Στο ταμπλό χθες επικράτησαν γενικευμένες πιέσεις. Οι πιέσεις ασκήθηκαν με δύναμη στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και σήμερα είναι βαριά η κληρονομιά από την Τρίτη.
Στο ταμπλό χθες επικράτησαν γενικευμένες πιέσεις. Οι πιέσεις ασκήθηκαν με δύναμη στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και σήμερα είναι βαριά η κληρονομιά από την Τρίτη. Υπήρξαν αρκετές ειδήσεις που συνέβαλαν στην απόφαση των θεσμικών να γράψουν κάποια από τα κέρδη που σχηματίστηκαν από τις 23/12 ως σήμερα, που δεν θεωρούνται καθόλου ευκαταφρόνητα. Συνεπώς για την ώρα, οι αναλυτές θεωρούν δικαιολογημένη και όχι ανησυχητική την εικόνα των δεικτών και των περισσότερων μετοχών μετά από την επίδραση των δυο συνεδριάσεων της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου.
Οι θεσμικοί επενδυτές δεν είναι ευχαριστημένοι από την αναδιάρθρωση του προγράμματος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΡΩΒ και το έδειξαν χθες. Ενώ κάποιοι από το εξωτερικό, με κινήσεις ή με εκθέσεις τους, άρχισαν να δείχνουν πως σχηματίζεται μια κρίσιμη μάζα ξένων θεσμικών που βλέπουν αρνητικές προοπτικές στην αγορά της Αθήνας και συγκεκριμένα για τις Τράπεζες. Οι αγορές της ευρωζώνης ωστόσο, αλλά και της Wall Street έχουν εικόνα που εμφανίζει ηρεμία, μετά από τις δυνατές αναταράξεις τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου. Οι πορείες τους υποδηλώνουν επιστροφή στην πεποίθηση πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα βελτιωθεί, καθώς ανεβάζουν ρυθμούς οι αναπτυγμένες οικονομίες και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε λίγους μήνες και στις αναδυόμενες.
Από το ταμπλό του ΧΑ όμως, που κινήθηκε ανεξάρτητα το τελευταίο τρίμηνο του 2013, με βάση δικά του δεδομένα και αντίστοιχα επενδυτικά κίνητρα, εκπέμπονται μηνύματα για πιθανή συνέχεια στις πιέσεις. Καθώς η στατιστική εικόνα μετοχών όπως η ΔΕΗ τα ΕΛΠΕ ή η ΕΥΔΑΠ αποκαλύπτουν την κόπωση των τιμών από την παρατεταμένη (από τον Ιούνιο του 2012) άνοδο.
Στην αγορά παραγώγων οι επενδυτές ενδιαφέρονται για την μετακύλιση θέσεων, αλλά δεν έπαψαν να υπολογίζουν τις τιμές του 25άρη με βάση την αποδεκτή διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά, και χωρίς ξεσπάσματα πανικού στα στοιχήματα που ανοίγουν. Χθες, οι ανοικτές θέσεις της τρέχουσας σειράς από 45.964 έπεσαν στις 37.888 και της επόμενης σειράς από 5.234 ανήλθαν στις 9.739. Υποδηλώνοντας αποδοχή των επιπέδων γύρω από τις 416 μονάδες, ως τιμή συμφέρουσα για το άνοιγμα θέσεων χθες στη σειρά Φεβρουαρίου. Αλλά στην τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Ιανουαρίου στις 412,50 μονάδες έδωσαν discount για πρώτη φορά στο τρέχον έτος και του Φεβρουαρίου το ΣΜΕ έκλεισε στις 414,25 μονάδες όσο ο υποκείμενος.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα και από την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0.71% στις 16,373.86 μονάδες. Ο Standard & Poor's ενισχύθηκε 1.08% στις 1,838.88 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδη 1,7% στις 4,183.02 μονάδες.
Ευρώπη
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά μια σειρά από απογοητευτικές εταιρικές ανακοινώσεις στη Wall Street, με τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο, να ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,12% υψηλότερα, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,14%, ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,32%, ο CAC 40 έκλεισε στο +0,26%, ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε κέρδη 0,16% και με άνοδο 0,17% έκλεισε ο FTSE MIB.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, αυξήθηκαν 0,7% μετά από άνοδο 0,2% το Νοέμβριο. Αυτό το στοιχείο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό μετά τα απογοητευτικά στοιχεία των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Στα της Ευρώπης, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε την ετήσια συνέντευξη Τύπου του νέου έτους όπου εξέθεσε τα σχέδια για την αναζωογόνηση της αδύναμης γαλλικής οικονομίας, ενώ απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτική του ζωή. Εν τω μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο υπήρξε μια έκτακτη συνεδρίαση για το έργο της τρόικας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Η οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει ακροάσεις με τα βασικά μέλη της τρόικας, ως μέρος μιας έρευνας σχετικά με τις δραστηριότητές της. Χθες, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ ήρθε αντιμέτωπος με την επιτροπή, ενώ ερωτήσεις δέχθηκε προχθές ο Ολι Ρεν. Η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,8% μηνιαίως, ενώ ετησίως η αύξηση άγγιξε το 3%, σύμφωνα με τη Eurostat.
Τεχνική ανάλυση
Ο 25άρης έχει επίπεδα σοβαρής στήριξης, με βάση τις συναλλαγές του καλοκαιριού του 2011, αλλά και με βάση τις συνεδριάσεις το 2013. Από την περυσινή χρονιά προκύπτει ως επίπεδο στήριξης αυτό στις 405 μονάδες. Αμέσως επόμενη στήριξη που μπορεί να αποδειχθεί «χρήσιμη», αν ενταθούν οι πιέσεις, εντοπίζουμε στα επίπεδα των 395 μονάδων. Προκύπτουν από την κορύφωση του Οκτωβρίου του 2013 και τις συνεδριάσεις του πρώτου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου του 2011.
Κάθε τιμή κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα αποτελεί μήνυμα για κίνηση από την πλευρά των επενδυτών. Καθώς τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για επιστροφή ως τις 350 μονάδες, που για τη στήλη είναι η νέα «απόλυτη» στήριξη του 25άρη, μετά από την αντίδραση που πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές του 2012. Όταν σημειώθηκε το χαμηλό του δείκτη των blue chip στον βίο του στο ευρώ.
Στο Χ.Α.
Διορθωτικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο για δεύτερη ημέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε - λογική - κατοχύρωση των εντυπωσιακών κερδών του προηγούμενου διαστήματος. Αν και δεν παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αντιδράσεις και έκρηξη του τζίρου, κάτι που θα έκρουε των κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο οι επενδυτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα, δεδομένης και την έντονης μεταβλητότητας που ακολουθεί το Χ.Α. εδώ και μήνες. Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης, έκλεισε στις 1.260,70 μονάδες με πτώση 2,00%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,53 εκατ. ευρώ και ο όγκος άγγιξε τα 46 εκατ. τεμάχια. Μαζί με την προχθεσινή διόρθωση, οι απώλειες του Γ.Δ. διαμορφώνονται στο 2,75%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε 1,62% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε 2,08% και ο δείκτης FTSE Mid Cad σημείωσε πτώση 2,24%. Ισχυρή ήταν η πτώση στις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να υποχωρεί 3,12%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ-3,29% να σημειώνει πτώση 3,29%, την Eurobankνα κλείνει 4,96% χαμηλότερα, ενώ η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 1,72%. Στα υπόλοιπα blue chips του δείκτης FTSE Large Cap, καταγράφηκαν επίσης πτωτικές τάσεις, με μόνο δύο μετοχές, την Folli Follie ( +0,15% ) και την ΟΛΠΟΛΠ+0,84% ( +0,84%), να κλείνουν σε θετικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες πιέσεις συγκέντρωσαν οι Frigolass –5,02%, MIG –4,67%, Eλλάκτωρ –4,19%, Σωλ. Κορίνθου –4,11%, Τέρνα Ενεργειακή –3,60%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-3,55% –3,55%, OΠΑΠ –3,20% και ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ-3,04% –3,04%.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος σήμερα ανοδικές, επειδή η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ το δολάριο επέκτεινε τα κέρδη του στον απόηχο της έκπληξης που προκλήθηκε από τη δύναμη των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ.
Μια υποχώρηση του γιεν έγινε δεκτή θετικά από την ιαπωνική αγορά, με το Nikkei να εμφανίζει μια γερή ανάκρουση της τάξης του +2,24% μετά από απότομη πτώση που είχε υποστεί την Τρίτη. Η πρόοδος στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ήταν ανομοιογενής με τους επενδυτές να δείχνουν ότι πάσχουν από το τράνταγμα μετά από αρκετές ημέρες με άγρια ταλάντευση. Η αγορά στη Σιγκαπούρη κερδίζει +0,6% και 0,7% το χρηματιστήριο της Ταϊβάν αλλά ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε αλλάξει ελάχιστα.
Βοηθώντας την καλύτερη διάθεση συνολικά, η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος κατά δύο δέκατα στο 3,2 %, και προέβλεψε ένα ταχύτερο ρυθμό τόσο για το 2015 και το 2016.
Ενώ οι προβλέψεις για ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η ανάπτυξη στο σύνολό της φαίνεται να επιταχύνει σε 5,3% αυτό το έτος.
«Η απόδοση των προηγμένων οικονομιών αυξάνει την ορμή της, και αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim .
Τα στοιχεία από την Κίνα, υποδηλώνουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αξιοποιήσει τα φρένα για την πιστωτική επέκταση και ο περιορισμός των επιπέδων του χρέους κερδίζει έδαφος. Οι μετοχές στη Σαγκάη υποχωρούν 0,63%, αλλά υπήρχε μικρός αντίκτυπος σε ολόκληρη την περιοχή. Το δολάριο συνέχισε το ράλι και έφθασε στα 104,36 γεν, αφήνοντας πίσω το χαμηλό της Τρίτης στα 103,00 γεν. Το ευρώ δυνάμωσε επίσης έναντι του γιέν, φθάνοντας στα 142,42, αλλά έχασε έδαφος απέναντι στο δολάριο φθάνοντας στα 1,3636 δολάρια.
Το αμερικανικό νόμισμα είχε ξεπεταχτεί μπροστά την Τρίτη, μετά τα στοιχεία από τις πωλήσεις λιανικής, που ανακούφισαν τον πόνο των επενδυτών που είχε προκληθεί από την απογοητευτική έκθεση για τις μισθοδοσίες της περασμένης εβδομάδας. Αυτό, σε συνδυασμό με μια έκρηξη της δραστηριότητας στο πεδίο των συγχωνεύσεων και των κερδών από Wells Fargo και η JPMorgan, βοήθησαν την άνοδο του Dow κατά +0,71%. Ο S&P 500 . ενισχύθηκε 1,08% ο Nasdaq πήδηξε +1,69%.
Οι καλύτερες οικονομικές ειδήσεις έκαναν τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να ανεβούν 5 μονάδες βάσης στο 2,87%, ενώ υποχώρηση εμφάνισαν τα futures στο ευρωδολάριο και τα Fed funds. Οι κινήσεις στις τιμές πρόσφατα έχουν γίνει άγριες καθώς η αγορά προσπαθεί να προβλέψει την ταχύτητα με την οποία θα διαχειριστεί το tapering η Federal Reserve, και να υπολογίσουν πότε θα μπορούσε να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η σταθεροποίηση του δολαρίου και η άνοδος των μετοχών έσπρωξε την τιμή χρυσού στα 1.241,15 δολάρια η ουγγιά, κάτω από το υψηλό των 1.255,00 την Τρίτη. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν μετακινηθεί λίγο από τη μια μέρα στην άλλη με μικτή απόδοση. Το αμερικανικό αργό παρέμεινε αμετάβλητο στα 92,59 δολάρια το βαρέλι , ενώ το Μπρεντ υποχώρησε 8 σεντς στα 106,31 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ξεχωρίσαμε τις θέσεις του Απόστολου Μάνθου της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ που τοποθετήθηκε χθες στο ζήτημα που θέτει σήμερα η στήλη από τον τίτλο.
«Άκρως φυσιολογικό και απολύτως θεμιτό θα θεωρούσαμε ένα 'pullback' του Γενικού Δείκτη προς το πρώτο επίπεδο στήριξης των 1260 με 1235 μονάδων, διαγραμματικό στοιχείο, όπου δεν θα αναιρούσε το ανοδικό momentum προς το όριο αντίστασης των 1315 μονάδων. Περαιτέρω όμως πτώση προς τις 1200 με 1190 μονάδες με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα μας επιβάρυνε την ανοδική σκέψη συνέχειας της υπάρχουσας ανοδικής τάσης. Μελανό σημείο στο υπάρχον ανοδικό σκηνικό είναι η πολύ γρήγορη αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. (κοντά στα 75 δισ ευρώ δίχως τη ΒΙΟΧΚ) με ένα πολύ συγκεκριμένο group εταιρειών να έχουν προεξοφλήσει μέσω της κεφαλαιοποίησής τους ρυθμό ανάπτυξης κερδοφορίας, όπου, στους επόμενους 15 μήνες, δύσκολα θα δούμε ακόμα και στο "καλό" σενάριο εξέλιξης των μακροοικονομικών στοιχείων της Χώρας.
Πιθανή ανοδική διάσπαση των 1315 μονάδων θα θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1460 μονάδες, αλλά οι ενδιάμεσες 145 μονάδες ίσως αποδειχθούν πεδίο εγκλωβισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει "σαθρό και επικίνδυνο". Υγιές καθοδικό "retracement" θα θεωρούσαμε για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μία "διαγραμματική επίσκεψη" προς το πρώτο "μαξιλάρι" στήριξης των 410 με 408 μονάδων. Οποιαδήποτε όμως δευτερεύουσα περιδίνηση του δείκτη πλησίον της ισχυρής βραχυχρόνιας ζώνης στήριξης των 400 με 394 μονάδων θα προκαλούσε "σκίαση" στο σενάριο συνέχισης της υπάρχουσας βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης προς το τεχνικό όριο αντίστασης των 440 με 450 μονάδων. "Ρίγη" έντονης αλλαγής τάσης θα προκαλούσε μια επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών στις 390 μονάδες περίπου,
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το δολάριο παραμένει στο στόχαστρο των αγοραστών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ενδυνάμωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ειδήσεις από το εξωτερικό
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ