Παρ 'όλη την ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα χάρη στην ποσοτική χαλάρωση, ο πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικά χαμηλός - και αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά εξάγουν αποπληθωρισμό, όπως επισημαίνει η HSBC.
Παρ 'όλη την ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα χάρη στην ποσοτική χαλάρωση, ο πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικά χαμηλός - και αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά εξάγουν αποπληθωρισμό, όπως επισημαίνει η HSBC. Αντί να αφαιρέσουν τις αποπληθωριστικές τάσεις, τα νομισματικά μέτρα τόνωσης απλώς επιτρέπουν στις κεντρικές τράπεζες να εξάγουν αποπληθωρισμό και σε άλλα μέρη του κόσμου, τονίζει χαρακτηριστικά η βρετανική τράπεζα.
Οι σημαντικές μειώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης από τις διάφορες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αύξησαν προσωρινά τον πληθωρισμό. Ωστόσο, για κάθε μείωση συναλλαγματικής ισοτιμίας υπήρξε επίσης, αναπόφευκτα, μια αντίστοιχη αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Και για όσους έχουν βιώσει “ανεπιθύμητα” κέρδη συναλλαγματικής ισοτιμίας, ο πληθωρισμός έχει καταλήξει χαμηλότερα από το αναμενόμενο και, συχνά, κάτω από το επιθυμητό, υπογραμμίζει η HSBC επικαλούμενη τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποφύγει τα νέα μέτρα τόνωσης ακόμη και παρόλο που η Fed συνέχισε τις αγορές assets και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εισήγαγε ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς assets τον Απρίλιο.
“Οι μη συμβατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών λειτουργούν κυρίως μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, και χρησιμεύουν κυρίως για την εξαγωγή, παρά τη θεραπεία, των αποπληθωριστικών πιέσεων", επισημαίνει η HSBC και προσθέτει πως είναι όλο και πιο προφανές ότι η νομισματική τόνωση μιας χώρας αποτελεί την... αλυσίδα που βαραίνει το πόδι κάποιας άλλης.
Αλλά με εξαίρεση την Ιαπωνία, όλες οι περιοχές στον κόσμο έχουν υποστεί πρόσφατα απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί με τα επιτόκια να κυμαίνονται κοντά στο μηδέν, τα νομισματικά μέτρα τόνωσης απλώς αυξάνουν τις τιμές των assets, χωρίς να προωθούν την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη..
Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός θέτει πραγματικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
“Σε ένα τυπικό οικονομικό κύκλο, η δραστηριότητα οδηγεί τον πληθωρισμό" τονίζει η HSBC. Σε ένα περιβάλλον μετα-φούσκας, όμως, όπου τα χρέη είναι υψηλά και η απομόχλευση είναι διαδεδομένη, ισχύει το αντίθετο: ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός αυξάνει το πραγματικό επίπεδο του χρέους, καθιστά πιο δύσκολη απομόχλευση και, τελικά, καταστέλλει τη ζήτηση και τη δραστηριότητα.
Η Ιαπωνία είναι το προφανές παράδειγμα, επισημαίνει η τράπεζα, τονίζοντας πως η ανάκαμψη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εκτροχιάστηκε από ένα συνδυασμό υφέρποντα αποπληθωρισμού και την πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η HSBC δεν αναμένει απότομο αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά εκτιμά ότι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού μπορεί να συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα δύο χρόνια.
Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα αρχίσει να επικεντρώνεται έντονα στους κινδύνους που σχετίζονται με τις πληθωριστικές τάσεις και τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη κατά τους προσεχείς μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική των χαμηλότερων επιτοκίων θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, καταλήγει η HSBC.