Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2004 08:09

Aνοδικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου, για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, δίνουν προβάδισμα στον Αμερικανό πρόεδρο, George W. Bush, έναντι του αντιπάλου του, Δημοκρατικού, John Kerry.

O Bush έχει αποσπάσει τις 246 έδρες από τις 270 των εκλεκτόρων, που απαιτούνται για την εκλογή του στν προεδρία και ο γερουσιαστής John Kerry, τις 199, καθώς η καταμέτρηση ολοκληρώθηκα στις περισσότερες πολιτείες, όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η νίκη Bush, ενδέχεται να ωθήσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ίδιος προφανώς θα συνεχίσει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγοόυ στον κόσμο, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

«Εάν ο Bush κερδίσει τελικά την προεδρία, οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά, επειδή ένονη θα είναι η ανησυχία για μια σύγκρουση», ανέφερε ο Mark Waggoner, πρόεδρος της Excel Futures Inc. στο Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνια, συμπληρώνοντας: «Ο Kerry θεωρείται περισσότερο ειρηνιστής».

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, αυξήθκαν κατά 43 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 50,05 δολ. το βαρέλι, στη 1:12' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, μετά την υποχώρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα των 49,02 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 10% από τα επίπεδα ρεκόρ των 55,67 δολ. το βαρέλι που είχε αναρριχηθεί στις 25 Οκτωβρίου. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν κατά 51 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 49,62 δολ. το βαρέλι.

Νωρίτερα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει, καθώς εικάζετο, ότι έκθεση του Energy Department, θα έδειχνε αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ, για έκτη εβδομάδα. Οι προμήθειες πετρελαίου, ενδέχεται να αυξήθηκαν κατά δύο εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οτκωβρίου, από 283,4 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News.

Οι τιμές, έχουν αυξηθεί κατά 55% από τον Ιανουάριο του 2001, μήνα εκλογής του George W. Bush στην προεδρία τβων ΗΠΑ.