφή καθοδική τάση ή άλλα με σαφή ανοδική.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα και από τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα της Bank of America της οποίας τα κέρδη και τα έσοδα ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες της Wall Street και οι επενδυτές το εξέλαβαν ως σημάδι βελτίωσης της οικονομίας. Ο Dow Jones  σημείωσε άνοδο 0,66% στις 16,481.94 μονάδες. Ο S&P ενισχύθηκε 0.52% κλείνοντας στις  1,848.38 μονάδες και το τεχνολογικός δείκτης  Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0.76% στις  4,214.88 μονάδες.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του γεν σήμερα. Οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ ενθουσίασαν τους επενδυτές με τον Standard & Poors 500 σε αναρρίχηση σε ένα νέο ρεκόρ  υψηλών μετά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών δεδομένων και ισχυρά τριμηνιαία κέρδη από την Bank of America. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα τριμηνιαία κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια, επειδή τα έσοδα αυξήθηκαν και οι απώλειες εκ των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν αποτελώντας το πιο ξεκάθαρο σημάδι πως η τράπεζα ξεπερνά τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης. Άλλες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει επίσης καλά τριμηνιαία κέρδη μέχρι στιγμής σε αυτή την σεζόν, με την JPMorgan Chase & Co και την Wells Fargo & Co που ανακοίνωσαν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

Οι Citigroup  και Goldman Sachs πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αργότερα μέσα στην ημέρα, ακολουθούμενη από την Morgan Stanley την Παρασκευή όταν  θα παρουσιάσει επίσης τα αποτελέσματα η General Electric.

ΕΥΡΩΠΗ

Το ράλι της Wall Street προχθές και η συνέχισή του χθες, οδήγησε σε ισχυρά κέρδη τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να αγγίζει νέα υψηλά 5,5 και πλέον ετών, των γερμανικό DAX  να ενισχύεται 2% και τον ιταλικό FTSE MIB να «σπάει» το φράγμα των 20.000 μονάδων.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,94% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008, ο δείκτης FTSE 100  του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,78%, ο DAX κατέγραψε ράλι της τάξης του 2,03%, ο CAC έκλεισε 1,35% υψηλότερα και ο ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε 1,38%.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, επέστρεψε στα προ-κρίσης (της χώρας) επίπεδα και πάνω από τις 20.000 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011, κλείνοντας με κέρδη 1,60%. Θετικά έδρασε στην ψυχολογία της αγοράς και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της οικονομίας το 2014, όπου τόνισε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2014 και η Ευρωζώνη έχει βγει από την ύφεση.

Χάρη στα πολύ αισιόδοξα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις, η Wall Street χθες οδηγήθηκε στην καλύτερη επίδοσή της από τις αρχές του έτους, καθώς εξαλείφθηκαν οι ανησυχίες για την οικονομία που προκάλεσαν τα στοιχεία των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Τεχνική ανάλυση

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε σήμερα παρά μόνο την βελτίωση της εικόνας μετά την χθεσινή συνεδρίαση που τα μισά από τα κέρδη σημειώθηκαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με απόλυτους διαμορφωτές τους ξένους θεσμικούς. 

Στο ΧΑ

Με οδηγό τις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips στο τέλος, το ελληνικό χρηματιστήριο, παρόλο που είδε την αρχική έντονη ανοδική τάση να περιορίζεται στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, επανήλθε δυναμικά πριν το κλείσιμο και έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, πάνω από τις 1,280 μονάδες. Υπεραπόδοση σε τράπεζες, MIG, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ ΔΕΗ, ΔΕΗ Μότορ Οιλ. ΜΟΗ Απώλειες για Coca Cola, ΕΥΔΑΠ. ΕΥΔΑΠ

Ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό ημέρας τις 1.285,67 μονάδες, και χαμηλό τις 1.266,85 μονάδες, έκλεισε στις 1.283,7 μονάδες με άνοδο 1,82%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και στα 113,45 εκατ. ευρώ και ο όγκος άγγιξε τα 44,6 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 2,98%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 1,81% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη 0,95%.

Ισχυρό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις τραπεζικές μετοχές, με την μετοχή της Εθνικής να κλείνει στο +3,47%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ να ενισχύεται 2,97%, την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 2,82% και την Eurobank να κλείνει 2,43% υψηλότερα.

Στα υπόλοιπα blue chips επικράτησαν έντονα ανοδικές τάσεις, οι οποίες περιορίστηκαν στα μέσα της συνεδρίασης αλλά επανήλθαν στη συνέχεια, με επτά μετοχές να κλείνουν με πτώση. Συγκεκριμένα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι Σωλ. Κορίνθου και στο –2,38%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ στο –1,57%, EYΔΑΠ στο –1,26%, Tέρνα Ενεργειακή –1,10%, Coca Coca -1,07%, Folli Follie –0,93% και Eurobnak Properties –0,41%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι MIG +7,99%, Jumbo +5,52%, ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,79%, ΟΠΑΠ +3,3%, ΔΕΗ +2,80%, Μότορ Όιλ +2,76% και Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ +2,64%

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη στο 3,2% διεθνώς το 2014 και η επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς για την περιοχή της Ευρωζώνης, ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία εντός και εκτός συνόρων, ενώ και η σημερινή βελτίωση της αγοράς ομολόγων, μετά την χθεσινή άνοδο των αποδόσεων, δρουν θετικά στην αγορά.

Σήμερα

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του γεν σήμερα, αφού αξιόπιστα δεδομένα από την οικονομία των ΗΠΑ και η αισιόδοξη πνοή στο φρόνημα από τα κέρδη από την Bank of America βοήθησαν να αντισταθμίσει η αγορά τις ανησυχίες για επιβράδυνση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά τα απογοητευτικά δεδομένα από τις μεταβολές στις μισθοδοσίες του Δεκεμβρίου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν με σταθεροποίηση, εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα futures, μετά την κορύφωση στα 5-1/2 υψηλά ετών την Τετάρτη.

Οι μετοχές της Αυστραλίας κινήθηκαν υψηλότερα στην Ασία, με μια αύξηση 1,2%, ενώ ο MSCI Asia-Pacific ex - Japan κέρδισε μόλις 0,1%. Τα στοιχεία δείχνουν την βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας ότι η δύναμή της θα καθοδηγήσει τις αναδυόμενες αγορές υψηλότερα. Στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού εμφάνισαν το Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο κέρδος τους σε έξι μήνες, γιατί το κόστος της βενζίνης ανέκαμψε σημαντικά, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε γενικά ευνοϊκός για την ανάπτυξη.

Η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης , δήλωσε η παραγωγή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών τον Ιανουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες έφθασαν στα ύψη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αν και είχε κέρδη νωρίς, στο τέλος διαπραγματεύεται στο -0,4% κάτι που καταγράφεται την επόμενη μιας ημέρας με την καλύτερο άνοδο του σε τέσσερις μήνες χθες, μια ημέρα μετά από τη χειρότερη συνεδρία για τις Ιαπωνικές μετοχές σε πέντε μήνες.

Οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ με τον Standard & Poors 500 σε αναρρίχηση σε ένα νέο ρεκόρ  υψηλών μετά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών δεδομένων και ισχυρά τριμηνιαία κέρδη από την Bank of America. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα τριμηνιαία κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια, επειδή τα έσοδα αυξήθηκαν και οι απώλειες εκ των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν αποτελώντας το πιο ξεκάθαρο σημάδι πως η τράπεζα ξεπερνά τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης.
Άλλες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει επίσης καλά τριμηνιαία κέρδη μέχρι στιγμής σε αυτή την σεζόν, με την JPMorgan Chase & Co και την Wells Fargo & Co που ανακοίνωσαν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

Οι Citigroup  και Goldman Sachs πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αργότερα μέσα στην ημέρα, ακολουθούμενη από την Morgan Stanley την Παρασκευή όταν  θα παρουσιάσει επίσης τα αποτελέσματα η General Electric.

Προσθέτοντας στο θετικό τόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη , για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια καθώς οι προηγμένες οικονομίες άρχισαν να ανεβάζουν τον ρυθμό τους, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα επεκταθεί κατά 3,2% αυτό το έτος από 2,4% το 2013 .

Το δολάριο ανέκτησε ένα μέρος της βουτιάς του όταν χτυπήθηκε από την εκπληκτικά αδύναμη έκθεση για τις μισθοδοσίες τον Δεκέμβριο. Κατάφερε να κερδίσει 0,2% για να φθάσει στα 104,735 γεν, απέχοντας πλέον σημαντικά από το χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων των 102,85 γεν της Δευτέρας. Έναντι του ευρώ , το δολάριο ήταν στα 1,3618 δολάρια, έχοντας κερδίσει 0,3% στη διάρκεια της νύχτας.

Στην Ιαπωνία , οι παραγγελίες μηχανημάτων αυξήθηκαν το Νοέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, και είναι σημάδι ότι οι εταιρείες μπορεί να είναι έτοιμες να ενισχύσουν τις επενδύσεις και την αύξηση των μισθών.

Στα  εμπορεύματα, ο χρυσός έφτασε πάνω 0,1% στα 1.241,89 δολάρια η ουγγιά, και οι επενδυτές τον έχουν σταθεροποιήσει αφού την Τετάρτη χτύπησε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας στα 1.234,10 δολάρια, όταν το δολάριο ανέκαμψε. Στις ΗΠΑ τα futures του αργού ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερά στο 94,22 δολάρια το βαρέλι, που δεν απέχει πολύ από μια δύο εβδομάδων υψηλό των 94,64 δολαρίων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ξεχωρίσαμε τις θέσεις του Βαγγέλη Σιούτη της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ που τοποθετήθηκε χθες για την άνοδο στο ΧΑ. Μετά την αναμενόμενη διόρθωση που έφερε η "νηοπομπή" των ανοδικών συνεδριάσεων, σήμερα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έδωσε ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα από τα επίπεδα των 1260 μονάδων που ήταν και το 23,6% της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου. Ζητούμενο για την σημερινή συνεδρίαση ήταν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1280 μονάδων, προκειμένου η Αγορά να αποκτήσει νέα δυναμική και να δοκιμάσει  άλλη μια φορά τα πρόσφατα υψηλά. Σε αντίθετη περίπτωση θα κέρδιζε πόντους το σενάριο για πιθανή νέα υποχώρηση, προκειμένου να καλυφθεί το τεχνικό κενό στην περιοχή των 1238 μονάδων, επίπεδο που δεν αποκλείεται να επαναφέρει τον πρώτο λόγο στους αγοραστές.

Οι  γενικότερες εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, δείχνουν την επαναφορά της αβεβαιότητας στην Αγορά, παρά το γεγονός ότι οι ξένοι συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους, είτε με επιλεκτικές τοποθετήσεις, είτε με θετικές εκθέσεις. Εκτιμά επίσης ότι θα συνεχιστεί, έστω και με μικρά διαλείμματα, η συναλλακτική αφύπνιση σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίοι είχαν υστερήσει σημαντικά κατά την προηγούμενη χρηματιστηριακή χρονιά.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Για δεύτερη στη σειρά μέρα επιμένουν ότι το δολάριο παραμένει στο στόχαστρο των αγοραστών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ενδυνάμωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Η κυβέρνηση εντάσσει όλο και περισσότερο στη φρασεολογία της τη ρητορική του λάθους εν όψει μάλιστα και της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Οι αναφορές του Πρωθυπουργού στη χθεσινή ομιλία και συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο είναι ενδεικτικές της στρατηγικής του Μαξίμου έναντι των δανειστών μας, μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
  • Το τραπεζικό σύστημα μπορεί τώρα να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, υπογραμμίζοντας πως οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης, ενώ «θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν».
  • Στην υιοθέτηση ενός πλαισίου που προβλέπει τάχιστες διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων προχώρησε η κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για τη σταδιακή απλοποίηση έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Η αρχή γίνεται με 23 δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών διάθεσης τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες απαλλάσσονται από τη συνήθη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα οι εν λόγω επιχειρήσεις να μπορούν να ιδρύονται και να τίθενται σε λειτουργία εντός λίγων ημερών με την κατάθεση μόλις τεσσάρων υπεύθυνων δηλώσεων.
  • Σχετικό το άρθρο στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφόρησε ένα μήνυμα που θα χαροποιήσει τους πολίτες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο», γράφει ο σχολιαστής της. «Οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας (…) είναι μετρημένες».  Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι γίνονται σκέψεις για τρεις εναλλακτικές σε σχέση με ένα διάδοχο μοντέλο της τρόικας. «Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το ΔΝΤ μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπής - επίσης μόνη της - είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Επιστροφή της Ευρωζώνης σε αναπτυξιακή τροχιά, έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης, προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα σε νέα έκθεσή της, ενώ διορθώνει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% το 2014 έπειτα από ανάπτυξη 2,4% το 2013, κατά 3,4% το 2015 και κατά 3,5% το 2016. Στην τελευταία της πρόγνωση, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» την τρέχουσα χρονιά με ρυθμό 3%.
  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί φέτος, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία ωστόσο προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Συγκεκριμένα η Λαγκάρντ προειδοποίησε για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο πολλών κεντρικών τραπεζών. «Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για εμφάνιση αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσινγκτον.  «Εάν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι το τέρας που πρέπει να πολεμήσουμε με αποφασιστικότητα» είπε.
  • Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων  των ΗΠΑ το νομοσχέδιο που αίρει το δημοσιονομικό αδιέξοδο έως και την 30ή Σεπτεμβρίου. Επόμενο βήμα η συζήτησή του και η ψήφισή του στη Γερουσία.  Το νομοσχέδιο προβλέπει δαπάνες ύψους 1,1 τρισεκ. δολαρίων και απαλείφει την απειλή της αναστολής της λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών έως και την 30ή Σεπτεμβρίου, δίνοντας στα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου μια ευκαιρία να τερματίσουν τα τρία χρόνια χαοτικής διαχείρισης των ζητημάτων που άπτονται των δημοσιονομικών των ΗΠΑ από πλευράς τους.
  • Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διευρύνθηκε το Νοέμβριο, καθώς οιεισαγωγές μειώθηκαν πιο έντονα από τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, υποδηλώνοντας τη συνέχιση της εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης. Το εποχικά προσαρμοσμένο εξωτερικό εμπορικό πλεόνασμα των χωρών του ευρώ, διαμορφώθηκε στα 17,1 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Κινήθηκε υψηλότερα από το πλεόνασμα ύψους 12,5 δισ.ευρώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι και από το αναθεωρημένο πλεόνασμα του Οκτωβρίου, που διαμορφώθηκε στα 16,8 δισ.ευρώ. Στο σύνολο των πρώτων 11 μηνών του 2013 το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης άγγιξε τα 139 δι.σ ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2012.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ