Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2004 10:50

Κάτω από τα 1,27 δολάρια το ευρώ

ΠΤΩΣΗ σημειώνει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου έπειτα από την απρόσμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία το Σεπτέμβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/02/975292.htm .

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 10:29 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2698 δολάρια έναντι 1,2752 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.

Ανοδικά κινείται το δολάριο και έναντι του γιεν. Στις 10:29 το αμερικανικό νόμισμα ισοδυναμούσε με 106,7 γιεν έναντι 106,46 γιεν αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η προσοχή των επενδυτών στις αγορές συναλλάγματος είναι και σήμερα προσηλωμένη στις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/02/975294.htm προσπαθώντας να μαντέψουν την έκβαση της ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία αρχίζει στις ανατολικές πολιτείες στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) και οι πρώτες κάλπες θα κλείσουν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Η αγορά συναλλάγματος προετοιμάζεται για νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters. Παρ' όλα αυτά, μια ξεκάθαρη νίκη είτε για τον Τζορτζ Μπους είτε για το γερουσιαστή Τζον Κέρι θα συμβάλει στην ενίσχυση του δολαρίου, εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Οι 24 από τους 25 στρατηγικούς αναλυτές που κλήθηκαν να απαντήσουν στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου -ειδικότερα έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου- στην περίπτωση που δεν υπάρξει ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι την Τετάρτη, την ημέρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

«Εάν κερδίσει ο Μπους, η πρώτη αντίδραση θα είναι η πρόσκαιρη ενίσχυση του δολαρίου, στη συνέχεια όμως το αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να αποδυναμωθεί, όσο πλησιάζουμε στην ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, την Παρασκευή», τονίζει ο Τζέισον Ντόου της Merrill Lynch

Δεκαπέντε στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως το δολάριο θα κινηθεί ανοδικά εάν επικρατήσει ο Κέρι, εν μέρει διότι θα έχει απομακρυνθεί το κλίμα αβεβαιότητας για την έκβαση των εκλογών.

Επτά αναλυτές θεωρούν ότι η επικράτηση Κέρι θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, εξαιτίας προβληματισμών για τον αντίκτυπο της πολιτικής του στις αγορές.