Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2014 00:00

Η Λετονία «μπήκε» στο ευρώ

Η Λετονία από την 1η Ιανουαρίου γίνεται η δεύτερη χώρα της Βαλτικής που εισέρχεται στην Ευρωζώνη και η 18η χώρα που υιοθετεί το ευρώ.

 

Η Λετονία από την 1η Ιανουαρίου γίνεται η δεύτερη χώρα της Βαλτικής που εισέρχεται στην Ευρωζώνη και η 18η χώρα που υιοθετεί το ευρώ.

Ωστόσο στη  Ρίγα το ευρώ δεν προκαλεί κύματα ενθουσιασμού. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Λετονοί τάσσονται εναντίον του κοινού νομίσματος. Η άνοδος των τιμών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης προκαλούν ανησυχία σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός φτάνει τα 500 ευρώ.

Όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι Λετονοί δεν έχουν καμιά όρεξη να πληρώνουν για τα χρέη της Ελλάδας, ενώ όπως αναφέρει η ίδια πηγή αναφορικά με το γεωπολιτικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο με την υιοθέτηση του ευρώ η Λετονία αποκτά ισχυρή προστασία έναντι της Ρωσίας, δεν πείθει όσους πιστεύουν ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον σοβαρούς κινδύνους στα ανατολικά της.

 «Οι Βρυξέλλες δεν πούλησαν καλά το θέμα», λέει η Μπάιμπα Σαβρίνα, καθηγήτρια οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Ρίγας. «Μας παρουσίασαν το ευρώ με επιχειρήματα που θύμιζαν τη σοβιετική εποχή, ότι θα φέρει την ευημερία, ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας κλπ.»

Σύμφωνα με την ίδια, είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας, η ιδέα ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες είναι επίσης απωθητική.

Το παράδοξο, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, είναι ότι αυτό το νόμισμα που τρομάζει τόσο πολύ δεν πρόκειται να διαταράξει τη ζωή των Λετονών.

«Η οικονομία είναι ήδη προσανατολισμένη προς το ευρώ», λέει ένας διπλωμάτης. Η ισοτιμία του λατς με το ευρώ είναι αναλλοίωτη από το 2005 (ένα ευρώ ισοδυναμεί με 0,70 λατς) και πάνω από το 80% των τραπεζικών δανείων έχουν συναφθεί σε ευρώ, γεγονός που καθιστά την υποτίμηση πρακτικά αδύνατη.

Η μετάβαση στο ευρώ είναι κυρίως συμβολική, σχολιάζουν αναλυτές.

 Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρχιτέκτοντας της ένταξης στο κοινό νόμισμα, δεν εκπλήσσεται από την έλλειψη ενθουσιασμού. «Εδώ και τρία χρόνια, η εικόνα που έχουμε για την Ευρωζώνη είναι κρίση, κρίση, κρίση», σημειώνει. Στη Λετονία, όπου το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια, το πρώτο αντανακλαστικό είναι ο φόβος. «Πρέπει να εξηγούμε συνεχώς το ζήτημα. Και με τον καιρό, οι Λετονοί θα καταλάβουν» δήλωσε.

Τέλος η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Ντομπρόβσκις έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο, μετά την κατάρρευση της σκεπής ενός σούπερ μάρκετ στη Ρίγα, αλλά τονίζει ότι η  θέση του στην ιστορία είναι εξασφαλισμένη. Ισως και στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ χαιρέτισε την ένταξη της χώρας στο ευρώ

Την ένταξη της Λετονίας στην Ευρωζώνη χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Εξ ονόματος του συμβουλίου των διοικητών της ΕΚΤ, χαιρετίζω τη νέα διεύρυνση της Ευρωζώνης. Η Λετονία κέρδισε τη θέση της, του αναπόσπαστου μέλους της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η Λετονία είναι η δεύτερη χώρα της Βαλτικής και η τέταρτη πρώην κομμουνιστική που υιοθετεί το ευρώ, μετά τη Σλοβενία το 2007, τη Σλοβακία το 2009 και την Εσθονία το 2011.

Πηγή: ΑΜΠΕ