Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2004 18:36

Το νέο φορολογικό ν/σ και οι πρώτες αντιδράσεις

Φορολογικές ελαφρύνσεις για όλα τα εισοδήματα, μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις, αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και κατάργηση του ΣΔΟΕ, στη θέση του οποίου θα λειτουργήσει μια νέα υπηρεσία, περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ελαφρύνσεις για όλα τα εισοδήματα, μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις, αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και κατάργηση του ΣΔΟΕ, στη θέση του οποίου θα λειτουργήσει μια νέα υπηρεσία, περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδος και θα γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του έτους.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο πόλοι στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, θα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα, στην ενίσχυση των οποίων, όπως είπε, στοχεύει το νομοσχέδιο, καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος σύντομα θα κατατεθεί και αυτός στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επέρχεται φορολογική ελάφρυνση από 150 ευρώ για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα έως και 50 ευρώ για τα πιο ψηλά εισοδήματα. Για τα μεσαία εισοδήματα η ελάφρυνση κυμαίνεται στα 90 ευρώ. Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους σε 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αφορολόγητο αυξάνεται στα 9.500 ευρώ από 8.500 ευρώ που ισχύει για τα φετινά εισοδήματα. Η νέα κλίμακα και τα νέα αφορολόγητα ποσά για όλους τους φορολογούμενους θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2006.

- Αυξάνεται από 15% σε 20% το ποσοστό μείωσης του φόρου των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενοικίου κύριας κατοικίας, ενοικίου κατοικιών των παιδιών που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού, επιπλέον του στεγαστικού επιδόματος και των δαπανών των φροντιστηρίων, καθώς και των τόκων των στεγαστικών δανείων.

- Αντιμετωπίζονται δικαιότερα, όσον αφορά τη φορολογία, οι γονείς που είναι διαζευμένοι.

- Καθιερώνεται έκπτωση σε ποσοστό 20% της δαπάνης είτε για την αλλαγή εγκατάστασης, είτε για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

- Διπλασιάζεται από 30 σε 60 ευρώ η μείωση του φόρου για κάθε παιδί για τους φορολογούμενους που κατοικούν ή εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

- Παρατείνεται για δύο χρόνια η διάρκεια που τα παιδιά θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη, εφόσον είναι άνεργα, εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται για δύο χρόνια η διάρκεια κατά την οποία οι οικογένειες έχουν φορολογικά οφέλη.

- Θεσπίζονται κίνητρα σε νέους επιστήμονες και γενικότερα στο εργατικό δυναμικό της χώρας να μετακινηθεί προς την περιφέρεια για να εγκατασταθεί και να εργαστεί εκεί, με την αφαίρεση από το εισόδημα του ποσού του καταβαλλόμενου μισθώματος στον τόπο εγκατάστασης και του ποσού του μισθώματος που καταβάλλει για κύρια κατοικία ο υπάλληλος που μετατίθεται και εφόσον εκμισθώνει ιδιόκτητη κατοικία σε άλλο τόπο.

- Αυξάνεται από 1.000 σε 1.100 ευρώ το ανώτατο όριο εκπιπτόμενων δαπανών ασφαλίστρων για τις ατομικές ασφάλειες και για τις σωματικές ασφάλειες από 1.000 σε 1.500 ευρώ.

- Θεσπίζεται η έκπτωση από το εισόδημα της αγοράς μετοχικών και μικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού κατά 20% της σχετικής δαπάνης και για ποσό έως 3.000 ευρώ για μια πενταετία (αγορά από 1/1/2005 έως 31/12/2009). Το μέτρο αυτό στοχεύει στην εισροή νέων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο και στην ενίσχυση των μακροχρόνιων επενδύσεων.

- Αυξάνεται κατά 50% το ποσό του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Ωδινεν όρος και έτεκε μυν», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Αθανασάκη. «Αντί της φορολογικής μεταρρύθμισης που είχε υποσχεθεί η ΝΔ υπάρχουν μόνο ορισμένες φορολογικές διευθετήσεις.

Η λογική της κυβέρνησης συνεπάγεται επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω των εμμέσων φόρων και παράλληλα ελάφρυνση των υψηλών εισοδημάτων».

Ο κ. Αθανασάκης επισήμανε απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού, σημειώνοντας ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα και ότι οι επενδύσεις στον πρώτο χαμένο χρόνο της ΝΔ είναι στο 0%. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πλήρης εκτροχιασμός τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

«Τα νέα φορολογικά μέτρα, που παρουσίασε ο κ. Αλογοσκούφης, υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στήριξη της κερδοφορίας του... Τα νέα μέτρα προωθούν επίσης την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσα από την αύξηση κατά 50% των εκπιπτόμενων δαπανών για τα επιχειρηματικά ομαδικά συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου και οι αλλαγές στις εκπιπτόμενες δαπάνες ουσιαστικά εξυπηρετούν τα υψηλά εισοδήματα, ενώ η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας όχι μόνο εξανεμίζει, αλλά επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Η προτεινόμενη απαλλαγή από τον φορολογικό έλεγχο για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αντισταθμίζεται από την σε βάρος τους φοροεπιδρομή», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ