Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 12:56

Toyota Motor: Απρόσμενη μείωση των κερδών

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ μείωση των καθαρών της κερδών, εμφάνισε η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, Toyota Motor Corp., καθώς τα κέρδη του τμήματος παραγωγής φορτηγών αυτοκινήτων μειώθηκαν μετά την υποχώρηση του γιέν, το οποίο περιόρισε την αξία των πωλήσεών της στο εξωτερικό.

Τα καθαρά κέρδη της κατασκευάστριας των μοντέλων Lexus και Carmy, μειώθηκαν κατά 1,5% φθάνοντας στα 297,4 δισ. γιέν (2,8 δισ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των έξι οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 320 δισ. γιέν. Οι πωλήσεις της Toyota, σημείωσαν αύξηση 9,4%, φθάνοντας στα 4,52 τρισ. γιέν.

Όπως η μικρότερη ανταγωνίστριά της, Nissan Motor Co., έτσι και η Toyota, εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη, αφού οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έδωσαν περισσότερα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Fujio Cho, 67 ετών, επεκτείνει την παραγωγή οχημάτων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, με απώτερο σκοπό την απόσπαση μεριδίου από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, General Motors, οπότε μέσα σε μία δεκαετία, να καταστεί ηγέτιδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι μετοχές της Toyota, οι οποίες φέτος έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 13%, υποχωρούσαν κατά 0,7%, φθάνοντας στις 4.100 γιέν η μία, στις 3 μ.μ., στο Τόκυο. Τα κέρδη της ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο.