Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 09:34

Μικρή πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα εν αναμονή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/01/974757.htm .

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 36,71 μονάδες ή 0,34% και έκλεισε στις 10.734,71 μονάδες. Ο Topix διαμορφώθηκε στις 1.080,50 μονάδες μειωμένος κατά 0,45%.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών δεχόμενες πλήγμα από την ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών, Χιρόσι Ουατανάμπε, αρμόδιος για διεθνή θέματα, δήλωσε ότι σε περίπτωση υπερβολικής πτώσης του δολαρίου έναντι του γιεν η Ιαπωνία θα ενεργήσει δεόντως, καθώς «η αποδυνάμωση του δολαρίου θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών εξαγωγών».

Οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών Nissan και Toyota Motor υποχώρησαν κατά 3,35% και 0,73% αντιστοίχως. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Toyota ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 1,5% λόγω της σημαντικής ανόδου του γιεν έναντι του δολαρίου.

Απώλειες (1,60%) κατέγραψε και η μετοχή της NTT DoCoMo. Η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε πτώση των λειτουργικών κερδών της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι μειώσεις των τιμών έπληξαν τα έσοδα. Διατήρησε ωστόσο αμετάβλητες τις προβλέψεις για λειτουργικά κέρδη στο έτος λόγω περικοπών κόστους. Τα λειτουργικά κέρδη για το εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 7,6%, στα 545,43 δισ. γιεν (5,13 δισ. δολάρια), έναντι 590,1 δισ. γιεν του προηγούμενου έτους.

Αντιθέτως, η μετοχή της Toshiba ενισχύθηκε κατά 2,58%. Η ιαπωνική εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την αύξηση των καθαρών κερδών για το έτος που έληξε το Μάρτιο.