Την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου, αναφέρει με διορθωτική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.
Την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου, αναφέρει με διορθωτική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.
Τα ποσά που, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν κατά τους ελέγχους των 54.000 εμβασμάτων των ετών 2009-2011 ανέρχονται στα 22 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία.
Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου καθώς όπως τονίζει «ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις».
Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18.5 εκατ. ευρώ. επισημαίνει το υπουργείο.
Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι η επιτάχυνση στους ελέγχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.
«Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στους ελέγχους και διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, η λίστα Λαγκάρντ ουσιαστικά ανέλεγκτη καθώς το ΣΔΟΕ έχει δώσει μόλις 266 εντολές ελέγχου για τους συνολικά 2.061 λογαριασμούς που περιλαμβάνονται σε αυτή και περιμένει «εντός μηνός» πόρισμα για 155 από αυτές.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα έσοδα για το κράτος δεν θα είναι εισπρακτέα άμεσα, επειδή θα γίνουν προσφυγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ έχει τη λίστα Λαγκάρντ επί 15 μήνες, ενώ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι το καλοκαίρι τα στελέχη του συμμετείχαν σε μηνιαίο σεμινάριο, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο έλεγχος το φθινόπωρο, ενώ έπρεπε να ασχοληθεί και με την απόδοση του ΦΠΑ.
«Εκτός αυτών το ΣΔΟΕ καλείται να αντιμετωπίσει και την επικαιρότητα. Ξαφνικά σκάνε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα. Κληθήκαμε να ελέγξουμε πολιτικό κόμμα, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις», υποστήριξε.
Όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος, από τους 2.061 λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Εξ αυτών, σε 919 περιπτώσεις εμφανίζονται μηδενικά ποσά στους λογαριασμούς, ενώ 205 άτομα φαίνεται να καλύπτουν τις καταθέσεις από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αυτές οι περιπτώσεις θα ελεγχθούν σε επόμενη φάση.
Για περίπου 550 περιπτώσεις έχουν δοθεί 266 εντολές ελέγχου από τις οποίες μόνο οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Από την ενημέρωση του κ. Στασινόπουλου προέκυψε ότι έξι άτομα απέκρυψαν περιουσία 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που απέκρυψαν εισοδήματα 3,7 εκατ. ευρώ και για τους τέσσερις συγγενείς του πρ. υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που είχαν αποκρύψει 6,3 εκατ..