Στην εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να πλήξει την οικονομική της ανάπτυξη, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ.
Στην εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να πλήξει την οικονομική της ανάπτυξη, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ. Την ίδια ώρα οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίούσε ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κρατικό αξιόχρεο της χώρας.
H ευρεία έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς, την οποία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει «συνομωσία» με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησής του, κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία με τη λίρα να διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται.
«Αντιμετωπίζουμε μια σημαντική πρόκληση σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο πιστεύουμε ότι δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο Σιμσέκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια επιβράδυνση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα ωστόσο με τη βασική μας υπόθεση, πιστεύω ότι καθώς η αβεβαιότητα ελαττώνεται και το οικονομικό περιβάλλον γαληνεύει… η ανάπτυξη θα μπορούσε μολαταύτα να φθάσει γύρω στο 4% (φέτος)», προσέθεσε ο υπουργός.
Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι αν και η πολιτική κρίση δεν επηρεάζει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, την οποία τοποθετεί στη βαθμίδα «ΒΒΒ-», η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο επιζήμια.
Πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα
Οι οικονομικές και πολιτικές πιέσεις που προκαλεί το σκάνδαλο εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσουν για πολλούς ακόμη μήνες την υιοθέτηση μιας πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής, που θα σταθεροποιούσε τον πληθωρισμό και θα έβαζε φρένο στη διολίσθηση της τουρκικής λίρας που έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά στην ιστορία της τουρκικής οικονομίας, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Στα χρηματιστήρια της Τουρκίας, επικρατεί σχεδόν η συναίνεση ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερα, κατά τουλάχιστον 3- 4 ποσοστιαίες μονάδες, ισχυρίζονται κάποιοι χρηματιστές, προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση προς το νόμισμα της χώρας.
Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, εμφανίζεται απρόθυμη να αυξήσει το βασικό επιτόκιο υπό τον φόβο ότι θα επιβράδυνε την ανάπτυξη εν όψει των δημοτικών και προεδρικών εκλογών.
Ο Σιμσέκ είπε ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει την εσωτερική ζήτηση σε λογικά επίπεδα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters