Σχεδόν στα επίπεδα του περασμένου μήνα και τις 90,9 μονάδες παρέμεινε τον Δεκέμβριο του 2013 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ.
Σχεδόν στα επίπεδα του περασμένου μήνα και τις 90,9 μονάδες παρέμεινε τον Δεκέμβριο του 2013 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ.
Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους τομείς, η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, μικρή στη βιομηχανία και εντονότερη στις κατασκευές, αντισταθμίζονται από τη βελτίωση στο λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προσδοκίες στον τομέα των υπηρεσιών.
Όπως προκύπτει από τα συνολικά αποτελέσματα του έτους, μετά τη σταδιακή βελτίωση του δείκτη από τα μέσα του 2012 και τη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στο πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους που μόλις ολοκληρώθηκε, ο δείκτης σταθεροποιείται στα επίπεδα των 90-91 μονάδων, με αμελητέα μηνιαία διακύμανση.
Σύμφωνα με την έρευνα, η σταθεροποίηση αυτή συγκλίνει και με τη σταδιακή εξασθένιση της ύφεσης, που αποτυπώνεται και στα επίσημα μακροοικονομικά στοιχεία και αντανακλά την άμβλυνση της μεγάλης απαισιοδοξίας που προηγουμένως κυριαρχούσε στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων.
Η παρατεταμένη στασιμότητα του δείκτη όμως δείχνει ότι δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί συνθήκες περαιτέρω βελτίωσης αυτών των προσδοκιών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ, στη διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα, στη σωρευτική φορολογική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, στη συνεχιζόμενη, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, πτώση της κατανάλωσης, παράγοντες που εξακολουθούν να δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ή την ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό.
Ειδικότερα: