Φόρο κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερο από αυτόν που αναλογεί στις πραγματικές αξίες των ακινήτων τους καλούνται να πληρώσουν το 2014 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Φόρο κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερο από αυτόν που αναλογεί στις πραγματικές αξίες των ακινήτων τους καλούνται να πληρώσουν το 2014 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Αυτό ουσιαστικά προκύπτει καθώς ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε δέκα ημέρες αντικαθιστά το «χαράτσι» της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, με την ελπίδα το νέο έτος να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, παίρνει ως βάση υπολογισμού όχι τις εμπορικές, αλλά τις σημαντικά υψηλότερες αντικειμενικές τιμές, που ισχύουν στην πλειονότητα των περιοχών, οδηγώντας σε πρόσθετους φόρους ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση πάντως -ακόμη και ο αρμόδιος επί των οικονομικών επίτροπος Ολι Ρεν- έχει ξεκαθαρίσει ότι πριν από το 2016 οι αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστούν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σήμερα θα οδηγούσε σε μείωση του φόρου στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές και αύξησή του σε εκείνες με χαμηλού και μεσαίου ύψους αντικειμενικές αξίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι ιδιοκτήτες κτισμάτων θα πληρώσουν φόρο από 2 έως και 13 ευρώ/τ.μ., οι οικοπεδούχοι από 3 έως και 9.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ/στρέμμα, ενώ επιβάλλεται και ο συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ για όσους έχουν περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.), ενώ ο νέος φόρος θα καταβληθεί το 2014 σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο μέχρι και το Δεκέμβριο, και από το 2015 θα εξοφλείται σε εννέα μηνιαίες δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ κατά το έτος 2014 λαμβάνονται υπόψη για μεν τα φυσικά πρόσωπα οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών 2005 έως και 2014, για δε τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες οι δηλώσεις των ετών 2013 και 2014. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές αποτελούν τη «Δήλωση ΕΝΦΙΑ» έτους 2014, η οποία συντίθεται μηχανογραφικά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ.
Για κάθε επόμενο του 2014 έτος, ως δήλωση ορίζεται η δήλωση ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους, με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των ακινήτων που επήλθαν, όπως αυτές απεικονίζονται κατά την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
Οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει τις κατωτέρω κατηγορίες φορολογουμένων:
Στις 5 πρώτες χώρες
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Ιδιοκτητών, η Ελλάδα ανήκει στις πέντε χώρες με την υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων στην Ευρώπη, καθώς επιβάλλει: ενιαίο φόρο κι ώς φέτος χαράτσι και ΦΑΠ, αυτοτελή φορολόγηση έως 33% των ενοικίων και 3% συμπληρωματικό φόρο σ’ αυτό το εισόδημα, 3,6% τέλος χαρτοσήμου στις επαγγελματικές μισθώσεις, ώς 4% εισφορά αλληλεγγύης κι επιπλέον: φόρο μεταβίβασης - γονικής παροχής - δωρεάς, ΦΠΑ στα νεόδμητα και φόρο υπεραξίας. Οι περισσότεροι δε εξ αυτών υπολογίζονται επί πλασματικά υψηλών αντικειμενικών αξιών.
Αίτημα για μείωση 50% στα κενά
Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε τη μείωση στο 50% του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, με βάση τα στοιχεία του εκάστοτε υποβληθέντος τελευταίου εντύπου Ε2, και με έλεγχο για τη μη ρευματοδότησή τους. Διαφορετικά, όπως επισήμανε, οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων θα υποχρεούνται σε καταβολή μεσοσταθμικά ετήσιου φόρου υπερδιπλάσιου από τον περσινό ΦΑΠ, χωρίς καμιά δυνατότητα να τον καταβάλουν.
Ακόμα ζήτησε τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών από το φόρο αυτό, ποσού άνω των 50.000 ευρώ (προβλέπεται ποινή φυλάκισης 1-5 ετών), με μονομερή εκχώρηση ακινήτων τους προς το Δημόσιο. Επιπλέον ζήτησε την αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του φόρου αυτού, απ’ όσους αποδεδειγμένα στερούνται εισοδημάτων και δυνατότητας να τον καταβάλουν.
Ακόμα, η ΠΟΜΙΔΑ προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «ο δήθεν Ενιαίος Φόρος, που επιβλήθηκε με ληστρικό σενάριο, είναι τελικά διπλός ετήσιος φόρος αποκλειστικά στην αστική ακίνητη περιουσία, σχεδιασμένος όχι με κριτήριο την εισπραξιμότητά του, αλλά την πολιτική επιβίωση εκείνων που τον ψήφισαν. Ο δήθεν συνταγματικός αυτός φόρος δεν άφησε άρθρο του Συντάγματος που να μην το παραβιάσει». Επιπλέον σημειώνεται ότι ο δήθεν «δίκαιος» αυτός φόρος επιβάλλεται με βάση αντικειμενικές αξίες της εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]