Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά τα απογοητευτικά - για τους επενδυτές - αποτελέσματα το τρίμηνο, από τη Nissan Motor Co., τη Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. και την Olympus Corp.

«Η προοπτική των φτωχών αποτελεσμάτων, οδηγεί τις μετοχές χαμηλότερα», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 11 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα υπάρξουν και χαμηλότερα αποτελέσματα το τρέχον τρίμηνο».

Ο Nikkei υποχωρούσε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 10.728,15 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. O Topix έχανε επίσης 0,4%, φθάνοντας στις 1.080,84 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν ως κλάδος περίπου το 1/5 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 όδευε να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές της St.George Bank Ltd. σημείωναν κέρδη, μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης της πέμπτης σε μέγεθος δανείστριας της χώρας, ότι τα κέρδη της θα είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερα για τα επόμενα δύο έτη.

Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές της LG Card Co. κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της Kookmin Bank, ότι σκέπτεται να συνεταιριστεί με άλλες τράπεζες προσφέροντας οικονομική στήριξη στη μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης πιστωτικών καρτών της χώρας.

Οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση. Ανοδικά κινούντο στη Ν. Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη, ενώ απώλειες σημείωναν στην Κίνα και την Ταϊβάν. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις Φιλιππίνες, λόγω εθνικής εορτής.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 91,26 μονάδες, μετά την άνοδό του κατά 0,4%.

Ο δείκτης της περιφέρειας ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών. Ο Hiroichi Nishi, διαχειριστής κεφαλαίων στη Nikko Cordial Securities Inc. στο Τόκυο, επεσήμανε, ότι οι επενδυτές φαίνεται να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε μετοχές των εταιρειών εθνικού επιπέδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ.