Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2004 12:55

Ενισχύεται το ευρώ

ΠΑΝΩ από το επίπεδο των 1,29 δολαρίων αναρριχήθηκε εκ νέου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα επωφελούμενο από τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/10/978153.htm και τη Γαλλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/10/978162.htm .

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει η Alpha Bank, την προοπτική του δολαρίου επισκιάζει η εκτίμηση ότι η σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο θα διατηρήσει στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Αρνητικά επηρεάζει το δολάριο και δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι αμερικανικές αρχές είναι ευχαριστημένες από τη διολίσθηση του δολαρίου.

Στις 12:29 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2943 δολάρια έναντι 1,2898 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται σήμερα να αυξήσει τα επιτόκια στο 2%, στα επίπεδα των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις μελλοντικές κινήσεις αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Οι αγορές, σε σημαντικό βαθμό προεξοφλούν πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων το Δεκέμβριο αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη νέα έκθεση για τα μισθολόγια στις ΗΠΑ.