Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών δημοσιονομικών προβλημάτων από τη Γερμανία, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Γερμανό ομόλογό του Χανς Αϊχελ στο Βερολίνο. Η ίδια αισιοδοξία προκύπτει και από τις άλλες επαφές που είχε ο κ. υπουργός το περασμένο διήμερο, τόσο προχθές στη Φρανκφούρτη με τραπεζικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες και τον ισπανό Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, όσο και χθες με τον προεδρεύοντα του ΕCOFIN, ολλανδό ομόλογό του Ζ. Τσαλμ.
Κατά την ενημέρωση των ελληνων ανταποκριτών στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Αϊχελ, έκανε λόγο για «πολύ καλό κλίμα», «διάθεση συνεργασίας» και «επίδειξη κατανόησης».
Ο υπουργός επανέλαβε την άποψη, που εξέφρασε και προχθές στη Φρανκφούρτη, ότι η ελληνική πλευρά δεν περιμένει την επιβολή κυρώσεων για τα «εξωραϊσμένα» στοιχεία σχετικά με το ύψος του ελλείμματος του ελληνικού προϋπολογισμού από το έτος 2000, λόγω του ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη νομική βάση για κάτι τέτοιο.
Ο κ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα τελεί «υπό εποπτεία» ή «υπό ειδικό καθεστώς», τονίζοντας - αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα σε βάρος της Ελλάδας για το 2004 - ότι η διαδικασία αυτή ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη.
Αναφερόμενος στις αμφιβολίες της Κομισιόν για το πόσο εφικτή είναι η μείωση του ελλείμματος από το 5,3% το 2004, στο 2,8% το 2005 (όπως προβλέπεται από ελληνικής πλευράς βάσει του προϋπολογισμού), ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει επ’ ουδενί αμφισβήτηση προθέσεων, αλλά διαφωνία στις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί μία βασική παράμετρο για την μείωση του ελλείμματος.
Ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης εφαρμογής του, η οποία θα συνυπολογίζει τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες. Ο κ. υπουργός σημείωσε ότι παρά τον προσανατολισμό προς αυτήν την κατεύθυνση χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, «υπάρχουν πολλές αντιδράσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά την απόρριψη της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Eurostat, επιμένοντας ότι στην περίπτωση ερωτηματικών ή αμφιβολιών για τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρουσιάζουν τα κράτη-μέλη, απαιτείται οπωσδήποτε ένα πολιτικό όργανο για την αντιμετώπισή του εκάστοτε προβλήματος, όπως π.χ. η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους μόνιμους αντιπροσώπους των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων