Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 13:08

Μικρή ανάκαμψη του δολαρίου – Αδυναμία στο ευρώ

Το δολάριο ανακάμπτει έναντι του ευρώ και του γεν, αν και τα κέρδη του είναι περιορισμένα λόγω των απογοητευτικών στοιχείων των ΗΠΑ και της νέας πτώσης των διεθνών μετοχών.

Το δολάριο ανακάμπτει έναντι του ευρώ και του γεν, αν και τα κέρδη του είναι περιορισμένα λόγω των απογοητευτικών στοιχείων των ΗΠΑ και της νέας πτώσης των διεθνών μετοχών.

Έναντι του γεν, το αμερικάνικο νόμισμα σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,1% στο 104,36, μετά από πτώση της τάξης του 0,6% χθες και στο 103,91, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται 0,1% στις 80,739 μονάδες.

Η κίνηση αυτή σημειώνεται παρά την πτώση στις ασιατικές μετοχές σε σχεδόν τεσσάρων μηνών χαμηλό, κάτι που συνήθως αποτελεί σήμα για στροφή στο “ασφαλές καταφύγιο” του γεν.

Το ευρώ, το οποίο έχει αποδυναμωθεί φέτος, καθώς οι υποστηρικτικοί προς το νόμισμα παράγοντες, όπως ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από τις τράπεζες πριν από το τέλος του έτους, έχουν ξεθωριάσει, υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,3619, πάνω το χαμηλό ενός μηνός που σημείωσε χθες και το1,3572.

Μετά από μια περίοδο χαμηλού όγκου συναλλαγών λόγω εορτών, οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα καθώς και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, για ενδείξεις ως προς το πώς θα διαμορφωθεί το trading το 2014.

Ο Ρίτσαρντ Φάλκενχολ, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην SEB, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει κάποια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης τον Απρίλιο ή το Μάιο και “βλέπει” την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να υποχωρεί στο 1,30 με 1,31 μέχρι το τέλος του Ιουνίου και κάτω από το 1,30 κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους .

"Αυτό που βλέπουμε είναι ένα πολύ αδύναμο ευρώ . Δεν είναι μόνο ηδύναμη του δολαρίου", όπως προσθέτει, καθώς υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.