Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 07:36

St. George Bank : 18% η αύξηση των κερδών το β' εξάμηνο

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 18%, σημείωσαν το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της πέμπτης σε μέγεθος δανείστριας της Αυστραλίας, St. George Bank Ltd., μετά την εκρηκτική άνοδο των δανείων που χορήγησε σε μικρές επιχειρήσεις και την επέκτασή της στην πολιτεία της Victoria, τη δεύτερο πιο πολυπληθή της χώρας.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 363 εκατ. δολ. Αυστραλίας (272 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 308 εκατ. δολ. Αυστραλίας πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, με έδρα το Σύδνεϋ. Ο επικεφαλής της, Gail Kelly, στοχεύει στην αύξηση των καθαρών κερδών σε ποσοστό 10% μέσα στο 2005 και στο 2006.

«Τα θετικά αποτελέσματα και η προοπτική αύξησης των κερδών με τέτοιο ρυθμό ετησίως, είναι καλά σημάδια για την τράπεζα», ανέφερε ο Peter Vann, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές 515 εκατ. δολ. ΗΠΑ με την Constellation Capital Management στο Σύδνεϋ.

Η St.George, η οποία στοχεύει σε επιχειρήσεις που δανείζονται ποσά κάτω των 20 εκατ. δολ. Αυστραλίας, ευνοείται μετά την άνοδο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το τρίτο τρίμηνο και τα σχέδια των εταιρειών για αύξηση των επενδύσεων και των προσλήψεων. Οι δανειοδοτήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%, φθάνοντας στα 16,6 δισ. δολ. Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του έτους.

Η τράπεζα άνοιξε έξι υποκαταστήματα στην πολιτεία της Victoria κατά τη διάρκεια του έτους αυξάνοντας τις δανειοδοτήσεις στην εν λόγω αγορά κατά 18%, φθάνοντας στο 1,3 δισ. δολ. Αυστραλίας και των δανείων κατόπιν υποθήκης περισσότερο από το 1/ 4, στα 4,7 δισ. δολ. Αυστραλίας. Η διοίκησή της σχεδιάζει να ανοίξει τρία ακόμη υποκαταστήματα στη Victoria το 2005.

Οι μετοχές της St.George έχουν σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 20% από έτος σε έτος και είχαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των οκτώ που απαρτίζουν τον δείκτη S&P/ASX 200 Banks, ο οποίος κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο σημείωσε άνοδο 8,6%. Η μετοχή σημείωνε άνοδο 35 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των 23,70 δολ. Αυστραλίας η μία, μετά την πρόβλεψη του Kelly για αύξηση των κερδών το 2005 και το 2006, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%..

Η τράπεζα θα καταβάλλει μέρισμα 62 σεντς ανά μετοχή για το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, υψηλότερο των 50 σεντς ανά μετοχή που είχε καταβάλει πριν από ένα χρόνο. Για το σύνολο του έτους τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 717 εκατ. δολ. Αυστραλίας ή 1,61 δολ. ανά μετοχή έναντι 606 εκατ. δολ. ή 1,42 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο.