Ετοιμο για νέα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων δηλώνει σχεδόν το σύνολο των εκπροσώπων της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Μία «βιομηχανία» που με τα επιτεύγματά της το 2013 έδωσε «φιλί ζωής» στην ελληνική οικονομία.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Ετοιμο για νέα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων δηλώνει σχεδόν το σύνολο των εκπροσώπων της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Μία «βιομηχανία» που με τα επιτεύγματά της το 2013 έδωσε «φιλί ζωής» στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρείται βέβαιο ότι το 2014 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ αφίξεων (πάνω από 17,5 εκατ. τουρίστες) και εσόδων (ίσως και πάνω από τα 12 δισ. ευρώ). Μεγέθη που αναμένεται να μειώσουν περισσότερο από 1,2% την ύφεση που πλήττει τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Ολα δείχνουν ότι εάν συνεχισθεί το ίδιο θετικό κλίμα για την Ελλάδα, δεν υπάρξουν δραματικές μεταβολές σε διεθνές επίπεδο και δεν σημειωθούν προβοκατόρικες ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας, τότε, σύμφωνα με τους ενασχολουμένους με τον τουρισμό, το 2014 νέα ρεκόρ θα καταρριφθούν. Ωστόσο, για τη χώρα η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η κεφαλαιοποίηση αυτών των θετικών εξελίξεων. Η Ελλάδα διαθέτει δύο οικονομικούς κλάδους, τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, που διακρίνονται διεθνώς. Αδυνατεί, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια να κεφαλαιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τη σημαντική παρουσία που έχει διεθνώς και στους δύο τομείς.
Την αναγκαιότητα διερεύνησης των διακλαδικών σχέσεων και της συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα, επεσήμανε και το ΙΟΒΕ. Επίσης, μιας κι ένα μικρό «μέρισμα» θα πρέπει να λάβουν και οι επιχειρήσεις του χειμερινού τουρισμού που δίνουν ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Είναι φανερό ότι κάτι πρέπει να γίνει με το πετρέλαιο. Πέραν από τους επιχειρηματικούς τομείς και οι εργαζόμενοι στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «έχουν λαμβάνειν» από τις επιδόσεις του κλάδου. Και προφανώς δεν αρκεί μόνο η υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης που προβλέπει αύξηση 1% από το 2015. Υπάρχουν ακόμη τα φαινόμενα μαύρης και αδήλωτης εργασίας που πρέπει να μειωθούν, ενώ σε κάθε περίπτωση η συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει να περάσει σε όλο τον κλάδο.
Αν δεν διευρυνθούν οι αποδέκτες των ωφελημάτων της τουριστικής «άνοιξης» που βιώνει η χώρα μας, πολύ λίγη σημασία έχει αν οι τουρίστες που επισκεφθούν την Ελλάδα θα είναι 15 ή 16 εκατ. Την αναγκαιότητα διάχυσης των ωφελημάτων του τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, επιχειρηματολογώντας λίγο πριν από τις γιορτές για την αναγκαιότητα παραμονής της χώρας στο ευρώ. Είπε ο κ. Ανδρεάδης: «Ο τουρισμός μας χρειάζεται έναν λαό ενωμένο, που θα ζει με αξιοπρέπεια σε μία σύγχρονη, ευνομούμενη και δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα». Η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με όλους τους παράγοντες του τουρισμού, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεθούν οι στόχοι εκείνοι που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συμβολή του τουριστικού προϊόντος στην ελληνική οικονομία.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - [email protected]