Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2004 07:05

Ελαφρά διαφοροποίηση της τιμής του πετρελαίου

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, καθώς εικάζεται, ότι, η νίκη του γερουσιαστή, John Kerry, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προμηθειών πετρελαίου από τα αποθέματα.

Ο Kerry, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Αμερικανό πρόεδρο George W. Bush, στις δημοσκοπήσεις, πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, τάσσεται υπέρ της εξοικονόμησης καυσίμων και των επιδοτήσεων για εναλλακτικές πηγές ενεργείας, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει τις προμήθειες καυσίμων για εμπορική χρήση και να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 56%, από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον George W. Bush, τον Ιανουάριο του 2001.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, υποχώρησαν κατά 12 σεντς, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 50,01 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 9:48' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα οι τιμές των συμβολαίων είχαν υποχωρήσει στα 49,92 δολ. το βαρέλι.

Χθες, οι τιμές του αργού για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, υποχώρησαν κατά 1,63 δολ., ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 50,13 δολ. το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Οκτωβρίου. Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα 55,67 δολ. το βαρέλι στις 25 Οκτωβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το πετρέλαιο βρίσκεται κατά 73% υψηλότερα.

«Ενδεχόμενη νίκη του Kerry, θα ωθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε ο David Thurtell, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς φυσικών προϊόντων, της Commonwealth Bank of Australia, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει λεφτά τους τελευταίους μήνες και ίσως αισθάνονται κάποια νευρικότητα, πηγαίνοντας σήμερα να ψηφίσουν».

Οι τιμές επίσης υποχώρησαν χθες, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η βιομηχανική ανάπτυξη των ΗΠΑ, ήταν η χαμηλότερη σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, τον Οκτώβριο. Αλλη έκθεση, έδειξε, ότι, οι ημερήσιες προμήθειες πετρελαίου των ΗΠΑ από τον Κόλπο του Μεξικό, αυξήθηκαν περισσότερο από τα 100.000 βαρέλια κατά το Σαββατοκύριακο.